Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokato padėjėja Svajūnė Šidlauskaitė.

Jeigu su buvusiu sutuoktiniu galite taikiai (gražiuoju) susitarti dėl išlaikymo padidinimo, teismui turėtų būti pateikiama abiejų pasirašyta taikos sutartis. Joje turėtumėte susitarti pakeisti teisme priteistą išlaikymą ir konkrečiai nurodyti padidinto išlaikymo dydį, datą, nuo kurios susitariate jį teikti.

Jeigu bendro sutarimo pasiekti negalite, norėdama pakeisti nepilnamečiui vaikui priteisto išlaikymo dydį (šiuo atveju padidinti) Jūs turėtumėte kreiptis į teismą su ieškiniu dėl išlaikymo padidinimo.
Išlaikymo dydžio pakeitimo sąlygas numato Civilinio kodekso 3.201 straipsnis.

Jūs galite prašyti padidinti išlaikymą, jeigu po teismo sprendimo, kuriuo buvo priteistas išlaikymas, priėmimo iš esmės pasikeitė šalių turtinė padėtis, arba jeigu atsiranda papildomos vaiko priežiūros išlaidos. Norime pažymėti, kad teismų praktikoje aiškinama, jog kreiptis dėl išlaikymo padidinimo galima jei padidėja vaiko poreikiai.

Rekomenduojame Jums įvertinti kokie dabartiniai Jūsų vaiko poreikiai maistui, aprangai, būstui, sveikatai, mokslui, poilsiui, laisvalaikiui, kultūriniam ir kitokiam ugdymui. Jūs turėtumėte surinkti rašytinių įrodymų apie vaiko poreikius, atlikti skaičiavimus kokios sumos yra būtinos vaiko kiekvienai poreikių grupei patenkinti. Tuomet išanalizuoti kokie vaiko poreikiai pasikeitė (padidėjo) nuo 2012 metų, pasižymėti pasikeitimo priežastis (pavyzdžiui pasikeitęs vaiko amžius ir pan.).

Infliacija nėra tinkamas argumentas, nes priteistas išlaikymas kasmet vasario mėnesį privalo būti indeksuojamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka. Tai privalomas veiksmas. Faktiškai 2013 metais dėl infliacijos išlaikymą reikėjo padidinti 2,8 proc., 2014-2016 metais indeksuoti nereikėjo (plačiau Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2008 m. liepos 9 d. nutarimu Nr. 684 „Dėl Periodinėmis išmokomis priteisto išlaikymo sumos ir atlyginamos žalos indeksavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, indeksas skelbiamas Oficialiosios statistikos portale).

Atitinkamai turėtumėte surinkti dokumentus apie savo turtinę padėtį. Jeigu Jums žinoma informacija apie buvusio sutuoktinio turtinę padėtį, jos pasikeitimus, pagal išgales surinkite apie tai dokumentus.

Svajūnė Šidlauskaitė
Ieškiniu reikalaujant padidinti išlaikymą reikėtų aprašyti aukščiau išdėstytas aplinkybes apie pasikeitusius vaiko poreikius ir tėvų turtinę padėtį. Teismas spręsdamas klausimą dėl išlaikymo priteisimo, analizuos šias aplinkybes ir vertins jas skirdamas prioritetą (pirmenybę) vaiko poreikiams.

Papildomai pažymime, kad įstatymai nenumato minimalaus teiktino išlaikymo dydžio. Teismų praktikoje taip pat aiškinama, kad teisės normos nenumato teiktino išlaikymo minimalių ar vidutinių dydžių, nes vaiko poreikiai ir tėvų turtinė padėtis priklauso nuo daug subjektyvių ir objektyvių veiksnių, jie nėra statiški.

Kiekvienas ginčas dėl išlaikymo priteisimo ar pakeitimo yra unikalus, todėl kaskart yra analizuojami konkretaus nepilnamečio vaiko poreikiai, jo tėvų galimybės suteikti išlaikymą. Teismo sprendimas pagrindžiamas įvertinus visą bylos medžiagą.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.