„Teisėjams keliami ypatingai aukšti pavyzdingumo ir padorumo reikalavimai, kurių laikytis privalome kiekvienas, pasirinkęs šį kelią. Teismų bendruomenė ne kartą yra aiškiai parodžiusi, kad elgesys, kuris kenkia teismų autoritetui ir yra nesuderinamas su teisėjo pareigomis, netoleruotinas,“ – teigė Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas.

Teisėjos pritarimo atleidimui klausimas pradėtas svarstyti Teisėjų etikos ir drausmės komisijai gavus Šiaulių apygardos teismo pirmininko teikimą, kuriame nurodyta, kad teisėja galimai darbe pasirodė neblaivi ir atsisakė pasitikrinti blaivumą. Apie situaciją informuota prezidentė kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl teisėjos atleidimo iš pareigų.

Sprendimą Teisėjų taryba priėmė įvertinusi visą gautą medžiagą, taip pat išklausiusi žodinių teisėjos V. Jokubauskienės, Šiaulių apygardos teismo pirmininko Vytauto Kursevičiaus ir Akmenės rajono apylinkės teismo teisėjos Daivos Maneikienės paaiškinimų.

„Teisėja nesiėmė jokių veiksmų, kurie pašalintų kilusias abejones, t. y. nesutiko pasitikrinti blaivumo, o tai jau yra Teisėjų etikos kodekse nustatytų reikalavimų pažeidimas. Kiekvienas teisėjas privalo saugoti savo autoritetą ir kilus dvejonėms dėl netinkamo elgesio, jas išsklaidyti,“ – komentuotdamas Teisėjų tarybos nutarimą teigė E. Laužikas.

Šalies prezidentei dėl patarimo atleisti V. Jokubauskienę iš teisėjo pareigų, savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą, į Teisėjų tarybą kreipėsi kovo 3 d. Kadangi teisėja vis nedalyvaudavo tarybos posėdžiuose, šio klausimo svarstymas buvo du kartus atidėtas.

Teisėją atleidus iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą netenkama valstybinės teisėjo pensijos.