Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį toliau tęsė baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimai dėl sukčiavimo pateikti 56 metų vilniečiui Juozui Aliukoniui. Jis anksčiau yra dirbęs Finansų ministerijoje, buvo Lietuvos žemės ūkio banko (dabar DnB bankas) valdybos nariu, bendrovės „DnB Nord Lizingas“ direktoriumi, o galop užėmė aukštas pareigas dabar jau žlugusiame Vladimirui Romanovui priklausančiame Ūkio banke – vadovavo net banko filialui Edinburge (Škotija).

Kauno „Žalgirio“ krepšininkas R. Seibutis teigia, kad J. Aliukonis iš jo apgaulės būdu išviliojo net 236 tūkst. eurų. Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas J. Aliukonis kratosi kaltinimų ir neigia, kad siekė užvaldyti krepšininko turtą.

R. Seibutis kartą jau buvo apklaustas teismo posėdyje – jo apklausą teisėjas Ovidijus Ramanauskas surengė uždarame posėdyje. Teismui išklausius būrį liudytojų ir gavus papildomų dokumentų apie J. Aliukonio atliktas bankines operacijas, krepšininką nutarta apklausti papildomai. Tačiau ir šįkart – neviešai.

Dar laukdamas posėdžio pradžios R. Seibutis nebuvo linkęs pasakoti apie istoriją, kaip prarado pinigus, tačiau pažymėjo, kad į visus klausimus atsakys bylą nagrinėjantis teismas.

„Jeigu norite kažką sužinoti, ne to žmogaus klausiate, esu nukentėjusysis, – sakė „žalgirietis“. – Nieko nekomentuosiu, vyksta procesas, teismas viską išaiškins – bus teismo sprendimas.“

Istorija, į kurią pakliuvo R. Seibutis, prasidėjo dar 2008 m. – tuo metu profesionalaus krepšininko karjerą pradėjęs vyras ėmė uždirbti didelius pinigus, todėl ieškojo, kur juos galėtų pelningai investuoti. O J. Aliukonis buvo nusipirkęs butą Šventojoje – tame pačiame daugiabutyje, tik vienu aukštu aukščiau gyveno R. Seibučio tėvai, vasaras čia leisdavo ir krepšininkas.

Kadangi R. Seibutis dažnai bendravo su savo kaimynu, o jis tuo metu užėmė aukštas pareigas banke, krepšininkas nutarė paprašyti jo pagalbos padėti investuoti krepšinio aikštelėje uždirbtus didelius pinigus. J. Aliukonis sutiko pagelbėti – pateikė daugybę pasiūlymų, kaip investuojant pinigus galima pelningai uždirbti.

Krepšininkas į juos nelabai gilinosi, jam terūpėjo, kad pinigai būtų saugūs.

2008 m. Graikijos komandoje žaidęs R. Seibutis pirmuosius pinigus į J. Aliukonio sąskaitą pervedė rugsėjį, paskutiniuosius – 2010 m. sausį.

Tai buvo pati blogiausia krepšininko investicija – jis prarado 236 tūkst. Eur, o kai suprato, jog yra apgautas, pareikalavo, kad buvęs bankininkas pasirašytų skolos vekselį.

J. Aliukonis jį pasirašė, bet kas iš to – vyras neturi jokio turto.

Tuo metu, kai R. Seibutis pervedinėjo pinigus į J. Aliukonio sąskaitą, jo turtas jau buvo areštuotas dėl kitų skolų.

Kaip veikė J. Aliukonis, teisme kalbėjo vienas liudytojų – vilnietis verslininkas Aleksandras Zimanas. Jis prisipažino, kad J. Aliukonis ir jį bandė įtraukti į savo investicinius projektus, nors viską jis, anot liudytojo, darė ne savo vardu.

„J. Aliukonis mėgo žaisti kitų pinigais, todėl ir nejautė rizikos, negalvojo, kas bus ateityje, o dirbo tik ta diena“, – sakė liudytojas.

Anot jo, į verslą kaltinamasis siekė įtraukti tik tuos žmones, kuriuos puikiai pažįsta. Su J. Aliukoniu verslininkas susipažino dar tuomet, kai šis vadovavo „DnB Nord lizingui“ – A. Zimanas su bankui priklausančia bendrove turėjo pasirašęs ne vieną sutartį.

Kadangi verslininkas tuo metu už 2,5 mln. Lt (724 tūkst. Eur) ketino parduoti namą prestižinėje sostinės vietoje – M. K. Čiurlionio g., J. Aliukonis šiam pasiūlė verslo planą ir supažindino su krepšininku R. Seibučiu.

„Jie atvažiavo apžiūrėti namo, aprodžiau, jie ketino namą suremontuoti, o paskui pelningai parduoti, bet sandoris neįvyko – manęs netenkino finansinės sąlygos“, – prisipažino A. Zimanas.

Jis neslėpė, kad R. Seibutis labai nerimavo dėl savo pinigų – bijojo juos prarasti.

„Man jis prisipažino, kad tai buvo pirmoji investicija, jis nenorėjo prašauti“, – kalbėjo liudytojas.

Verslininkas teisme sakė, kad vėliau J. Aliukonis ketino įgyvendinti gyvenamųjų namų statybos Palangoje (netoli oro uosto) projektą – kartu su partneriais nusipirko žemės sklypą. Į šį projektą buvo įtrauktas ir A. Zimanas – vienam J. Aliukonio partnerių Mindaugui Kokoškai paskolino 300 tūkst. Lt.

„Turėjau atgauti su pelnu, bet jų taip ir neatgavau – tai buvo meilė iš prievartos, nes man į šį projektą nebuvo pasiūlyta investuoti, o tik prašė paskolinti pinigų, bet vėliau pasakė, kad projektas žlunga, pasiūlė prie jo prisidėti investuojant 50 tūkst. Lt, nes kitaip buvo grėsmė, jog visas verslas žlugs ir tada nieko neatgausiu“, – teisme prisipažino verslininkas.

Bet, anot jo, investicijos nepadėjo – projektas žlugo, žemės sklypas už skolas atiteko bankui.

Įtariama, kad būtent į šį projektą J. Aliukonis galėjo investuoti nemažą dalį iš R. Seibučio gautų pinigų.

„Visi kalbėjo, kad J. Aliukonis dirbo su svetimų žmonių pinigais, savo lėšomis js nedisponavo“, – sakė A. Zimanas. Ž

Apie tai, kaip buvo investuojami pinigai į įvairius projektus, teismas apklausė ir daugiau su nekilnojamojo turto investicijomis susijusių verslininkų. Įtariama, kad jie galėjo dalyvauti įvairiuose projektuose, į kuriuos buvo investuojami R. Seibučio uždirbti pinigai.

Iš viso krepšininkas į J. Aliukonio sąskaitą yra atlikęs vienuolika pavedimų. Sportininkas tyrėjams yra pasakojęs, kad buvęs bankininkas jam aiškino apie įvairius investicinius projektus, tikino, jog kartu su partneriais, kurių R. Seibutis net nėra matęs, dalyvauja pelningame projekte – nusipirko didelį žemės sklypą Kunigiškių kaime, esantį tarp Palangos ir Šventosios, čia esą bus statomi prabangūs viešbučiai ir kotedžai.

Kai vasarą R. Seibutis viešėjo Lietuvoje, J. Aliukonis sportininką net buvo nuvežęs aprodyti jo valdas. Tiesa, nuosavybę patvirtinančių dokumentų nepateikė, o krepšininkas jų ir nereikalvo – labai pasitikėjo savo verslo partneriu. R. Seibučiui buvo teigiama, kad jis taip pat dalyvaus pelningame kaimo turizmo projekte – J. Aliukonis aprodė valdas prie Zarasų.

Nors krepšininkas jau 2009 m. pabaigoje įtarė, kad gali būti mulkinamas, tačiau vis tiek J. Aliukoniui pervesdavo nemažas pinigų sumas – bankininkas jį įtikindavo, jog neinvestavus papildomų lėšų bus prarasti anksčiau į pelningą projektą įdėti pinigai.

Galop R. Seibutis atsikvošėjo – neturėjo jokių dokumentų, patvirtinančių, jog dalyvauja investiciniuose projektuose, išskyrus J. Aliukonio rašytus laiškus ir bankinių pavedimų kopijas apie sumokėtus pinigus.

Susitikęs su J. Aliukoniu jis paprašė įrodymų – vyras sutiko pasirašyti skolos vekselį. Jis yra svarbus įrodymas baudžiamojoje byloje.

Ikiteisminio tyrimo metu R. Seibutis taip pat prisipažino, kad iki šiol nežino, kur jo pinigai, o J. Aliukonis net vengė su juo bendrauti, nepadėjo ir advokatų įsikišimas. O šie pinigai krepšininkui yra labai svarbūs – tai buvo jo pirmosios krepšinio aikštelėse uždirbtos lėšos.

Krepšininkas tyrėjams taip pat užsiminė, kad tuo metu, kai kilo abejonių dėl galimo sukčiavimo, J. Aliukonis dirbo dabar jau bankrutavusio Ūkio banko Edinburgo (Škotija) filiale. Buvęs bankininkas, anot sportininko, jam yra grąžinęs tik apie 30 tūkst. Eur.