Teisėjas, kurio įgaliojimus prezidentė Dalia Grybauskaitė sustabdė dar liepos 26 d., įtariama, kyšį davė savo buvusiam bendradarbiui – Mažeikių rajono apylinkės teisme dirbančiam teisėjui Mindaugui Klemeniui. Kadangi šis žinojo, kad aukštesnės instancijos teisme dirbantis kolega ketina duoti kyšį, apie tai pranešė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), kurios pareigūnai užfiksavo kyšio perdavimo momentą.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Tomas Meškauskas Šiaulių apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje R. Antanavičius kaltinamas papirkimu.

Anot prokurorų, ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai įrodymų, leidžiančių pagrįstai R. Antanavičių įtarti papirkimu.

Bylos duomenimis, 2017 m. birželio 4 d. Kauno apygardos teisme dirbantis teisėjas davė 600 eurų dydžio kyšį Mažeikių teisėjui M. Klemeniui, pageidaudamas, jog pastarasis, vykdydamas savo, kaip teisėjo įgaliojimus, išnagrinėjęs Mažeikiuose žinomo verslininko Vitalijaus Vaičiaus administracinio nusižengimo bylą, priimtų V. Vaičiui palankų sprendimą ir sumažintų teisės vairuoti transporto priemonę atėmimo už vairavimą neblaiviam terminą.

Ikiteisminio tyrimo metu R. Antanavičius kaltu neprisipažino ir atsisakė duoti parodymus, nors tuo metu, kai tik buvo pradėtas tyrimas DELFI aiškino, jog viską papasakos, kaip buvo.

Teisėjas Ramūnas Antanavičius
Mažeikių verslininkas V. Vaičius, vadovaujantis bendrovei „Translandijos transportas“, ikiteisminio tyrimo metu taip pat buvo apklaustas, tačiau jis paneigė inicijavęs Mažeikių rajono teisėjo papirkimą ar bent žinojęs apie tai. Tokiai versijai prieštaraujančių duomenų nebuvo surinkta, todėl V. Vaičius baudžiamojon atsakomybėn nebuvo patrauktas, tuo metu dukterinės bendrovės „Translandija“ vadovas Rimantas Norkus, kuris irgi buv patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, prisipažino, kad siekė pagelbėti V. Vaičiui.

Dėl teisėjo M. Klemenio papirkimo jau yra nuteistas ir buvęs Mažeikių rajono apylinkės prokuroras Žilvinas Gžimaila – jam skirta 5 272 eurų dydžio bauda. Kaltu dėl papirkimo su prokuroru buvo nuteistas ir bendrovės „Translandija“ direktorius R. Norkus, kurio prašymu prokuroras bandė papirkti teisėją. R. Norkui teismas skyrė 6 026 Eur baudą.

Teisėjas M. Klemenis anksčiau DELFI pasakojo, kad pinigai jam buvo prievarta siūlomi ne kartą, nors jis kategoriškai atsisakydavo, tai yra užfiksavę STT agentai.

M. Klemenis neslėpė, kad vieną dieną patyrė didžiulį šoką, kai iš gerai pažįstamų buvusių kolegų sulaukė korupcinio pasiūlymo – teisėjui buvo pažadėta sumokėti tūkstantį eurų, jeigu šis terminą sutrumpins, o dar tiek pat – jeigu išvis panaikins draudimą vairuoti.

„Vienas už pamažinimą, o du būtų buvę – už visišką neatėmimą“, – sakė M. Klemenis.

Teisėjas į kalbas nesileido, nors, kaip pats pažymėjo, pinigai jam buvo siūlomi ne kartą, o net kelis kartus.

„Iš mano pusės buvo tris kartus pasakyta, kad ne, jokių šansų, bet žmonės to nesupranta, – sakė teisėjas. – Manau, kad jeigu pažeidėjas pakliuvo neblaivus, už tai reikia atsakyti, prisiimti atsakomybę, o ne ieškoti kažkokių draugų pagalbos – geriau nesiūlyti kyšio.“

Mindaugas Klemenis
Vis dėlto, stebint STT agentams, teisėjas sutiko kyšį paimti – netrukus po to buvo sulaikytas ir pinigus davęs prokuroras.

Įvairias bylas nagrinėjančiam teisėjui M. Klemeniui birželį atsitiktine tvarka pateko Tirkšlių kaime registruotos stambios transporto paslaugas teikiančios bendrovės direktoriaus V. Vaičiaus skundas dėl policijos komisariate gegužės 11 d. priimto nutartimo – verslininkas buvo nubaustas 300 eurų bauda ir metams neteko teisės vairuoti, nes prie vairo įkliuvo neblaivus. Alkotesteris rodė 1,16 prom. girtumo.

Su paskirta nuobauda Mažeikiuose gerai žinomas verslininkas nesutiko ir teismo prašė policijos nutarimą panaikinti – arba sutrumpinti terminą, kuriuo uždrausta vairuoti transporto priemonę, arba išvis šį draudimą panaikinti. V. Vaičius, kurio naudai esą veikė prokuroras ir teisėjas, DELFI tikino, kad nagrinėjant bylą niekieno neprašė pagalbos.

Verslininko bylos M. Klemenis nespėjo išnagrinėti – supratęs, į kokią situaciją pateko, nutarė atidėti sprendimo priėmimą. Vėliau ji buvo perduota kitam teisėjui, kuris V. Vaičiui priėmė nepalankų sprendimą –teismas paliko galioti policijos skirtą 300 eurų baudą ir vieneriems metams atimtą teisę vairuoti transporto priemones.

Šis teismų sistemą palietęs korupcijos skandalas šokiravo ir už teismų darbą atsakingą prezidentę.

„Įtarimai teisėjui kompromituoja visą šalies teisingumo sistemą, pakerta žmonių pasitikėjimą teismais., kiekvieno teisėjo padaryti nusižengimai ir nusikaltimai negali būti toleruojami ir turi būti kaip galima greičiau išaiškinti“, – yra sakiusi Dalia Grybauskaitė.

Tai jau antras kartas, kai teisėjas M. Klemenis bendradarbiavo su STT agentais – prieš ketverius metus buvo sulaikytas advokatas Adomas Jonauskas. Jis teisėjui siūlė beveik tūkstantį eurų už tai, kad šis iš vieno vairuotojo nekonfiskuotų prabangaus automobilio.