„Išmanyti pamatines teises yra svarbu, o pasivaržyti – visada smagu ir įdomu,“ – paklaustas, kas motyvuoja pasitikrinti Konstitucijos žinias sako Giedrius Stoškus. Būtent jam praėjusiais metais ir kilo idėja ne tik pačiam prisijungti prie gausaus Konstitucijos egzamino dalyvių būrio, bet ir paskatinti kitus aklųjų bendruomenės narius. Egzamino organizatorius – Teisingumo ministerija – aktyviai palaikė šią iniciatyvą, o šiemet, talkinant Lietuvos aklųjų bibliotekai, regos negalią turintys dalyviai rungsis specialioje kategorijoje.

Kodėl žmogui reikalinga žinoti tai, kas parašyta Konstitucijoje? Giedriaus įsitikinimu, Konstituciją turėtume vertinti kaip kelrodį dokumentą, padedantį suvokti, kokias teises turi kiekvienas Lietuvos pilietis. „Nepradėsiu įrodinėti, kad kiekvienas privalo labai gerai išmanyti teisinius dalykus, tačiau konstitucinės žinios – tai ir bendro išsilavinimo lygio rodiklis. Be to, žmonės ir visuomeninėse veiklose aktyviai dalyvauja, ir į rinkimus eina. Naudinga ir reikalinga žinoti, kaip vyksta procesai, kas už ką atsakingas, kokios yra žmogaus teisės apkritai,“ – konstitucinių žinių reikalingumą pagrindžia Giedrius.

Tiek Konstitucijos tekstą, tiek kasdieniam darbui reikalingus dokumentus Giedriui įgarsina kompiuteryje įdiegta speciali ekrano nuskaitymo programa. Paklaustas, ar jau pradėjo ruoštis artėjančiam egzaminui, Giedrius prisipažįsta, kad aktyvesniam pasirengimui laiko vis dar ieško: „Į kiekvieną egzaminą gali ateiti pasirengęs arba ne. Žinoma, nuo to priklauso egzamino rezultatas. Tačiau visai įdomu ir nesiruošus pasibandyti bendras žinias. Įgyta patirtis ir žinios niekad veltui nenueina.“

Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančio pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis atskirose grupėse: mokiniai, nuteistieji, aklieji ir silpnaregiai, teisinį išsilavinimą turintys ar siekiantys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys. Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų mokiniai rungsis keturiose amžiaus grupėse: 1-4 klasių, 5-7 klasių, 8-9 klasių ir 10-12 klasių. Kaip jau įprasta, mažiausieji Konstitucijos žinovai į testo klausimus neatsakinės, o savo jėgas išbandys atlikdami kūrybinę užduotį.

Atsakyti į Konstitucijos egzamino klausimus galima ir internetu – naujienų portale DELFI. Testas pritaikytas ir mobiliesiems telefonams. Šioje vieno etapo egzamino kategorijoje skirti trys prizai tiems, kurie ne tik geriausiai, bet ir per trumpiausią laiką atsakys į klausimus.

Spalio 25 d. net 32 geriausieji Konstitucijos žinovai bus apdovanoti Lietuvos Respublikos Prezidentūroje vyksiančioje ceremonijoje. Juos sveikins egzamino globėja – Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Laimėtojams skirta daug prizų, kurie pravers toliau plečiant žinių akiratį. Tai – planšetiniai kompiuteriai, elektroninės skaityklės ir kitos dovanos.

Visus norinčius dalyvauti Konstitucijos egzamine kviečiame registruotis egzamino partnerio DELFI sukurtoje sistemoje: https://www.delfi.lt/konstitucijos-egzaminas/

Išsamiau: www.konstitucijosegzaminas.lt.