Taip pirmadienį paskelbė V. Paškevičiaus, kurio įgaliojimai laikinai sustabdyti, administracinio teisės pažeidimo bylą turinti nagrinėti Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėja Vaida Sinkevičienė.

Pasak jos, policijos pareigūnai V. Paškevičiui administracinio teisės pažeidimo protokolą surašė dėl to, kad jis transporto priemonę vairavo neblaivus (nustatytas vidutinis girtumas – 1,86 prom. alkoholio), o už tai įstatyme yra numatytos dvi alternatyvios nuobaudos: bauda nuo 579 iki 868 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 metų arba administracinis areštas nuo 10 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 metų.

Teismų įstatyme yra numatyta, kad tokiu atveju, kai teisėjui gresia laisvės suvaržymas, yra būtina gauti Seimo sutikimą jį patraukti atsakomybėm. Jeigu tuo metu nevyksta parlamento sesijos, šį sutikimą gali duoti prezidentas. Kadangi pažeidimo protokolą surašiusi policija nesikreipė į Seimą, tokį prašymą generaliniam prokurorui parašė teismas. Kol prokuratūra negaus Seimo leidimo, V. Paškevičiaus byla nebus nagrinėjama.

Pats V. Paškevičius pirmadienio rytą į teismo posėdį neatvyko, jis raštu pateikė prašymą jo bylą nagrinėti nedalyvaujant, nes su padarytu pažeidimu sutinka. Jo byla anksčiau buvo perduota kitam teisėjui, bet dėl draugiškų santykių jis nuo nagrinėjimo nusišalino.

Nemalonumų dėl to, kad, įtariama, vairavo neblaivus, teisėjas V. Paškevičius sulaukė po incidento rugsėjo 25 d., kai apie 14 val. jo blaivumas buvo patikrintas Naujojoje Vilnioje esančioje Linksmojoje gatvėje. Pirminiais duomenimis, vienas vyras policijai pranešė, kad automobilį „Mazda“ vairavęs vyras (kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo V. Paškevičius) jį privertė sustabdyti automobilį, nes esą šis kelyje „per staigiai užsuko“.

Tarp vyrų įsiplieskė žodinis konfliktas, kadangi kito automobilio vairuotojas įtarė, kad jį sustoti privertęs vyras buvo neblaivus, jis iš šio automobilio ištraukė raktelius ir iškvietė policiją.

Kad V. Paškevičius yra teisėjas, policijos pareigūnams nepasisakė, nors pagal įstatymą tai privalėjo padaryti. Apie tai, kad padarė vieną šiurkščiausių Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų, kitą rytą teisėjas pranešė teismo vadovei ir įteikė pareiškimą atleisti iš pareigų savo noru.

Tačiau šio prašymo prezidentė Dalia Grybauskaitė nepatenkino – ji pasirašė dekretą, kuriuo kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl V. Paškevičiaus atleidimo iš pareigų pažeminus teisėjo vardą. Prezidentė taip pat sustabdė teisėjo įgaliojimus iki bus priimtas sprendimas dėl jo atleidimo.

Šalies vadovės vertinimu, toks teisėjo elgesys neatitinka Teisėjų etikos kodekse teisėjams nustatytų padorumo ir pavyzdingumo principų, žemina teisėjo vardą, kenkia teismų autoritetui ir menkina žmonių pasitikėjimą teisingumo sistema.

Jeigu V. Paškevičius bus atleistas dėl teisėjo vardo pažeminimo, jis negalės pretenduoti į valstybinę pensiją.

Teisėjų taryba prieš mėnesį atsisakė pritarti prezidentės dekretui – lauks, kol jo pažeidimo bylą išnagrinės teismas.

49 metų teisėjas V. Paškevičius yra buvęs Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas, pastaraisiais metais jis nagrinėjo baudžiamąsias ir administracinių teisės pažeidimų bylas. Jis yra paskelbęs nuosprendį garsiojoje Policijos departamento pareigūnų byloje – šie buvo kaltinami, kad neužkirto kelio Kauno žudynėms, kai į juos kreipėsi vadinamasis slaptasis agentas, Drąsiaus Kedžio bičiulis Mindaugas Žalimas.

Praėjusių metų gruodį V. Paškevičiui Teisėjų etikos ir drausmės komisijos iškėlė drausmės bylą, nes teisėjas keturiose baudžiamosiose bylose nesilaikė Baudžiamojo proceso kodekse įtvirtintų reikalavimų, nustatančių nuosprendžio surašymo ir paskelbimo terminus.