Tokias aplinkybes konstatavo Lietuvos apeliacinis teismas, 52 metų D. Butavičienę pripažinęs kalta dėl sunkaus savo sutuoktinio Jono Butavičiaus sveikatos sutrikdymo.

Nors dabar jau iš Liberalų sąjūdžio pasitraukusiai moteriai grėsė įkalinimas nuo dvejų iki dešimties metų, teisėjai nutarė, kad būtų pažeistas teisingumo principas, jeigu kaltės nepripažinusiai moteriai tektų bausmę atlikti už grotų.

Baudžiamąją bylą išnagrinėję teisėjai nutarė, kad D. Butavičienei turi būti skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė – jos metu nuteistoji privalės be bausmę vykdančios institucijos nekeisti gyvenamosios vietos, taip pat per metus Valstybinei ligonių kasai sumokėti beveik tūkstantį eurų už sužaloto sutuoktinio gydymą.

Ir dar – moteris negalės lankytis kaimo, kuriame gyvena, renginiuose bei vartoti alkoholinių gėrimų.

Lietuvos apeliacinio teismo paskelbtas nuosprendis įsigaliojo iš karto nuo jo paskelbimo – anksčiau bylą nagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas D. Butavičienę buvo išteisinęs, nes patikėjo parodymus pakeitusio J. Butavičiaus pasakojimu, jog akį susižalojo jis netyčia pargriuvęs į stalo šoną.

Ne kartą savo poziciją keitė ir D. Butavičienė, kuri niekada nepripažino kaltinimų. Tiesa, per vieną apklausą ji buvo prasitarusi, kad savo sutuoktinį galėjo sužaloti gindamasi – esą išsigando, jog prieš ją esą gali būti panaudota seksualinė prievarta.

Kančiogino kaime ūkininkaujančiai D. Butavičienei paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį apeliacine tvarka skundė prokurorai – jiems nekilo nė mažiausių abejonių, kad būtent buvusi partijos narė sužalojo savo sutuoktinį. Anot jų, tai patvirtino ir teismo medicinos ekspertai, ir pats nukentėjusysis, ikiteisminio tyrimo metu davęs nuoseklius parodymus. Ir tik vėliau, teisme, jis pakeitė poziciją, nes su sutuoktine susitaikė.

Bylos duomenimis, nusikaltimas Ignalinos rajone, Ažušilės kaime įvykdytas praėjusių metų kovo 2 d. rytą, apie 5 val., Liberalų sąjūdžio Ignalinos skyriaus, kuriam D. Butavičienė priklausė, vakarėlyje.

Nustatyta, kad nuo alkoholio apsvaigusi D. Butavičienė, kuriai maždaug praėjus valandai po įvykio policijos komisariate buvo nustatytas 1,65 prom. girtumas, tyrimo metu nenustatytu įrankiu dūrė savo vyrui į dešinės akies sritį. J. Butavičius buvo blaivus.

Nukentėjusiuoju pripažintas kaltinamosios vyras J. Butavičius ikiteisminio tyrimo metu teigė, kad išvakarėse su partijos bičiuliais atvyko į išnuomotą sodybą – čia visi vartojo alkoholinius gėrimus. Po vakarėlio sodyboje liko nakvoti Butavičiai ir dar vienas vyras.

„Apie 5 val. ryte žmoną palydėjau į tualetą, o kai ji išėjo, staiga pasidarė agresyvi, praeidama pro virtuvę sudaužė lėkštę, o kitoje rankoje laikė peilį, kuris buvo maždaug 18-20 cm ilgio, – pasakojo nukentėjusysis. – Liepiau jai eiti miegoti ir išjungiau šviesą. Tuomet pajutau smūgį ties kakta ir nualpau.“

Kai J. Butavičius atgavo sąmonę, žmonos kambaryje jau nebematė, todėl pažadino miegantį bičiulį ir paprašė iškviesti medikus. Šie netrukus jį išsivežė į ligoninę, o beveik tuo pačiu metu pasirodę policijos pareigūnai sulaikė D. Butavičienę – girta moteris slėpėsi pirtyje. Ji spėjo pasižymėti ir komisariate – necenzūriniais žodžiais iškeikė pareigūną.

Nukentėjusysis, kuris jau visiškai nemato dešine akimi, pareigūnams teigė, kad jo žmona yra konfliktiška, turi labai rimtų nervinių problemų ir priklausomybę alkoholiui.

„Išgėrusi ji būna agresyvi, neprognozuojama, smurtauja, tuomet jos bijau“, – J. Butavičius sakė, kad dėl sutuoktinės vartojamo smurto niekur nesikreipė, nes jam buvo gėda.

„Manau, kad žmona mane sužalojo dėl per didelio išgerto alkoholio kiekio“, – tvirtino vyras.

Tačiau šiuos parodymus vyras teisme paneigė ir aiškino, kad tuo metu, kai neteko regėjimo viena akimi, ketino skirtis su žmona, todėl nutarė ją apkalbėti, o iš tikrųjų pats susižalojo griūdamas į stalo kampą.

Tuo metu D. Butavičienė tvirtino, kad per Liberalų sąjūdžio Ignalinos skyriaus vakarėlį vartojo alkoholinius gėrimus, o vėliau nuėjo miegoti.

„Paryčiais miegodama pajutau, jog kažkas ant manęs ropščiasi, apžergė – iš miego nesusivokiau, kas vyksta, nemačiau, kas tas žmogus, nes buvo tamsu, todėl išsigandusi ėmiau jį stumti nuo savęs, nes maniau, kad mane nori išžaginti ar smaugti“, – sakė ūkininkė.

Ji taip pat nurodė, kad vyrą, kuris prie jos esą lindo, nustūmė, tada šis nugriuvo ant grindų, o pati atsikėlė ir pažadino prie stalo miegojusį bičiulį.

„Jis man liepė bėgti slėptis, todėl pasislėpiau pirtyje“, – moteris aiškino, kad vėliau sužinojo, jog jos vyrui išdurta akis, o atvykę pareigūnai pareikalavo atiduoti peilį.

D. Butavičienė taip pat nurodė, kad su sutuoktiniu gyveno apie 30 metų, jų santykiai yra normalūs, nors ir buvo šiek tiek pašliję dėl vyro neištikimybės su kita moterimi. Bet tai, anot jos, niekaip nesusiję su įvykiu per Liberalų sąjūdžio Ignalinos skyriaus vakarėlį.

Visgi teisėjai nutarė, kad byloje neginčijamai įrodyta, jog būtent D. Butavičienė sužalojo sutuoktinį. Jau įsiteisėjusį nuosprendį nuteistoji dar galės skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), tačiau tik dėl teisės taikymo byloje.