9 teisėjos yra vaiko priežiūros atostogose. 5 iš jų nagrinėjo baudžiamąsias bylas, 4 – civilines. Netrukus bus atleistas dar vienas teisėjas – baudžiamąsias ir administracines bylas nagrinėjantis Eimutis Misiūnas netrukus taps vidaus reikalų ministru.

Taip pat trūksta 20-ties posėdžių sekretorių. Kai kurie iš teisėjų neturi nuolatinių teismo posėdžių sekretorių – jie kasdien turi vis kitą pavaduojančią.

„Teismo darbas tikrai nesutriks, bet didėja krūviai dėl gaunamų bylų. Nuosekliai vykdomos atrankos į teisėjus, teisėjai nerimauja dėl sekretorių trūkumo“, – BNS sakė teismo pirmininkė Loreta Braždienė. Pasak jos, teisme buvo atlikta apklausa, kurios metu buvo aiškinamasi, dėl ko darbuotojai nusprendžia išeiti iš darbo teisme. Du trečdaliai apklaustųjų atsakė, kad jų netenkina darbo krūvis ir darbo užmokestis.

„Aukšti reikalavimai, bet mažas darbo užmokestis“, – teigė teismo vadovė. Teismo sekretorė turi turėti aukštąjį universitetinį arba neuniversitetinį išsilavinimą, turi išspręsti bendrų gebėjimų testą.
Pavyzdžiui, teismo sekretorė, jau dirbanti 9 metus ir turinti antrą kvalifikacinę klasę į rankas gauna 520 eurų. Tai viena mažiausių algų valstybės tarnyboje. Teisme nuolat skelbiami konkursai į laisvas teismo posėdžių sekretorių vietas, tačiau jie neįvyksta, nes dažnai niekas neatvyksta.

Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė, naujai išrinktos Teisėjų tarybos narė apgailestavo, kad „valdžia negirdi“ teismų.
Seimas ketvirtadienį 80 parlamentarų balsavus už, šešiems buvus prieš ir 17 parlamentarų susilaikius priėmė įstatymą, kuriuo 2017 metams paliktas šiemetinis pareiginės algos bazinis dydis. Nuspręsta, kad teisėjų, pareigūnų ir tarnautojų atlyginimus lemiantis bazinis dydis kitąmet nesikeis ir sieks 130,5 euro.

Pasak L.Braždienės, susiklosčiusi situacija dėl teismų darbuotojų yra prioritetinis jos veiklos uždavinys, šią problemą, jos sprendimo būdus nuolat analizuoja teismų savivaldos institucijos.

Teismo vadovė mano, kad jeigu valdžia nesiims spręsti dėl mažas algas gaunančių tarnautojų, problema tik didės.

Šiuo metu Vilniaus miesto apylinkės teisme dirba 59 civilines bylas nagrinėjantys teisėjai, 27 – baudžiamąsias ir administracinių teisės pažeidimų bylas ir 9 ikiteisminio tyrimo teisėjai.

2016 metais gauta 65 tūkst. 111 bylų: administracinių teisės pažeidimų – 16 tūkst. 234, baudžiamųjų – 3 tūkst. 967, civilinių – 44 tūkst. 910.

Vilniaus miesto apylinkės teismas yra pirmoji instancija, kuri nagrinėja baudžiamąsias, civilines, administracinių teisės pažeidimų bylas (įstatymų priskirtas šio teismo kompetencijai), hipotekos teisėjų kompetencijai priskirtas bylas bei su sprendimų ir nuosprendžių vykdymu susijusias bylas.

Taip pat apylinkės teismo teisėjai atlieka ikiteisminio tyrimo teisėjo bei kitas apylinkės teismo kompetencijai įstatymų priskirtas funkcijas.