Buhalterinėje apskaitoje darbdavys savo nuožiūra rodė kasmetinių atostogų dienas tokiu būdu mažindamas darbuotojo turimų nepanaudotų kasmetinių atostogų dienų skaičių. Darbuotojas prašymo išleisti apmokamų kasmetinių atostogų nerašė. Ar teisingai pasielgė darbdavys, ar turi teisę darbuotojas reikalauti kompensacijos už tai ir delspinigių?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokatė Vaiva Nevardauskienė:

Darbdavys, suteikdamas darbuotojui kasmetines atostogas dalimis savo nuožiūra, nederinant su pačiu darbuotoju, pasielgė neteisingai. Visų pirma, kasmetinės atostogos gali būti suteikiamos dalimis darbuotojo pageidavimu (Darbo kodekso 172 str.), ko šiuo atveju nebuvo. Jei įmonėje nėra kolektyvinės sutarties, kasmetinės atostogos turėtų būti nustatomos šalių susitarimu (DK 169 str. 2 d.).

Pažymėtina, kad vien tas faktas, jog darbuotojas prašymo išleisti apmokamų kasmetinių atostogų nerašė, savaime nereiškia, kad darbuotojas nesutiko su jam suteiktomis kasmetinėmis atostogomis. Šiuo atveju, svarbu, kaip buvo išreikštas darbuotojo nesutikimas su atostogų paskyrimu. Taip pat svarbia laikytina aplinkybė, ar darbuotojas tomis dienomis nėjo į darbą, neatliko darbinių funkcijų, t.y., ar realiai atostogavo.

Jeigu darbuotojas atitinkamomis dienomis dėl darbdavio suteiktų kasmetinių atostogų iš tiesų nedirbo ir jam už tas dienas nebuvo sumokėtas vidutinis darbo užmokestis, darbuotojas turi teisę reikalauti vidutinio darbo užmokesčio už kasmetinių atostogų dienas (DK 176 str. 2 d.). Tuo atveju, jei nurodytomis dienomis darbuotojas realiai dirbo, o atostogos buhalterinėje apskaitoje buvo forminamos fiktyviai, jis turi teisę reikalauti iš darbdavio sumokėti už atitinkamas dienas darbo užmokestį, pripažįstant, kad atitinkamos dienos nelaikytinos kasmetinėmis atostogomis.

Abiem atvejais darbuotojas turėtų teisę reikalauti delspinigių, kurių dydis ir mokėjimo sąlygos numatytos Delspinigių nustatymo už išmokų, susijusių su darbo santykiais, pavėluotą mokėjimą įstatyme (šiuo metu delspinigių dydis yra 0,06 procento priklausančios išmokėti sumos už kiekvieną praleistą kalendorinę dieną, pradedant skaičiuoti po 7 kalendorinių dienų, kai išmokos turėjo būti sumokėtos).

Vaiva Nevardauskienė
Atkreiptinas dėmesys į tai, kad nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui keisis kasmetinių atostogų apskaičiavimo tvarka, darbuotojams priklausys nebe 28 kalendorinės kasmetinių atostogų dienos, o 20 darbo dienų, todėl iki 2017 m. sausio 1 d. sukauptos atostogos bus perskaičiuojamos į darbo dienas.

Naujajame Darbo kodekse numatoma, kad kasmetinės atostogos turi būti suteikiamos bent kartą per darbo metus (naujojo DK 128 str. 1 d.), detalizuojama kasmetinių atostogų suteikimo eilės sudarymo tvarka, nustatant į kokių darbuotojų pageidavimus turi būti atsižvelgiama pirmiausia (naujojo DK 128 str. 4 d.).

Dėl delspinigių naujajame Darbo kodekse numatyta, kad darbo santykiams nepasibaigus, kai dėl darbdavio kaltės pavėluotai išmokamas darbo užmokestis ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, kartu su jomis darbuotojui, turinčiam darbo santykių, išmokami delspinigiai, kurių dydį tvirtina Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministras, jeigu darbo teisės normos nenustato didesnio delspinigių dydžio (naujojo DK 147 str. 1 d.).

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta