Baudžiamąsias ir administracinių teisės pažeidimų bylas nagrinėjantis teisėjas Valerijus Paškevičius, įtariama, buvo gerokai apsvaigęs nuo alkoholio – į alkoholio matuoklį pripūtė net 1,86 prom. alkoholio. Tai – vidutinis girtumas.

Neoficialiai užsimenama, kad teisėjo girtumą pareigūnai patikrino po vieno incidento – esą policiją iškvietė kitas vairuotojas, kurį V. Paškevičius norėjo paauklėti dėl netinkamo vairavimo kelyje.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad teisėjui V. Paškevičiui blaivumas buvo patikrintas Naujojoje Vilnioje esančioje Linksmojoje gatvėje, apie 14 val. Pirminiais duomenimis, vienas vyras policijai pranešė, kad automobilį „Mazda“ vairavęs vyras (kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo V. Paškevičius) jį privertė sustabdyti automobilį, nes esą šis kelyje „per staigiai užsuko“.

Tarp vyrų įsiplieskė žodinis konfliktas, kadangi kito automobilio vairuotojas įtarė, kad jį sustoti privertęs vyras buvo neblaivus, jis iš šio automobilio ištraukė raktelius ir iškvietė policiją. Kad V. Paškevičius yra teisėjas, policijos pareigūnams nepasisakė, o šie jo nepažinojo ir neklausė, kur jis dirba.

Apie teisėjo, įtariama, padarytą vieną šiurkščiausių Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų pirmadienį Teisėjų tarybai pranešė Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Loreta Braždienė.

Anot jos, apie incidentą, kai vairavo apsvaigęs nuo alkoholio, pranešė pats teisėjas V. Paškevičius. Jis taip pat nurodė, kad pripažįsta pažeidimą ir jau Prezidentūrai išsiuntė prašymą atleisti iš darbo.

Tačiau šis prašymas nebus nepatenkintas – prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienio popietę pasirašė dekretą, kuriuo kreipiasi į Teisėjų tarybą dėl V. Paškevičiaus atleidimo iš pareigų pažeminus teisėjo vardą.

Prezidentė taip pat sustabdė teisėjo įgaliojimus iki bus priimtas sprendimas dėl jo atleidimo.

Šalies vadovės vertinimu, toks teisėjo elgesys neatitinka Teisėjų etikos kodekse teisėjams nustatytų padorumo ir pavyzdingumo principų, žemina teisėjo vardą, kenkia teismų autoritetui ir menkina žmonių pasitikėjimą teisingumo sistema.

Jeigu V. Paškevičius bus atleistas dėl teisėjo vardo pažeminimo, jis negalės pretenduoti į valstybinę pensiją.

„Teisėjas šiandien priešpiet mane informavo, kad jis buvo sustabdytas ir jam nustatytas vidutinis girtumo laipsnis, bet pačio pažeidimo protokolo jis nepateikė“, – DELFI sakė L. Braždienė.

Kodėl V. Paškevičius automobilį vairavo neblaivus, L. Braždienė teisėjo neprašė pasiaiškinti. „Manau, kad bet kokie pasiteisinimai vairavus neblaiviam neturi jokios reikšmės ir teisėjo neprašiau to paaiškinti, nes tai yra nepateisinama ir netoleruojama“, – pažymėjo ji.

Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas sakė apgailestaujantis, kad dėl neatsakingo teisėjo V. Paškevičiaus elgesio metamas šešėlis visai teismų sistemai.

Teisėjų taryba ir toliau laikosi principingos pozicijos, kad tokie atvejai negali būti toleruojami, taryba buvo ir išliks griežta tokiais atvejais, tik labai gaila, kad dėl tokių neatsakingų poelgių gali mažėti žmonių pasitikėjimas teismų sistema, kai tuo tarpu teismuose dirba daug profesionalių teisėjų“, – sakė E. Laužikas.

Su V. Paškevičiumi DELFI nepavyko susisiekti. Jo likimas jau šį penktadienį turėtų būti svarstomas Teisėjų taryboje.

49 metų teisėjas V. Paškevičius yra buvęs Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas, pastaraisiais metais jis nagrinėjo baudžiamąsias ir administracinių teisės pažeidimų bylas. Jis yra paskelbęs nuosprendį garsiojoje Policijos departamento pareigūnų byloje – šie buvo kaltinami, kad neužkirto kelio Kauno žudynėms, kai į juos kreipėsi vadinamasis slaptasis agentas, Drąsiaus Kedžio bičiulis Mindaugas Žalimas.

Praėjusių metų gruodį V. Paškevičiui Teisėjų etikos ir drausmės komisijos iškėlė drausmės bylą, nes teisėjas keturiose baudžiamosiose bylose nesilaikė Baudžiamojo proceso kodekse įtvirtintų reikalavimų, nustatančių nuosprendžio surašymo ir paskelbimo terminus. „Turėdamas pareigą paskelbti išnagrinėtose bylose nuosprendžius per 14 dienų, o jei byla sudėtinga ir didelės apimties, per teismo nustatytą įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau kaip per 45 dienas, teisėjas nebuvo pakankamai pareigingas ir neužtikrino, kad nuosprendžiai būtų paskelbti nustatytais terminais“, – vėliau konstatavo Teisėjų garbės teismas.

Teisėjo V. Paškevičiaus nagrinėtų baudžiamųjų bylų patikrinimo metu buvo rasta ir kitų pažeidimų, susijusių su teismo proceso reikalavimais: keliose baudžiamosiose bylose įstatymo numatytais terminais nebuvo surašyti protokolai, teisėjas jų nepasirašė.

Už tai V. Paškevičiui buvo skirtas papeikimas, kurį jis vėliau prašė panaikinti, bet šių metų birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad teisėjas buvo nubaustas pagrįstai.