„Smiltynėje prie policijos katerio pribėgo jauna moteris, kuri prašė pagalbos persikelti į kitą krantą. Ji paaiškino, kad su mažais vaikais nespėjo į laivą ir skuba į transporto priemonę, kuri laukia kitoje pusėje. Iki kelto nueiti su mažais vaikais būtų sunkus išbandymas, todėl pareigūnai perkėlė visus į Danės krantiņę“, – toks Lietuvos policijos įrašas feisbuke sulaukė daugiau kaip 1,7 tūkst. „patinka“ paspaudimų.

„Malonu girdėti, kad pareigūnai neatsisako padėti bėdoje. Šaunuoliai!“ – taip į policijos suteiktą pagalbą reagavo Stasys. Jam atrino ir Ronaldas: „Šaunuoliai pareigūnai, taip ir toliau dirbame.“

„Šaunuoliai! Mano draugę naktį patruliuojantys pareigūnai yra pavežėję namo iš miesto – dėl saugumo. Reikia būti pilietiškiems!“ – savo įspūdžiais dalinosi Kristina.

Tačiau ne visiems patiko toks pareigūnų elgesys – didelė dalis komentatorių suabejojo, ar derėjo policininkams vidury dienos kateriu plukdyti moteris su vaikais, kai iš perkėlos reguliariai kursuoja maršrutiniai keltai.

Kai kurie internautai net piktinosi, kad policija nereaguoja į skubius iškvietimus ir švaisto valstybės pinigus, o dar tretiems užkliuvo, kad moterys su vaikais taip skubėjo, jog prieš kelionę dar spėjo ir karštu maistu pasirūpinti.

„Su bulvytėmis ir lėkštėmis dar, tai anokia čia bėda buvo“, – rašė Marius. „O čia Jūsų funkcija, nėra kitų, svarbesnių?“ – klausė jo bendravardis.

„Nenoriu būti nesuprastas, bet man čia kvepia pažįstamų pavežėjimu tarnybiniu transportu. Kadangi faktas jau užfiksuotas, tai pareigūnams nieko neliko kaip sugalvoti gelbėjimo istoriją“, – faktų autentiškumu suabejojo Mindaugas.

O kitas policijos puslapio lankytojas klausė, ar galės tikėtis pagalbos, kai vėluos į skrydį: „Kai vėluosiu į lėktuvą, prašysiu pareigūnų, kad užlaikytų skrydį, juk reikalas svarbus. Ir fotografuoti leisiu, kai mane su švyturėliais veš.“

„Žmonės nemoka džiaugtis tokiais paprastais ir maloniais dalykais. Juk smagiau paurgzti. Perkėlė, policija, nemokamai, ne jus, o kažką kitą, įsivaizduojate? Perkėlė kažką, kas nebijo paprašyti ir pasitiki. Aš vaiką mokau nebijoti ir nesigėdyti prašyti. Šaunuoliai. Man faina! Žmogus žmogui, daugiau tokių postų“ – besipiktinantiems komentatoriams atkirtį davė Jurgita.

Policijos departamento atstovai sako, kad tokios visuomenės reakcijos nė kiek jų nenustebino.

„Galima buvo tikėtis įvairių vertinimų, nes žmonės skirtingi, ir jų vertinimai bei nuomonės įvairiais klausimais taip pat skiriasi. Esant situacijai, kuomet reikia suteikti socialinę pagalbą, policijos pareigūnai priima sprendimą asmeniškai ir savarankiškai. Tai yra jų pareiga ir tai skatintina. Policijos pareigūno profesija reikalauja suteikti pagalbą esant tam tikroms aplinkybėms, o policijos pareigūnų jautrus požiūris į šią situaciją vertintinas tik teigiamai. Policijos šūkis – Ginti. Saugoti. Padėti.“ – nurodoma DELFI atsiųstame atsakyme.

Anot departamento atstovų, visa ši istorija nutiko dar praėjusį trečiadienį, kai pagal nustatytą maršrutą pareigūnai patruliavo uosto akvatorijoje.

„Apie 16 val. ties Pasienio apsaugos rinktinės Molo užkarda pareigūnai ant kranto pastebėjo moterį, kuri mojavo, prašė pagalbos. Moteris paaiškino, kad turi neįgalų vaiką, su ja yra taip pat dar viena moteris, kuri turi taip pat du mažamečius vaikus, kurie turi negalią, ir prašė perkelti į kitą kranto pusę, kadangi nespėjo į privatų laivą, kuris juos atgabeno į Smiltynę, nes užtruko eilėje, kadangi pirko vaikams pavalgyti, vėluoja į transporto priemonę Klaipėdoje. Ji aiškino, kad su neįgaliais vaikais iki kelto nueiti negalės, nes atstumas nuo „Molo“ užkardos iki Smiltynės kelto yra 1,63 km, visuomeninio transporto nėra“, – nurodė policijos atstovai.

Jie teigia, kad buvo perkelti penki asmenys – dvi moterys, viena mergaitė, du berniukai, iš kurių vienas buvo vežimėlyje su akivaizdžiai sutrikusia judėjimo funkcija.

„Pareigūnai patruliavo uosto akvatorijoje ir tuo metu vyko į Klaipėdos pusę, todėl perkėlimas nekainavo“, – departamento atstovai nuramino nuogąstaujančius, kad taip švaistomos valstybės lėšos. Ir taip pat patikino, kad tikrai nebuvo jokio galimo pareigūnų piktnaudžiavimo, nes kateriu perkelti asmenys niekaip nėra susiję su policija.

„Perkeltų asmenų pareigūnai nepažįsta“, – nurodoma atsakyme DELFI.

Nekasdienę istoriją Lietuvos policija nutarė paviešinti feisbuke, nes tai esą jau įprasta praktika – siekdami pagerinti įvaizdį visuomenės akyse pareigūnai dažnai skelbia informaciją apie suteiktą pagalbą.

„Pareigūnai suteikia socialinę pagalbą, žmonės viešai norėjo padėkoti policijos pareigūnams pasinaudodami socialiniais tinklais“, – pažymėjo atstovai.

Tiesa, feisbuke rašoma, kad nuotraukas policijai atsiuntė pro šalį ėjęs žmogus: „Žmogus atsiuntė foto su klausimu, kas čia vyko. Paklausėme pareigūnų, kurie ir papasakojo.“

Ar ateityje ir kiti asmenys gali tikėtis, kad juos pareigūnai nemokamai kateriu per Kuršių marias? Gali būti.

„Policija kateriu suteikia socialinę pagalbą gyventojams pagal poreikį ir aplinkybes, taip pat kaip ir su kitomis transporto priemonėmis vykdant pavestas užduotis, užtikrinant viešąją tvarką, žmonių ir eismo saugumą“, – nurodė departamento atstovai.