Tai penktadienį patvirtino ikiteisminiam tyrimui vadovaujantys Generalinės prokuratūros prokurorai. Jie neslėpė, kad sieks R. Antanavičiui pareikšti įtarimus, tačiau to kol kas negali padaryti, nes neturi Seimo arba prezidentės pritarimo.

Šiuo metu Kauno apygardos teisme baudžiamąsias bylas nagrinėjantis teisėjas R. Antanavičius net nėra nušalintas nuo pareigų – jis turi neliečiamybę.

Prieš metus vykusiame konkurse į Kauno apygardos teismo pirmininko vietą dalyvavęs R. Antanavičius tik per plauką nebuvo paskirtas į itin aukštas pareigas – kur kas geriau už R. Antanavičių atrankoje pasirodė dabartinis teismo pirmininkas Nerijus Meilutis, kurio kandidatūrą ir pasirinko prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nuo 2007 m. teisėju dirbančiam ir baudžiamąsias bylas nagrinėjančiam R. Antanavičiui prokurorai norėtų pareikšti įtarimus dėl galimos prekybos poveikiu – įtariama, kad jis bandė paveikti Mažeikių rajono apylinkės teisme dirbantį teisėją Mindaugą Klemenį, kuris nagrinėjo Mažeikiuose žinomo verslininko Vitalijaus Vaičiaus administracinio nusižengimo bylą. R. Antanavičius ir M. Klemenis anksčiau kartu dirbo Mažeikių teisme.

Teisėją M. Klemenį, įtariama, bandė paveikti ir Mažeikių prokuroras Žilvinas Gžimaila – jie anksčiau kartu dirbo prokuratūroje.

Apie tai, kad patyrė poveikį teisėjas M. Klemenis pranešė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Šie pradėjo tyrimą, visi Mažeikių teisėjo veiksmai buvo stebimo agentų.

Teisėjas M. Klemenis DELFI pasakojo, kad pinigai jam buvo prievarta siūlomi ne kartą, nors jis kategoriškai atsisakydavo, tai yra užfiksavę STT agentai.

M. Klemenis neslėpė, kad vieną dieną patyrė didžiulį šoką, kai iš gerai pažįstamų buvusių kolegų sulaukė korupcinio pasiūlymo – teisėjui buvo pažadėta sumokėti tūkstantį eurų, jeigu šis terminą sutrumpins, o dar tiek pat – jeigu išvis panaikins draudimą vairuoti.

„Vienas už pamažinimą, o du būtų buvę – už visišką neatėmimą“, – sakė M. Klemenis.

Teisėjas į kalbas nesileido, nors, kaip pats pažymėjo, pinigai jam buvo siūlomi ne kartą, o net kelis kartus.

„Iš mano pusės buvo tris kartus pasakyta, kad ne, jokių šansų, bet žmonės to nesupranta, – sakė teisėjas. – Manau, kad jeigu pažeidėjas pakliuvo neblaivus, už tai reikia atsakyti, prisiimti atsakomybę, o ne ieškoti kažkokių draugų pagalbos – geriau nesiūlyti kyšio.“

Vis dėlto, stebint STT agentams, teisėjas sutiko kyšį paimti – netrukus po to buvo sulaikytas ir pinigus davęs prokuroras.

Įvairias bylas nagrinėjančiam teisėjui M. Klemeniui birželį atsitiktine tvarka pateko Tirkšlių kaime registruotos stambios transporto paslaugas teikiančios bendrovės direktoriaus V. Vaičiaus skundas dėl policijos komisariate gegužės 11 d. priimto nutartimo – verslininkas buvo nubaustas 300 eurų bauda ir metams neteko teisės vairuoti, nes prie vairo įkliuvo neblaivus. Alkotesteris rodė 1,16 prom. girtumo.

Su paskirta nuobauda Mažeikiuose gerai žinomas verslininkas nesutiko ir teismo prašė policijos nutarimą panaikinti – arba sutrumpinti terminą, kuriuo uždrausta vairuoti transporto priemonę, arba išvis šį draudimą panaikinti.

V. Vaičius, kurio naudai esą veikė prokuroras ir teisėjas, DELFI tikino, kad nagrinėjant bylą niekieno neprašė pagalbos. Jis neslėpė, kad pažinojo tiek R. Antanavičių, tiek Ž. Gžimailą – esą juos visi Mažeikiuose pažįsta.

„Su teisėju anksčiau tenisą žaisdavau“, – sakė V. Vaičius.

Verslininko bylos M. Klemenis nespėjo išnagrinėti – supratęs, į kokią situaciją pateko, nutarė atidėti sprendimo priėmimą. Dabar ji yra perduota kitam teisėjui.

Tai jau antras kartas, kai teisėjas M. Klemenis bendradarbiavo su STT agentais – prieš ketverius metus buvo sulaikytas advokatas Adomas Jonauskas. Jis teisėjui siūlė beveik tūkstantį eurų už tai, kad šis iš vieno vairuotojo nekonfiskuotų prabangaus automobilio.