O pinigai, kurie buvo mokami – neoficialūs ir figūruodavo tik „juodojoje buhalterijoje“.

Anksčiau slėpusi ir net melavusi, kad atlyginimo negaudavo „vokelyje“, tuometė europarlamento Viktoro Uspaskicho įkurtos Darbo partijos (DP) Infocentro administratorė Ligita Jokubauskienė šiandien prisipažįsta, kad kartu su bendradarbiais visomis išgalėmis bandė gelbėti baudžiamojon atsakomybėn dėl finansinių machinacijų ir sukčiavimo patrauktą V. Uspaskichą ir aukštus postus partijoje gavusius jo augintinius – Vytautą Gapšį ir Vitaliją Vonžutaitę.

Tačiau bandymas pagelbėti „darbiečiams“ atsisuko ne tik prieš L. Jokubauskienę, bet ir kitus DP darbuotojus – už melagingų parodymų davimą pareigūnams ir teismui jie buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir nuteisti. Kai kurie – net du kartus, nes melavo ne tik ikiteisminio tyrimo, bet ir teisminio nagrinėjimo metu.

DP Infocentro administratore, o vėliau ir Seimo narės padėjėja dirbusi L. Jokubauskienė buvo nuteista tik dėl to, kad melavo Vilniaus apygardos teisme, kai davė parodymus DP finansinių machinacijų byloje.

Tada ji teigė, kad dirbo partijoje ir visada gaudavo tik legalų atlyginimą. Tiesa, jis buvo minimalus.

Moteris taip pat aiškino, kad atlyginimą jai visada išmokėdavo tik vėliau dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo nuteista buhalterė Marina Liutkevičienė, nors iš tikrųjų nelegaliai gaunamą algą ji gaudavo iš finansininkės Nijolės Steponavičiūtės. Būtent ši moteris teisėsaugos pareigūnams padėjo atskleisti DP finansines machinacijas.

„Kadangi mano darbo vieta buvo Seimo rūmuose, būdavo atvejų, kad kas nors iš kolegų atnešdavo atlyginimą iš DP centrinės būstinės (ji yra vos už kelių šimtų metrų nuo parlamento – DELFI), – sakė L. Jokubauskienė. – Esu keletą kartų pasirašiusi ant tuščių kasos išlaidų orderių – kad nereikėtų kiekvieną kartą eiti į būstinę pasirašyti šių dokumentų.“

Nagrinėjant DP finansinių machinacijų bylą L. Jokubauskienė taip pat dievagojosi, kad niekada nėra gavusi vadinamųjų „juodų“ pinigų, o ant kasos išlaidų orderių, kuriuose nurodoma apie lėšų išmokėjimą, esą yra net ne jos parašas, nes tokių dokumentų ji nepasirašinėjo.

Melas kaip reikiant įklampino L. Jokubauskienę – baudžiamojon atsakomybėn patraukta dabar vienoje privačioje bendrovėje dirbanti moteris sako, kad anksčiau melavo ir dėl to esą gailisi.

„Iš tiesų dirbama DP gaudavau papildomas priemokas prie atlyginimo, – praėjus 10 metų po DP iškeltos bylos per apklausą Generalinėje prokuratūroje prisipažino L. Jokubauskienė. – Man buvo pavesta sekti visas žinių laidas per televiziją ir konspektuoti apie politinę situaciją Lietuvoje ir politines partijas. Už šį darbą man papildomai buvo mokama grynaisiais pinigais.“

Nelegalus atlyginimas, anot moters, buvo išmokamas DP centrinėje būstinėje. „Pinigus buhalterės M. Liutkevičienės kabinete išmokėdavo kažkokia moteris, kurios nepažinojau – šiandien žinau, kad tai buvo N. Steponavičiūtė“, – prokurorams sakė baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris.

Vytautas Gapšys and Viktor Uspaskich
Ji, kaip ir dauguma kitų „darbiečių“, teisinosi, kad taip elgėsi tik dėl to, jog taip tada visi taip darė, be to, buvo labai jauna ir esą nelabai susivokė dėl savo padėties, buvo išsigandusi ir nežinojo, kaip reikia teisingai pasielgti.

„Dabar šią pamoką jau išmokau ir tikrai ateityje tokių klaidų nekartosiu“, – sakė L. Jokubauskienė.

Jai iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjusi Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Giedrė Norvilienė paskelbė, kad dėl melagingų parodymų davimo kalta pripažinta L. Jokubauskienė į valstybės biudžetą privalės sumokėti 16 MGL (602,56 Eur) baudą.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas konstatavo, kad tampriai su DP susijusi L. Jokubauskienė, kaip ir kiti DP byloje melavę liudytojai, duodama tikrovės neatitinkančius parodymus, siekė padėti išvengti baudžiamosios atsakomybės DP lyderiui V. Uspaskichui ir jo nurodymus vykdžiusiems augintiniams.

Valydavo V. Uspaskicho kabinetą

Apie tamsiąsias partijos lyderio paslaptis prokurorams papasakojo ir šiuo metu Valstybinėje augalininkystės tarnyboje vyriausiąja specialiste dirbanti 34 metų Inesa Čekolis-Ščiočina.

Anksčiau ji ne tik dirbo DP centrinėje būstinėje administratore, bet ir buvo Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės padėjėja – ne tik jai padėdavo darbuose, bet ir visas akimirkas fiksuodavo fotoaparatu.

Buvusi ištikima DP vedlio patikėtinė, kurią prokurorai patraukė baudžiamojon atsakomybėn dėl melagingų parodymų davimo per DP „juodosios buhalterijos“ bylos nagrinėjimą teisme, per apklausą po daugybės metų prisipažino, kad gaudavo oficialioje buhalterijoje neapskaičiuotą atlyginimą.

O jį, anot I. Čekolis-Ščiočinos, išmokėdavo teisėsaugos pareigūnams „darbiečių“ nusikaltimus padėjusi atskleisti finansininkė N. Steponavičiūtė. Tačiau net ir dabar, kai prabėgo daugybė metų po nusikaltimų padarymo, I. Čekolis-Ščiočina bando sumenkinti savo vaidmenį – anksčiau melavusi, kad niekada nematė N. Steponavičiūtės, šiandien ištikima „darbietė“ sako, kad jai ne kartą partijos būstinėje pinigus mokėjusios buhalterės veido net negalėdavo įsidėmėti, nes ši jį slėpdavo.

„Tuo momentu, kai man išmokėdavo minimalų atlyginimą grynais pinigais, N. Steponavičiūtė būdavo pasilenkusi, todėl net jos veido gerai negalėdavau įsižiūrėti – todėl net šiandien negaliu tvirtinti, kad ją pažinojau“, – per apklausą sakė I. Čekolis-Ščiočina.

Valstybės tarnautoja prisipažino, kad dirbant DP jai oficialiai buvo mokamas ne tik minimalus atlyginimas, bet ir „vokelyje“.

„Tai buvo pinigai už viršvalandžius ir papildomą darbą, nes aš tvarkydavau DP centrinės būstinės tą patalpų dalį, kurioje buvo partijos pirmininko V. Uspaskicho kabinetas“, – prisipažino I. Čekolis-Ščiočina.

Kiti asmenys į V. Uspaskicho kabinetą negalėdavo patekti.

Atsakomybėn patraukta DP lyderio sekretorė prokurorams teisinosi, kad gaudama už tai papildomą atlyginimą esą net nesuprasdavo, kad tai – nelegalūs pinigai.

„Man buvo pasakyta, kad yra tokia tvarka ir taip bus mokamas papildomas atlyginimas“, – prokuratūroje kalbėjo įtariamąja dėl melagingų parodymų davimo patraukta moteris.

Melavo, nes... išsigando

Prabėgus daugybei metų ji prisipažino, kad kasos išlaidų orderiuose, kurie patvirtina „juodų pinigų“ išmokėjimą, yra jos parašas, nors anksčiau kategoriškai tai neigė. Paklausta, kodėl visą laiką melavo ir davė DP lyderiui bei jo augintiniams palankius parodymus, moteris teisinosi, kad prasidėjus ikiteisminiam tyrimui ir pareigūnams atlikus kratas partijos būstinėje, ji labai išsigando.

„Tik tada supratau, kad tie pinigai yra nelegalūs, išsigandau, jog taip pat galiu būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn, todėl tai neigiau ir melavau, – sakė I. Čekolis-Ščiočina. – Vėliau, kai mane apklausinėjo teisme, laikiausi tos pačios pozicijos, nes maniau, kad tai yra teisingiausia. Apgailestauju, kad taip pasielgiau, daugiau taip nesielgsiu.“

Prokurorai yra nustatę, kad I. Čekolis-Ščiočinai atlyginimas „juodaisiais pinigais“ buvo mokamas prieš pat atliekant kratas DP – dar 2006 m. sausio-kovo mėnesiais jai „į rankas“ buvo sumokėta daugiau kaip tūkstantis eurų.

Už tai, kad duodama melagingus parodymus trukdė teisingumui ir „darbiečiams“ bandė padėti išvengti baudžiamosios atsakomybės, I. Čekolis-Ščiočina buvo nuteista – jai iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nutarė, kad nuteistoji į valstybės biudžetą privalės sumokėti 18 MGL (678 Eur) baudą. Anksčiau neteistai moteriai leista baudą sumokėti per tris mėnesius.

Vitalija Vonžutaitė, Viktoras Uspaskichas
Dėl melagingų parodymų davimo teisme taip pat buvo nuteista ir šiuo metu vienoje sostinės mokykloje mokytoja dirbanti 48 metų Raminta Saldžiūnienė – ji anksčiau dirbo DP frakcijos Seimo referente.

„Buvau priimta dirbti pas Seimo narę L. Graužinienę pusę etato, tačiau su L. Graužiniene taip pat sutariau, kad jeigu bus papildomo darbo, tuomet už jį bus papildomai primokama, – per apklausą sakė R. Saldžiūnienė. – Papildomi darbai buvo susiję ne su mano tiesioginiu referentės darbu Seime, bet kitais darbais, kurie buvo atliekami DP. Tai, pavyzdžiui, reikėdavo parašyti straipsnius į DP laikraštį „Laikas“. Ar tie papildomi priedai bus legalūs ar nelegalūs, su L. Graužiniene nekalbėjau – to klausti man net mintis nekilo.“

Papildomus darbus atlikdavusi R. Saldžiūnienė nueidavo į DP centrinę būstinę, kur atsakingi darbuotojai perduodavo priklausančius priedus. Tačiau anksčiau tai ji slėpė.

Moteris prisipažino, kad „juodus“ pinigus ji gaudavo ne tik atėjusi į DP centrinę būstinę, bet ir „būdavo atvejų, kad kas nors kitas pinigus paimdavo iš partijos centrinės būstinės ir atnešdavo į Seimą“.

Išsigando, kad ir pati gali būti apkaltinta

„Kai gaudavau pinigus už papildomą darbą, visada turėdavau pasirašyti kasos išlaidų orderius kaip pinigų gavėja, bet tai nebūtinai būdavo tuo pačiu metu, kai gaudavau pinigus“, – sakė pedagoge dirbanti moteris.

Paklausta, kodėl melavo teisme, R. Saldžiūnienė sakė: „Ryžausi duoti melagingus parodymus ikiteisminio tyrimo metu, nes bijojau, kad pati galiu būti apkaltinta kokiais nors neteisėtais dalykais, susijusiais su tais pinigais, o vėliau, kai mane apklausinėjo liudytoja teisme, man buvo dar baisiau prisipažinti, kad ikiteisminio tyrimo metu melavau, todėl ir toliau laikiausi tos pačios pozicijos.“

R. Saldžiūnienei iš juodosios DP buhalterijos kasos buvo išmokėti daugiau kaip 600 Eur. Už tai, kad melavo, teismas jai taip pat nutarė skirti 18 MGL baudą.

Ištikimybė DP įklampino ir daugiau „darbiečių“ – teismas yra nuteisęs ir apie Seimo narės ir Klaipėdos rajono merės kėdę svajojusią, tačiau tik į rajono tarybą praėjusioje kadencijoje išrinktą „darbietę“ Anželą Šakinienę.

A. Šakinienė buvo ilgametė DP Klaipėdos rajono skyriaus pirmininkė ir Seimo nario Raimundo Paliuko padėjėja. Pirmą kartą dėl melagingų parodymų davimo ji buvo nuteista dar 2008 m., kai melavo ikiteisminį tyrimą atlikusiems Generalinės prokuratūros prokurorams, o dabar – dėl melo Vilniaus apygardos teisme, kuris nagrinėjo „darbiečių“ finansinių machinacijų bylą.

„Melagingus parodymus teisme daviau todėl, kad buvau nuteista už melagingų parodymų davimą ikiteisminio tyrimo metu šioje byloje, tad maniau, jog nagrinėjant bylą teisme turėčiau laikytis tokios pačios pozicijos ir duoti analogiškus parodymus kaip tyrime“, – sakė teisininke dirbanti A. Šakinienė. Liudydama ikiteisminio tyrimo ir teisminio nagrinėjimo metu A. Šakinienė teigė, kad be darbo užmokesčio jokių kitų pinigų iš DP nebuvo gavusi.

Palūžo net ištikimybę demonstravęs jaunimo organizacijos „Darbas“ pirmininkas

V. Uspaskichui nepalankius parodymus davė net buvęs jaunimo organizacijos „Darbas“ pirmininkas, valdybos narys ir viceprezidentas Justinas Skaržauskas – jis prokurorams papasakojo tai, ką daugybę metų slėpė ne tik nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, bet ir nuo teisėjų, nagrinėjusių DP iškeltą baudžiamąją bylą dėl finansinių machinacijų.

Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas
Tačiau šiandien 33 metų Panevėžyje gyvenantis vyras teigia supratęs, kad pasielgė netinkamai ir dėl to kaltino ne tik savo jauną amžių, bet ir V. Uspaskicho augintinį V. Gapšį.

„Tuo metu buvau jaunas, nepatyręs, buvau pasimetęs, nežinojau kaip elgtis – duoti melagingus parodymus man patarė tuometiniai atsakingi DP atstovai, pavyzdžiui, V. Gapšys, taip pat DP baudžiamajame procese atstovavę advokatai, – per apklausą sakė J. Skaržauskas. – Dabar suprantu, kad pasielgiau neatsakingai – ateityje tokių klaidų tikrai daugiau nebedarysiu.“

Jis prisipažino, kad kartais paėmęs pinigus lagamine veždavo į partijos centrinę būstinę ir perduodavo ištikimai V. Uspaskicho augintinei V. Vonžutaitei.

„Kartais man taip pat tekdavo atlikti kurjerio funkciją, t.y. paimti iš N. Steponavičiūtės darbovietės Aguonų g. ir juos nuvežti V. Vonžutaitei į DP centrinę būstinę, – sakė J. Skaržauskas. – Šiais atvejais aš realiai tų pinigų netgi nematydavau, nes jie būdavo perduodami supakuoti ir sudėti į lagaminą.“

Apie grįžimą į DP pirmininko postą užsiminęs europarlamentaras V. Uspaskichas vadinamojoje „juodosios buhalterijos“ byloje buvo nuteistas tik dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Jam skirta 190 MGL (6,8 tūkst. Eur) bauda.

Už šį nusikaltimą baudos skirtos ir buvusiam parlamentarams V. Vonžutaitei, V. Gapšiui, ir finansininkei M. Liutkevičienei. V. Gapšiui teismas skyrė 100 MGL (3,6 tūkst. Eur), V. Vonžutaitei – 180 MGL (6 778 Eur), o M. Liutkevičienei – 160 (5,7 tūkst. Eur) MGL baudą.

Teisėjai konstatavo, kad 2004-2006 m. į DP oficialią buhalterinę apskaitą buvo neįrašyta 7 mln. 37 tūkst. Eur pajamų ir 4 mln. 265 tūkst. Eur išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.

Kaip pažymėjo teismas, nusikalstamas veikas nuteistieji padarė veikdami organizuotoje grupėje, apgaulingos apskaitos tvarkymo pagrindiniai organizatoriai buvo V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė.