Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Ramūnas Keidūnas pirmadienį paskelbė, kad patenkina kaunietės Gretos P. prašymą ir panaikina dar prieš trejus metus prokurorų jos turtui pritaikytą laikinąjį apribojimą.

Kaip pažymėjo teisėjas Ramūnas Keidūnas, moteris iš P. Dimšos žemės sklypą ir sodo namelį nusipirko dar 2013 m. rugsėjo 4 d., sutarties pasirašymo dieną nuosavybė buvo perduota jos žinion, o prokurorai turtą areštavo tik rugsėjo 19 d., kai turtas oficialiai jau buvo perduotas.

Anot teismo, Civiliniame kodekse numatyta, kad nuosavybės teisė atsiranda, kai patvirtinama turto perleidimo sutartis ir ja yra perduodamas turtas naujajam savininkui – P. Dimša nuosavybę perleido rugsėjo 4 d. Ir nors kaunietė Greta P. ją Registrų centre užregistravo tik spalio 18 d., tai jai negali sukelti jokių teisinių pasekmių.

Aktorius P. Dimša žemės sklypą ir dar 1993 m. statytą sodo namelį Trakų rajone, Vosyliukų kaime pardavė netrukus po avarijos – eismo įvykį, kuriame buvo sunkiai sužalotas dviratininkas, P. Dimša sukėlė 2013 m. liepos 17 d., ligoninėje Š. Surblys ligoninėje mirė po 10 d., liepos 27 d. O nekilnojamojo turto sandoris notarų biure buvo sudarytas vos daugiau kaip po mėnesio – rugsėjo 4 d.

Areštas žemės sklypui ir sodo nameliui buvo pritaikytas 2013 m. rugsėjo 19 d. – ikiteisminį tyrimą dėl tragiškos avarijos tuo metu atlikę prokurorai iš Registrų centro gavo duomenis apie visą P. Dimšai priklausantį turtą. Tarp šių duomenų buvo nurodyta ir tai, kad P. Dimša ką tik notariškai buvo sudaręs nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sandorį, tačiau jis nebuvo užregistruotas.

Oficialiai Registrų centre nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sandoris buvo užregistruotas 2013 m. spalio 18 d.

Už kiek P. Dimša pardavė savo žemės sklypą ir sodo namelį bei kaip P. Dimša gavo pinigus, kaunietės Gretos P. advokatė Irena Maksimova neatskleidė, tačiau tvirtino, jog apie turto areštą sužinojusi jos klientė dar ikiteisminio tyrimo pradžioje kreipėsi į prokurorus, o šiems skundą atmetus, ir į ikiteisminio tyrimo teisėją, tačiau laikinasis nuosavybės apribojimas nebuvo panaikintas.

Anot advokatės, Gretai P. buvo nurodyta, kad visi klausimai bus išspręsti išnagrinėjus baudžiamąją bylą teisme.

„Kadangi mano klientei tuo metu šis klausimas nebuvo aktualus, ji sutiko palaukti – visus pinigus buvo išleidusi sklypo įsigijimui, o dabar nutarė statytis namą, tačiau to negali padaryti, nes turtas yra areštuotas, dėl to negali gauti net leidimų rekonstrukcijai“, – pabrėžė advokatė I. Maksimova.

Prokurorai visą P. Dimšos turtą buvo areštavę, nes taip buvo siekiama užtikrinti žalą, kurios iš eismo įvykio kaltininko siekė prisiteisti nukentėjusieji – žuvusiojo tėvai ir vestuves planavusi mergina.

„Kalbėti apie tai, kad P. Dimša planavo nuslėpti savo turtą, yra nelogiška, nes kitas nekilnojamasis turtas liko neparduotas“, – pažymėjo kaunietės advokatė.

Ar P. Dimša nukentėjusiesiems atlygino teismo priteistą žalą – žuvusiojo tėvams 50 tūkst. Eur, o sužadėtinei – 15 tūkst. Eur, prokurorai nežino, tačiau nuosprendžio vykdymas jau turėjo būti perduotas antstoliams.

77 metų P. Dimša buvo nuteistas dėl tragiškai pasibaigusios avarijos, po kurios mirė dviratininkas ir perspektyvus menininkas Š. Surblys.

Kaltės nepripažinęs aktorius nesėkmingai bandė įrodyti, jog jo vairuojamas automobilis nedalyvavo eismo įvykyje ir dėl jo kaltės nemirė žmogus. Anot jo, jis tik sustojo įvykio vietoje, pamatęs, kad nuo stulpo krenta jau partrenktas nukentėjusysis.

Aktoriaus teigimu, įvykio vietoje prieš pat jo vairuojamą automobilį jis matė tamsios spalvos automobilį, kuris atlikęs „S“ formos manevrą, partrenkė dviratininką, o po to nemažindamas greičio pasišalino iš įvykio vietos.

P. Dimša su dviračiu važiavusiu Š. Surbliu susidūrė 2013-ųjų liepos 17 d., apie 15.55 val., Vilniuje, Oslo gatvėje. Sunkiai sužalotas dviratininkas liepos 27 d. mirė ligoninėje.

Avariją P. Dimša sukėlė būdamas neblaivus – ligoninėje jam nustatytas 1,67 prom. girtumas.

Už nusikaltimą aktoriui teismas skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.