Iškilmingu renginiu norėta priminti visuomenei, kad Lietuva yra teisinė valstybė, kurioje gerbiamos žmogaus teisės ir laisvės bei kuriama teisės sistema, užtikrinanti visuomenės saugumą, o advokatai yra patikimi žmogaus gynėjai.

Eisena „Teisingumo liepsna“ yra Advokatūros savaitės renginys, skirtas paminėti advokatų profesijos dieną, kuri yra įtraukta į atmintinų dienų sąrašą.

„Apsisuko metų ratas ir štai jau antrą kartą mūsų bendruomenė išdidžiai žygiavo pagrindine šalies gatve. Tai įrodymas, kad mūsų bendruomenė stipri, gyvybinga ir sutelkta, o advokato mantija tebėra žmogaus teisėtų interesų gynimo simbolis bei teisinės valstybės garantas“, – sveikinimo kalbą bendruomenei pradėjo advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Šiemet eisena prasidėjo nuo Lietuvos mokslų akademijos ir tęsėsi iki Tremtinių aukuro, kur eisenos dalyviai sugiedojo Tautinę giesmę. „Simboliška, kad savo eiseną baigiame prie Tremtinių aukuro. Taip išreiškiame pagarbą visiems teisingumo ir valstybės gynėjams. Nors laisvės kova jau laimėta, mūsų, kaip gynėjų, misija niekada nesibaigia“, – įsitikinęs I. Vėgėlė.

Profesiniu apdaru vilkinčių advokatų eisena centrine miesto gatve yra tradicija, kurią puoselėja šios profesijos atstovai ne vienoje šalyje, tarp kurių yra Didžioji Britanija, Vokietija, Prancūzija.

Eisenos „Teisingumo liepsna“ pradėtą Advokatūros savaitę, kuri truks iki gruodžio 9 dienos, pratęs įvairūs profesiniai, sporto bei šventiniai renginiai: tarptautinė konferencija, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos diskusija apie advokatų įvaizdį visuomenėje, krepšinio ir šachmatų turnyrai, iškilmingas vakaras.

„Advokatūros savaitės renginiai yra mūsų bendruomenės indėlis į visuomenės teisinį švietimą, advokato vardo ir veiklos žinomumo didinimą, socialinę veiklą. Jos metu šalies advokatai bus pakviesti į gimtąsias mokyklas ir jose plačiau moksleiviams papasakos apie advokato profesiją. Taip pat vyks pirmoji tarptautinė Lietuvos advokatūros konferencija, kurioje pristatysime savo patirtį tarptautinei bendruomenei bei bus suteikiama galimybė mūsų šalies advokatams išgirsti puikiai vertinamus užsienio pranešėjus. Noriu pasidžiaugti, kad Advokatūros savaitės metu nebus užmiršti ir nepasiturintys žmonės. Lietuvos advokatūra kartu su Lietuvos Caritas gruodžio 5-8 d. teiks nemokamas teisines konsultacijas, taip primindami visuomenei, jog advokatūra dirba žmogaus ir jo teisėtų interesų labui“, - teigia advokatų tarybos pirmininkas.

Metų pradžioje į praktikuojančių advokatų sąrašą buvo įrašyta 2 130 advokatų – t.y. 73,83 advokatai šimtui tūkstančių gyventojų. Pagal šį skaičių pirmaujame Baltijos šalyse ir esame per vidurį visame Šiaurės Europos regione.

Nagrinėjant advokatų pasiskirstymą šalies viduje, į pirmauja Vilnius – iš 2 130 praktikuojančių advokatų, sostinėje dirba daugiau nei pusė – 66 proc. (1 288 advokatai), Kaune – 14 proc. (281), Klaipėdoje – 8 proc. (145), Šiauliuose – 4 proc. (77), Panevėžyje – 3 proc. (48). Mūsų šalyje taip pat dirba virš 800 advokato padėjėjų.