„Pasakodama istoriją, į kurią pateko, moteris net drebėjo“, – prisipažino advokato padėjėjas Marius Kairys, į kurį prostitute paversta palangiškė kreipėsi pagalbos.

Kad įrodytų, jog policija padarė klaidą ir nubaudė visiškai ne tą žmogų, teisininkui teko nueiti nelengvą kelią – policijos nutarimas nubausti „pažeidėją“ jau buvo įsiteisėjęs ir jo skųsti teismui net nebuvo galima. Vis dėlto, į susiklosčiusią situaciją teisėjai atsižvelgė ir atnaujino terminą skundui paduoti – juk anksčiau jokių reikalų su teisėsauga neturėjusi moteris tikina, kad niekada nesivertė prostitucija, nors už tai ir buvo nubausta.

Teismas sustabdė ir antstolio veiksmus – šis, gavęs Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) raštą, jau buvo areštavęs moters sąskaitas banke ir jos darbdaviui nurodęs į antstolio depozitinę sąskaitą pervesti ne tik policijos paskirtą 87 eurų baudą, bet ir atlygį už darbą – apie 200 Eur.

„Tokioje situacijoje žmogus buvo pastatytas prieš faktą ir paliktas vienas su savo problemomis – pats ieškokis, tvarkykis, samdykis advokatus arba liksi ne tik kaltas, bet ir dar turėsi susimokėti už kitų klaidas“, – sakė M. Kairys.

Vis dėlto, tiesa šioje gana neįtikėtinoje istorijoje buvo nustatyta, o palangiškei tik po pusę metų trukusių teisinių procesų pavyko atsikratyti prostitutės vardo – „žmogišką klaidą“ padaręs Klaipėdos Viešosios policijos skyriaus Šiaurinės policijos nuovados vyresnysis specialistas Ričardas Šėgžda apgailestavo dėl įvykusio nesusipratimo ir visos policijos vardu moters atsiprašė jos skundą nagrinėjusiame teisme.

„Pareigūnas yra tik pareigūnas, padarytas žmogiškąsias klaidas reikia pripažinti – jeigu matai, kad yra nubaustas ne tas pažeidėjas, privalai atsiprašyti“, – sakė R. Šėgžda.

Atsiprašė visos policijos vardu

Visa ši istorija prasidėjo dar kovo 30 d. – tądien Klaipėdos policijos pareigūnai surengė operaciją „Plaštakė“, kurios metu buvo „gaudomos“ seksualines paslaugas teikiančios merginos. Interneto portaluose perskaitę skelbimus pareigūnai susisiekė su dviem merginomis, kurios nurodė, jog yra Kretingoje ir su nepažįstamaisiais mielai sutiks praleisti laisvalaikį.

Klientu apsimetęs pareigūnas su viena merginų susitarė, kad už valandą, praleistą šiltame plaštakės guolyje, sumokės 15 Eur. Ir nuvyko į susitikimo vietą – kai tik mergina ėmė kalbėti apie atlygį už seksualinių paslaugų suteikimą, klientas prisipažino, jog yra pareigūnas.

Į policijos komisariatą nuvežta prostitutė pripažino savo kaltę – neneigė, kad už atlygį nepažįstamiesiems teikia lytines paslaugas. Ir čia pat nurodė savo asmens duomenis – vardą, pavardę, gimimo datą ir gyvenamosios vietos adresą. Policininkai juos patikrino policijos duomenų bazėje – jie sutapo su prostitutės nurodytais.

„Tačiau tada neveikė nuotraukų registras, todėl nebuvo sutikrintos nuotraukos, – šiandien sako administracinio pažeidimo protokolą ne tai moteriai surašęs Šiaurinės policijos nuovados vyresnysis specialistas R. Šėgžda. – Vis dar pasitaiko tokių situacijų, kai stringa kompiuteriai arba nuotraukų registre įdėtos ne tokios nuotraukos, o kartais išvis jų nebūna. Bet protokolą dėl padaryto pažeidimo privalai surašyti tą pačią dieną, kai sulaikai pažeidėją. Kadangi ta moteris nurodė savo asmens duomenis, jie sutapo su sistemoje esančiais, nekilo abejonių. Bet šiandien aišku, kad tai yra klaida.“

Už tai, kad vertėsi prostitucija, moteris po trijų savaičių buvo nubausta 87 Eur bauda, o nutarimas skirti baudą buvo išsiųstas į pažeidėjos nurodytą gyvenamosios vietos adresą. Čia kurį laiką kambarį nuomojosi tikroji prostitutė, o butas priklausė nepagrįstai nubaustos moters seseriai.

Laiškas, pakeitęs gyvenimą

Apie tai, kad yra nubausta už vertimąsi prostitucija, su pažeidimu nesusijusi moteris sužinojo tik po kelių mėnesių, kai jos sesuo perdavė jau iš kitų nuomininkų gautus laiškus. Vienas jų buvo iš policijos – čia buvo įdėtas ne tik policijos nutarimas skirti nuobaudą už vertimąsi prostituciją, bet ir raginimas gražiuoju sumokėti baudą į VMI sąskaitą.

Šie laiškai moteriai sukėlė tikrą šoką – nubaustoji pradėjo aiškintis situaciją ir netrukus susidūrė su dar didesne problema: antstoliai areštavo jos sąskaitą, o darbdavys pateikė jų atsiųstą patvarkymą dėl baudos išieškojimo.

Nekaltą, bet kalta pripažintą moterį guodė tik tai, kad antstoliai darbdaviui nenurodė, už kokį pažeidimą pažeidėja turi sumokėti baudą.

„Ir darbdavys vykdė antstolio nurodymą – moteris du mėnesius negavo atlyginimo, ji dirba pardavėja ir alga jos tikrai nėra didelė, todėl dėl to skaudžiai kentėjo jos šeima“, – sakė palangiškės interesams atstovavęs advokato padėjėjas M. Kairys.

Pasak jo, vėliau teismas sustabdė baudos išieškojimo procedūrą, o ji buvo panaikinta ir nuo sąskaitos nuskaičiuoti pinigai „pažeidėjai“ buvo grąžinti tik tada, kai prostitucijos bylą išnagrinėjusi teisėja Adolfina Simaitienė nutarė panaikinti policijos nutarimą.

Kad buvo nubausta ne ta moteris, teisme patvirtino ir operacijoje „Plaštakė“ dalyvavę policijos pareigūnai – pamatę „pažeidėją“ jie teisėjai nurodė neabejojantys, kad įvyko klaida.

Pasak jų, tikroji prostitutė atrodė visiškai kitaip, be to, buvo gerokai stambesnė, be to, jai ant kaklo buvo gumbas.

Policijos garbės reikalas: surasime prostitutę

Kaip prostitute paverstos moters duomenis galėjo sužinoti tikroji prostitutė, kol kas neaišku – įtariama, kad nuomininkė juos rado nuomojamame bute. Tačiau iki šiol ji nėra surasta. Tuo metu policijos pareigūnas R. Šėgžda sako, kad dabar yra garbės reikalas surasti tikrąją pažeidėją – teismas dar pusei metų pratęsė terminą, per kurį galima nubausti prostitutę.

„Kol kas jos nesuradome, bet paieškos tebevyksta – kad ją surasime, realu yra apie 90 proc., nes per operaciją Kretingoje įkliuvo ir kita mergina, todėl tikimės, jog per ją pavyks surasti tikrąją pažeidėją“, – sakė policijos pareigūnas.

Jis neslėpė, kad apsimelavusi mergina bus patraukta atsakomybėn ne tik dėl vertimosi prostitucija, bet ir dėl melagingų duomenų pateikimo.

„Tikiuosi, kad bus nubausta – dabar dedu visas pastangas, kad ji būtų nubausta ir kad tai nepasikartotų, tai jau ir garbės reikalas“, – pažymėjo R. Šėgžda.

Pareigūnas taip pat pažymėjo, kad jau kalbėjosi su kolegomis iš Kretingos ir Palangos (šiuose miestuose atsakomybės išvengusi prostitutė dažnai lankosi), tačiau jiems pažeidėjos kol kas nepavyksta surasti. Ji, beje, anksčiau nebuvo traukiama atsakomybėn dėl vertimosi prostitucija.

„Atvejų, kai pažeidėjai prisistato ne savo vardu, žinoma, yra buvęs ne vienas, tačiau mano tarnyboje tai yra pirmasis kartas, tačiau tokie atvejai anksčiau ar vėliau išaiškėja ir tikriesiems pažeidėjams dažniausiai atsakomybės nepavyksta išvengti“, – pabrėžė R. Šėgžda.

Už klaidą sieks bausti valstybę

Nors palangiškei ir pavyko įrodyti, kad ji nėra prostitutė, o teisminiai procesai jau baigėsi, tačiau ši istorija, anot jai atstovavusio advokato padėjėjo, gerokai pakeitė moters gyvenimą.

„Ši istorija jai pakankamai skaudi – ne tik buvo nubausta už tokį gėdingą pažeidimą, bet ir neteko pajamų, turėjo aiškinti dėl dalykų, kurių gyvenime niekada nėra padariusi, – sakė M. Kairys. – Moteriai tikrai garbės nedaro, kai esi nubausta už tokį pažeidimą. Aišku, jeigu tai būtų Kelių eismo taisyklių pažeidimas, galbūt galėtum ir nusispjauti, nevargti įrodinėjant savo nekaltumą, tačiau čia kalba ėjo apie prostituciją. Kaip tokioje situacijoje pasiteisinti vyrui, vaikams?“

Pasak M. Kairio, šiuo metu nepagrįstai nubausta moteris svarsto galimybę dar kartą kreiptis į teismą – ji sieks, kad valstybė atlygintų jai padarytą neturtinę žalą.

„Juk jai reikėjo ne tik įrodinėti savo nekaltumą, bet ir kariauti su antstoliais, ji negavo atlyginimo“, – sakė advokato padėjėjas.

Kokią sumą moteris sieks prisiteisti iš valstybės, kol kas dar neaišku – ieškinys dėl žalos atlyginimo dar neparengtas teismui.