Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Remiantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.72 straipsnio 1 dalimi bendrosios nuosavybės teisė yra dviejų ar kelių savininkų teisė valdyti, naudoti jiems priklausantį nuosavybės teisės objektą bei juo disponuoti. Bendrosios dalinės nuosavybės teisė yra, kai bendrosios nuosavybės teisėje nustatytos kiekvieno savininko nuosavybės teisės dalys.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.75 straipsnio 1 dalimi straipsnyje įtvirtinta, kad bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu. Kai yra nesutarimas, valdymo, naudojimosi ir disponavimo tvarka nustatoma teismo tvarka pagal bet kurio iš bendraturčių ieškinį.

Tuo tarpu Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.37 straipsnio 1 dalimi numatyta, kad nuosavybės teisė – tai teisė savo nuožiūra, nepažeidžiant įstatymų ir kitų asmenų teisių ir interesų, valdyti, naudoti nuosavybės teisės objektą ir juo disponuoti.

Pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.78 straipsnį kiekvienas bendraturtis turi teisę perleisti kitam asmeniui nuosavybėn, išnuomoti ar kitu būdu perduoti naudotis, įkeisti ar kitaip suvaržyti visą savo dalį ar dalies, turimos bendrosios dalinės nuosavybės teise, dalį, išskyrus šiame kodekse nustatytas išimtis. Remiantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika bendraturtis jam tenkančią turto dalį gali suteikti panaudai tik tokiu atveju, kai tą dalį galima identifikuoti, t. y. kai nustatyta ar kitokiu būdu su kitu bendraturčiu suderinta naudojimosi bendru daiktu tvarka.

Šiuo atveju butas priklauso buvusiems sutuoktiniams bendrosios dalinės nuosavybės teise ir yra aiškios kiekvienam buvusiam sutuoktiniui priklausančios buto dalys. Todėl esant aiškiai kiekvienam buvusiam sutuoktiniui priklausančiai buto daliai, nurodytu atveju, galima leisti Jums priklausančioje buto dalyje gyventi savo draugui ir tam buvusio vyro leidimas nereikalingas.

Rasa Vaičekauskytė
Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.