Lietuvoje jau nebegyvenu apie penkis metus, buvęs vyras vienas gyveno namuose, bet jis nemokėjo nei paskolos, nei komunalinių mokesčių, o jo iškraustyti negalėjau, nes jis buvo paskolos laiduotojas. Bankas pardavė mūsų butą, likome skoloje 40 tūkst. eurų.

Vyras su vaikais nebendrauja, jiems nemoka išlaikymo, o antstolis reikalauja, kad skolas padengčia aš viena, nors tame bute negyvenau. Kaip man elgtis toliau?

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Vienas iš santuokos nutraukimo padarinių – bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės pabaiga, t.y. sprendžiant santuokos nutraukimo klausimą turi būti padalytas bendras sutuoktinių turtas. Visų pirma teismas turi nustatyti dalytiną turtą, o paskui kiekvieno iš sutuoktinių bendro turto dalis.

Įstatymas įtvirtina sutuoktinių bendro turto lygių dalių prezumpciją, pagal kurią bendras turtas sutuoktiniams padalijamas lygiomis dalimis, t. y. kiekvienam sutuoktiniui skiriama po 1/2 dalis turto. Tik tam tikrais įstatymo nustatytais atvejais galima nukrypti nuo šio lygių dalių principo.

Nagrinėjamu atveju santuoka tarp sutuoktinių buvo nutraukta bendru sutikimu, turtas (po lygiai) ir prievolės (išliko solidarios) padalintos pasirašant sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad santuokos nutraukimas nėra pagrindas pasibaigti bent vieno sutuoktinių pareigai atsakyti kreditoriams pagal solidariąją prievolę. Nutraukiant santuoką solidariosios sutuoktinių prievolės nedalijamos ir nekeičiamos – buvę sutuoktiniai lieka bendraskoliai, išskyrus, kai kreditorius sutinka, kad liktų vienas skolininkas.

Aleksandras Kovalevskis
Pažymėtina, kad jeigu skolininkų pareiga yra solidari, tai kreditorius turi teisę reikalauti, kad prievolę įvykdytų tiek visi ar keli skolininkai bendrai, tiek bet kuris iš jų skyrium, be to, tiek ją visą, tiek jos dalį. Atsižvelgiant į tai, bankas turi teisę nukreipti likusios skolos išieškojimą į bet kurį iš buvusių sutuoktinių bei reikalauti iškart visos skolos grąžinimo.

Įstatymas numato, kad kiekvienas iš bendraturčių proporcingai savo atsako tretiesiems asmenims pagal prievoles, susijusias su bendru turtu, taip pat privalo apmokėti išlaidas jam išlaikyti ir išsaugoti, mokesčiams, rinkliavoms ir kitoms įmokoms. Jeigu vienas iš bendraturčių nevykdo savo pareigos tvarkyti ir išlaikyti bendrą daiktą (turtą), tai kiti bendraturčiai turi teisę į nuostolių, kuriuos jie turėjo, atlyginimą.

Taigi, skolos už komunalines ir kitas paslaugas, susijusias su buvusio bendro buto išlaikymu (laikotarpiu, kai buvote jo bendraturtė), gali taip pat būti išieškomos iš abiejų bendraturčių proporcingai kiekvienam bendraturčiui priklausiusio nekilnojamojo turto (buto) daliai. Jei atlyginsite visas susikaupusias komunalines skolas už butą, atitinkamai galėsite reikalauti nuostolių atlyginimo iš buvusio sutuoktinio.

Kas liečia klausimą dėl išlaikymo vaikams įsiskolinimo, tai turite teisę kreiptis į teismą, kuris nutraukė santuoką ir patvirtino išlaikymo vaikams dydį, kad būtų išduotas vykdomasis raštas.

Vykdomąjį raštą dėl išlaikymo įsiskolinimo išieškojimo turite teisę perduoti priverstinai vykdyti antstoliui.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.