Socialiniuose tinkluose tarp paauglių žaibiškai paplitęs rusiškas žaidimas „Mėlynasis banginis“ vis dar turi pasekėjų Lietuvoje – policija dar atlieka ne vieną ikiteisminį tyrimą. Tuo metu Kėdainiuose gyvenantis 23 metų Tadas Lazauskas nuteistas dėl to, kad, vykdydamas žaidimo kuratoriaus nurodymą, trylikametei mergaitei supjaustė ranką – vyras dėl padaryto nusikaltimo atsidūrė pataisos namuose.

Kėdainiškio baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad T. Lazauskas nepilnametei nežymiai sutrikdė sveikatą ir sukėlė fizinį skausmą, kai peilio ašmenimis du kartus perpjovė rankos dilbį.

Teismas nutarė, kad T. Lazauskas pataisos namuose turės pusę metų, tačiau kadangi nusikaltimą padarė neišnykus ankstesniam teistumui, jam buvo subendrinta bausmė su anksčiau neatlikta – vyras į pataisos namus pasiųstas 2 metams 2 mėnesiams.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad švelnesnėmis bausmėmis nebus pasiekti įstatyme numatyti tikslai, nors nukentėjusiosios mažametės motina jos dukrą sužalojusiam T. Lazauskui atleido ir net prašė neteisti.

„T. Lazauskui inkriminuojamas nusikaltimas buvo įvykdytas nukentėjusiosios mažametės prašymu, žaidžiant žaidimą „Mėlynasis banginis“, tačiau T. Lazauskas, būdamas pilnametis ir suvokdamas galimas tokio neigiamo savo elgesio mažametės atžvilgiu pasekmes, sustabdyti nukentėjusiosios nuo pavojų jos sveikatai keliančio žaidimo nesistengė, priešingai – padėjo jai įgyvendinti gautą užduotį“, – teismo teigimu, toks atsainus ir gana ciniškas nuteistojo požiūris į labiausiai pažeidžiamos socialinės grupės narės – mažametės mergaitės prašymą, vyrą charakterizuoja neigiamai, o švelnesnėmis bausmėmis nei laisvės atėmimas, nebus pasiekti baudžiamajame įstatyme įtvirtinti tikslai.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar kovo 15 d., apie 24 val., T. Lazauskas savo namuose, paprašytas pas jį į svečius atėjusios ir kartu alkoholinių gėrimų išgėrusios mergaitės, peiliu perpjovė kairės rankos dilbį.

Tai „Mėlynojo banginio“ kuratoriaus nurodymu turėjo padaryti pati mergaitė, tačiau ji neišdrįso – buvo įsipjovusi tik vieną kartą, o reikėjo trijų pjūvių. Kaip įvykdyta užduotis, nufilmavo kartu buvusi mergaitės bendraamžė. Ir iš karto įrašą paviešino „Facebook“.

Būtent šis įrašas mergaitės motinai atvėrė akis – ji jau kurį laiką buvo pastebėjusi, kad dukra yra pasikeitusi, tačiau ši apie tai vengė kalbėti. O tą vakarą, kai trylikametė ryžosi įvykdyti dar vieną žaidimo „Mėlynasis banginis“ kuratorių nurodymus, motina dukros ieškojo po visus Kėdainius – į pagalbą jau buvo pasitelkusi ir policijos pareigūnus.

„Grįžusi į namus dukra sakė, kad ranką jai supjaustė draugas, nes ji pati nedrįso to padaryti, – vėliau per apklausą kalbėjo mergaitės motina, iki tol net nenutuokusi, kad dukra yra įtraukta į vadinamąjį „savižudžių žaidimą“. – Po šio įvykio ji daugiau rankų nesipjaustė, nes buvo išvežta į psichiatrijos ligoninę.“

Motinos teigimu, ant dukros rankos delno buvo ne tik trys pjūvių rėžiai, bet ir išraižytas žaidimo ženklas – F57. Šį raktažodį turėdavo išsiraižyti visi, norintys žaisti mirtį sėjantį žaidimą.

„Šiuo metu dukra yra ramesnė, ji vartoja vaistus, nebežaidžia to žaidimo, daugiau laiko praleidžia namuose“, – teisme kalbėjo trylikametės motina.

Ji nutarė atleisti jos dukrai ranką supjausčiusiam T. Lazauskui – juk dukra su drauge pati atvyko į jo namus ir paprašė įvykdyti žaidimo kuratorių priskirtą užduotį. „Man dabar svarbiausia – dukra“, – moteris iš teisiamo kėdainiškio neprašė priteisti nei turtinės, nei neturtinės žalos atlyginimo.

Tuo metu pas ikiteisminio tyrimo teisėją apklausta mergaitė sakė, kad „Mėlynąjį banginį“ žaidė apie du mėnesius.

„Kuratorius iš pradžių man davė užduotį ant rankos užsirašyti raktažodį, o paskui ant kojos išsiraižyti „Taip“ ir atlikti dar tris pjūvius, – sakė ji. – Tą dieną su drauge buvome išgėrusios alkoholio, kai iš žaidimo kuratoriaus gavau užduotį persipjauti ranką. Užduotyje buvo nurodyta – trys rėžiai ant rankos. Kadangi pati neišdrįsau, nuėjome pas savo pažįstamą T. Lazauską – jis sutiko perpjauti, o mano draugė viską filmavo.“

Įrašą mergaitė vėliau pati patalpino internete – tai buvo įrodymas, kad ši užduotis jau įvykdyta.

Tuo metu trylikametei ranką pjaustęs T. Lazauskas teisinosi, kad taip pasielgė tik dėl to, jog tą vakarą buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

„Mergaitė paprašė įpjauti ranką, klausiau, kam jai to reikia, bet ji nesakė, o daug kartų vis prašė ir prašė, todėl ir perpjoviau, – sakė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras. – Apie tai, kad ji žaidė „Mėlynąjį banginį“, sužinojau tik per apklausą policijoje.“

Šioje byloje valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Gintaras Jakštas sakė, kad žaidimo „Mėlynasis banginis“ kuratoriaus, davusio trylikametei nurodymus pjaustytis ranką, ikiteisminio tyrimo metu nepavyko nustatyti.

„Iš mergaičių buvo paimti ir patikrinti kompiuteriai, tačiau jos viską slėpė, daugelis susirašinėjimų buvo ištrinta, keisti slaptažodžiai, deja, nepavyko nustatyti, kas davė nurodymus“, – sakė jis.

„Mėlynasis banginis“ (dar vadinamas ir „Pažadink mane 4.20“) plinta per socialinius tinklus. Kiekvienas parašo kuratoriui asmeninę informaciją, papasakoja apie savo baimes ir po kurio laiko į žaidimą įstojęs asmuo gauna tam tikras gyvybei pavojingas instrukcijas bei užduotis. Asmens pateikta informacija būna panaudojama prieš jį tam, kad priverstų nusižudyti.

Anksčiau skelbta, kad Rusijoje nusižudė 15 šį žaidimą žaidusių paauglių. Lietuvoje policija neturi duomenų, kad dėl šio žaidimo būtų mirties atvejų, tačiau žalojimosi atvejų nustatyta.

Kilus įtarimams, kad vaikas galėjo būti įtrauktas į „Mėlynąjį banginį“, policija ragina kreiptis į artimiausią policijos įstaigą arba pranešti apie tai bendruoju pagalbos telefonu 112.