Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (CK) 3.87 straipsnio 2 dalį sutuoktinių turtas yra jų bendroji jungtinė nuosavybė, kol jis nėra padalytas arba kol bendrosios jungtinės nuosavybės teisė nėra pasibaigusi kitokiu būdu. CK 3.116 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta, kad vieno sutuoktinio ar jų kreditorių reikalavimu turtas, kuris yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė, gali būti padalytas sutuoktiniams jų susitarimu arba teismo sprendimu tiek susituokusiems, tiek ir santuoką nutraukusiems ar pradėjusiems gyventi skyrium. Taigi net ir nenutraukę santuokos sutuoktiniai turi teisę sudaryti sutartį dėl santuokoje įgyto turto pasidalijimo ir sutartimi nustatyti įstatymų įtvirtinto turto teisinio režimo pabaigą.

Pažymėtina, jog sutuoktiniai turto pasidalijimo sutartyje gali numatyti padalyti savo turtą tiek lygiomis, tiek nelygiomis dalimis. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje pripažįstama, kad įstatymai nedraudžia sutuoktiniams susitarimu dalijantis bendrą turtą nukrypti nuo lygių dalių bendrojoje jungtinėje nuosavybėje principo turto padalijimo sutartyje. Be to, sutuoktiniai gali susitarti padalyti visą turtą, jo dalį ar kokį nors turto objektą. Taigi dalis sutuoktinių turto gali likti jų bendrąja jungtine nuosavybe.

Kitas būdas sutuoktiniams pasidalyti turtą yra sudaryti vedybų sutartį. Pažymėtina, kad vedybų sutartis gali būti sudaryta iki santuokos įregistravimo (ikivedybinė sutartis) arba bet kuriuo metu po santuokos įregistravimo (povedybinė sutartis).

Remiantis CK 3.104 straipsnio 1 dalimi sutuoktiniai turi teisę vedybų sutartyje numatyti, kad:

1) turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė;

2) turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmeninė nuosavybė, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe;

3) turtas, įgytas susituokus, yra bendroji dalinė sutuoktinių nuosavybė.

Akcentuotina, jog sutuoktiniai vedybų sutartyje gali nustatyti, kad viena iš CK 3.104 straipsnio 1 dalyje numatytų turto teisinio režimo rūšių bus taikoma visam turtui arba tik tam tikrai jo daliai ar tik konkretiems daiktams.

Taigi net ir nenutraukus santuokos sutuoktiniai turi teisę pasidalyti turtą jiems priimtinais būdais ir tvarka.

Rasa Vaičekauskytė
Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.