Ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai išsiaiškino, kad kariuomenėje dirbęs karininkas beveik metus neteisėtai vertėsi ūkine-komercine veikla, valstybei nemokėjo mokesčių ir klastojo dokumentus. Ir dalį nusikaltimų kapitonas padarė darbo metu – kad sudarytų kuo patikimesnio pardavėjo įvaizdį, eidamas sudaryti sandorių net nenusirengdavo tarnybinės uniformos.

Kad Lietuvos kariuomenės žvalgybininkas užsiima neteisėta veikla, išsiaiškino ne 39 metų D. Šerėno kolegos, o Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Imuniteto tarnybos pareigūnai – atlikdami kriminalinės žvalgybos tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir bendrininkavimo gabenant kontrabandą, jie slapta klausėsi vieno pasieniečio pokalbių telefonu.

Būtent šie pokalbiai ir išdavė D. Šerėną, kuris dažnai verslo reikalus aptarinėjo su nuo studijų universitete laikų pažįstamu pasieniečiu. Dėl galimai neteisėtos veiklos ikiteisminio tyrimo metu įtarimai buvo pareikšti ir pasieniečiui, tačiau vėliau prokurorai juos panaikino – nebuvo nustatyta, kad pareigūnas būtų klastojęs dokumentus.

Tuo metu D. Šerėnui baigėsi liūdniau – ikiteisminį tyrimą atlikusi prokuratūra buvusio kariuomenės žvalgybininko baudžiamąją bylą perdavė teismui. Kadangi šis pripažino kaltę ir sutiko su prokurorės Ritos Poškienės pasiūlyta bausme, baudžiamasis procesas buvo baigtas baudžiamuoju įsakymu.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis nutarė D. Šerėną pripažinti kaltu dėl neteisėto vertimo ūkine veikla ir dokumentų klastojimo – dėl dešimties nusikalstamų veikų karininką kaltu pripažinęs teismas nuteistajam skyrė 60 MGL (2 259,60 Eur) baudą. Ją leista sumokėti per metus.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad D. Šerėnas nuo 2014 m. kovo iki 2015 m. vasario neteisėtai vertėsi komercine veikla, jos neįregistravęs į Mokesčių mokėtojų registrą – kariuomenės žvalgybininkas pardavinėjo naudotus lengvuosius automobilius.

Iš viso D. Šerėnas pardavė vienuolika automobilių, kurie į Lietuvą buvo atgabenti iš Vokietijos, Olandijos ir kitų valstybių. Šių transporto priemonių karininkas neįregistruodavo savo vardu, o klastodamas dokumentus įrašydavo kitų asmenų, dažniausiai užsienio piliečių ar bendrovių duomenis.

Atlikus kratą D. Šerėno bute pareigūnai rado svarbių įkalčių, be to, buvo išsiaiškinta, kad į Lietuvą iš užsienio atgabentus lengvuosius automobilius karininkas pats pristatydavo į „Regitrą“ techninei apžiūrai atlikti, juos taip pat apdrausdavo draudimo bendrovėje.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas D. Šerėnas pripažino, kad neturėdamas leidimo vertėsi automobilių pardavimu. Per apklausą jis pasakojo, kad užsiimti naudotų automobilių pardavimu nutarė dėl esą sunkios finansinės padėties – turi rūpintis sergančiais šeimos nariais.

„Nutariau šiek tiek papildomai užsidirbti – įsigyti naudotas transporto priemones, esant reikalui, jas paremontuoti, o vėliau parduoti“, – sakė buvęs kariuomenės žvalgybininkas.

Apie tai, kad parduoda automobilius, vyras skelbė skelbimų portaluose, tačiau dėl darbo pobūdžio tarnyboje negalėjo naudotis mobiliojo ryšio telefonu, todėl į pagalbą pasitelkė bičiulį nuo studijų laikų – pasienietį.

„Jo darbo grafikas buvo lankstesnis, jis turi daug laisvo bei išeiginių dienų, todėl paprašiau pagalbos – atsiliepti į telefono skambučius“, – sakė D. Šerėnas.

Karininkas tikino, kad iš automobilių prekybos uždirbdavo labai nedideles sumas, o kartais esą netgi patirtdavo nuostolį. „Gautos pajamos nebuvo pastovios ir stabilios“, – žvalgybininkas sakė, kad ir pats nuomojamame garaže automobilius remontuodavo, jeigu nusipirkta transporto priemonė turėdavo trūkumų ar gedimų.

Gautus pinigus D. Šerėnas sakė išleidęs būtiniausioms reikmėms ir vaistams. „Daugiausiai už parduotą automobilį esu uždirbęs 200 eurų“, – pareigūnams per apklausą kalbėjo įtariamasis.

Tuo metu Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai nustatė, kad 2014 m. D. Šerėnas už tarpininkavimą perkant ir parduodant automobilius gavo 2,5 tūkst., o 2015 m. – 250 Eur pajamų ir į valstybės biudžetą nesumokėjo beveik 654 Eur mokesčių.

Šio ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai apklausė ir naudotus automobilius iš D. Šerėno įsigijusius asmenis – kai kurie jų nurodė, kad pardavėjas jiems sudarė patikimo asmens įvaizdį, nes į sandorio sudarymą atvykdavo apsirengęs karininko uniformą.

„Kai atvažiavau į Vilnių pirkti automobilio, su pardavėju susitikome kažkur prie Krašto apsaugos tarnybos padalinio – tikslios vietos jau ir nepamenu, – sakė viena pirkėjų. – Vyriškis, kuris pildė pardavimo ir pirkimo sutartį, buvo apsirengęs karininko uniforma – vien dėl to juo pasitikėjau, net nepaprašiau parodyti savo dokumentų. “

Tuo metu jos motina, taip pat dalyvavusi sandorio sudaryme, karininko pavardę puikiai prisiminė.

„Spėjau pamatyti, kad uniformoje pritvirtintame ženkliuke buvo parašyta pavardė Šerėnas, jo vardo nepamenu, bet pavardė gerai įstrigo“, – sakė liudytoja, kuriai karininkas asociavosi su televizijos laidos „Dviračio šou“ vedėju.

D. Šerėnu pasitikėjo ir kiti pirkėjai – vyras net neslėpdavo, kad dirba Lietuvos kariuomenėje.