Akmenės rajono apylinkės teismo teisėja Virginija Jokubauskienė darbe buvo neblaivi ne kartą – alkoholio kvapas sklandė ne tik teisėjos kabinete, bet ir teismo koridoriuose, sako kita šiame teisme dirbanti teisėja, laikinai pirmininkės pareigas dabar einanti Daiva Maneikienė.

Pasak jos, kartą neblaivi teisėja vedė pasitarimą dėl teismo darbo su policijos atstovais.

D. Maneikienė penktadienį dalyvavo Teisėjų tarybos posėdyje, kuriame svarstoma, ar patarti prezidentei Daliai Grybauskaitei dėl šios teisėjos atleidimo iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą.

Laikinoji teismo pirmininkė D. Maneikienė pasakojo, kad šiame teisme pradėjo dirbti pernai spalį. Jau ateidama į šį darbą buvo girdėjusi kalbų apie V. Jokubauskienės polinkį į alkoholį.

Gruodį teisme vyko teisėjų ir policijos atstovų susirinkimas dėl teisėjų darbo organizavimo nagrinėjant administracines bylas.

„Dar net neužėjus į kabinetą jautėsi stiprus alkoholio kvapas. Mano kolegė jau buvo pabuvojusi kabinete, kitai teisėjai dėl to buvo šokas“,– pasakojo D. Maneikienė.

Ji sakė, kad dabar pyksta ant savęs, jog yra ir pati dalyvavusi susirinkime, kuriame V. Jokubauskienė galbūt buvo neblaivi.

„Mūsų, kaip teisėjų, elgesys turi būti kitoks – reikėjo atsistoti ir išeiti“ – neslėpė nepasitenkinimo D. Maneikienė.

Ji sakė, kad jai gėda būti teisėja ir eiti su mantija per koridorius, kuriuose tvyro alkoholio kvapas.

V. Jokubauskienė posėdyje sakė, kad jai sunku kalbėti, ji neprisimenanti, jog akivaizdžiai būtų neblaivi. Ji tikino, kad už jos kabineto sienų veikia restoranas ir iš jo sklinda įvairūs kvapai.

Kad teisėja turi bėdų su alkoholiu, Teisėjų taryboje kalbėjo ir Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius, jai buvo siūloma susiimti, tačiau moteris neigė turinti šią priklausomybę.

Teisėjų tarybai jau du kartus nėra pavykę priimti sprendimo dėl Akmenės teisėjos, nes ji pateikdavo dokumentus, kad negali dalyvauti posėdyje dėl ligos.

Į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją dėl drausmės bylos iškėlimo V.Jokubauskienei kreipėsi Šiaulių apygardos teismo pirmininkas.

Prezidentė yra sustabdžiusi šios teisėjos įgaliojimus, iki bus priimtas sprendimas dėl atleidimo.

„Situaciją, kad ji galbūt darbe buvo neblaivi, vertinu labai neigiamai. Gresia atleidimas iš pareigų pažeminus teisėjos vardą, jeigu tai pasitvirtins Teisėjų tarybos posėdyje“, – žurnalistams yra sakęs Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas.

Kaip BNS yra informavęs Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas, apie galimą tuomet dar laikinai Akmenės rajono apylinkės teismo pirmininkės pareigas ėjusios V.Jokubauskienės girtumą apygardos teismui pranešta vasario 19 dieną. Tai, kad teisėja darbe gali būti neblaivi, pranešė teismo darbuotojai.

„Tą pačią dieną nedelsiant grupė atstovų, kartu su pirmininku, išvyko į Akmenės rajono apylinkės teismą. (...) Minėta teisėja buvo kabinete ir atvykę žmonės akivaizdžiai jautė alkoholio kvapą. Teisėjos buvo paprašyta paaiškinti, iš kur jos kabinete alkoholio kvapas, ar ji sutiktų pasitikrinti neblaivumą. Teisėja atsisakė tikrintis neblaivumą ir paaiškino, kad buvo susinervinusi išvakarėse ir vakare vartojo alkoholį, mažai miegojo“, – BNS sakė V.Jončas.

Teisėja taip pat nurodė, kad susinervino pamačiusi prezidentės dekretą, kuriuo kreipiamasi į Teisėjų tarybą prašant pritarti naujos laikinosios Akmenės rajono apylinkės teismo pirmininkės skyrimui.

Pakeisti laikinąją Akmenės teismo vadovę nuspręsta dėl neefektyvaus V.Jokubauskienės vadovavimo teismui.

„Šiaulių apygardos teismo vadovybei pasirodė, kad minėta teisėja neefektyviai vadovauja teismui kaip einanti laikinosios pirmininkės pareigas ir todėl kreipėsi į atitinkamas teismų savivaldos institucijas, kad būtų ši situacija pataisyta“, – kalbėjo V.Jončas.

Už šiurkščius etikos pažeidimus ir teisėjo vardo pažeminimą teisėja gali netekti savo pareigų, taip pat teisės į teisėjo valstybinę pensiją.