Iš jų 125 nugriovė patys statytojai, o priverstinai teko nugriauti devynis pastatytus ir du statomus pagal neteisėtai išduotus statybą leidžiančius dokumentus. Priverstinai nugriautų pastatų statytojai privalės atlyginti 42 tūkst. eurų griovimo išlaidų.

Kaip pažymima ministerijos pranešime, savavališkos statybos padariniams pašalinti paprastai nustatomas pusės metų terminas su galimybe, esant svarbioms priežastims, jį pratęsti dar trims mėnesiams.

Taip pat ne visada savavališką statinį būtina nugriauti. Per nustatytą terminą statytojas gali jį įteisinti, jeigu tokį statinį toje vietoje pagal galiojančius teisės aktus galima statyti. Tai savo sprendimuose nurodo ir teismai. Tik jeigu per nustatytą terminą teismo reikalavimas neįvykdomas, savavališkas statinys griaunamas priverstinai statytojo lėšomis.

Taip nutiko ir vienai sostinės Neskučių gatvės gyventojai, kuri savavališkai pasistatė gyvenamąjį namą ir nuo 2010 metų nesiėmė veiksmų statybai įteisinti. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI),vykdydama teismo sprendimą, pasamdė rangovą, kuris praėjusią liepą namą nugriovė ir pateikė 5,8 tūkst. eurų sąskaitą.

Kone dvigubai didesnes išlaidas teks atlyginti kitam Vilniaus gyventojui, jis Pavilnių regioniniame parke savavališkai pastatė ūkinį pastatą ir jį naudojo ne pagal paskirtį – kaip gyvenamąjį namą. Šiemet po daugiau nei dešimtmetį trukusių teismų procesų, šis pastatas nugriautas. Pasak pranešimo, VTPSI teko imtis tokios kraštutinės priemonės, nes statytojas nuo 2004 metų ignoravo statybos valstybinės priežiūros pareigūnų reikalavimus, nevykdė ir teismo įpareigojimo.

Priverstinai teko atlaisvinti ir Liubovo kaimo Kalvarijos savivaldybėje gyventojo savavališkai užimtą valstybinę žemę. Išardyti statinį ir sutvarkyti statybvietę kainavo daugiau kaip 16 tūkst. eurų.