Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Pagal Civilinio kodekso (CK) 3.89 straipsnio 1 dalies 1 punktą asmenine sutuoktinių nuosavybe pripažįstamas turtas abiejų sutuoktinių atskirai įgytas iki santuokos sudarymo. Taigi butas ir automobilis, jeigu jie buvo sutuoktinės įgyti atskirai dar iki santuokos sudarymo, net nesudarius vedybų sutarties būtų laikomi asmenine sutuoktinės nuosavybe.

Remiantis CK 3.104 straipsnio 1 dalimi sutuoktiniai turi teisę vedybų sutartyje numatyti, kad:

1) turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė;

2) turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmeninė nuosavybė, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe;

3) turtas, įgytas susituokus, yra bendroji dalinė sutuoktinių nuosavybė.

Akcentuotina, kad įstatyme taip pat yra numatyta, jog jeigu sutuoktiniai vedybų sutartyje numatė, kad turtas, įgytas tiek iki santuokos įregistravimo, tiek ir susituokus, yra vieno ir kito asmeninė nuosavybė, jie pagal savo prievoles atsako tik savo asmeniniu turtu.

Šiuo atveju jeigu sutuoktiniai ikivedybinėje sutartyje numatė, kad butas ir automobilis yra sutuoktinės asmeninė nuosavybė, iš jo negali būti išieškoma pagal sutuoktinio asmenines skolas, atsiradusias dar iki santuokos sudarymo.

Pažymėtina, kad skaitytoja, nesutinkanti su antstolio veiksmais, turi teisę paduoti skundą antstoliui dėl antstolio veiksmų.

Skundą dėl antstolio procesinių veiksmų ar atsisakymo atlikti procesinius veiksmus reikia paduoti antstoliui ne vėliau kaip per dvidešimt dienų nuo tos dienos, kurią skundą pateikiantis asmuo sužinojo arba turėjo sužinoti apie skundžiamo veiksmo atlikimą arba atsisakymą jį atlikti, bet ne vėliau kaip per devyniasdešimt dienų nuo skundžiamo veiksmo atlikimo.

Antstolis gautą skundą privalo išnagrinėti per penkias darbo dienas nuo jo gavimo ir dėl to priimti patvarkymą.

Jeigu antstolis atsisako visiškai ar iš dalies patenkinti skundą, skundas kartu su antstolio patvarkymu ir vykdomąja byla ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo patvarkymo priėmimo persiunčiamas apylinkės teismui, kurio veiklos teritorijoje yra antstolio kontoros buveinė.

Tuo atveju, jeigu antstolis neišnagrinėjo skundo per penkias darbo dienas nuo jo gavimo arba patvarkymo, kuriuo visiškai ar iš dalies atsisakė patenkinti skundą, su vykdomąja byla ir skundu neperdavė teismui, asmuo turi teisę skundą dėl antstolio neveikimo pateikti apylinkės teismui, kurio veiklos teritorijoje yra antstolio kontoros buveinė.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt.

Rasa Vaičekauskytė
Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.