Vilniaus apygardos teismas trečiadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje šiuo metu niekur nedirbančiam 49 metų Klaipėdos rajone gyvenančiam G. Miliauskui pateikti kaltinimai dėl prekybos poveikiu.

Baudžiamąją bylą teismui perdavę prokurorai teigia, kad G. Miliauskas reikalavo net 29 tūkst. eurų (100 tūkst. litų) kyšio. O šiuos pinigus jam esą buvo pasiryžęs sumokėti tuo metu Trakų miškų urėdijos Žeronių girininku dirbęs Alvydas Adomavičius, svajojęs užimti Utenos miškų urėdijos urėdo vietą.

Ikiteisminio tyrimo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai išsiaiškino, kad A. Adomavičius dalį pinigų perdavė G. Miliauskui dar 2014 m. lapkričio 19 d. susitikimo Vievyje metu.

Kitus pinigus vyras turėjo perduoti 2015 m. kovo 7 d., bet į susitikimą su G. Miliausku vykusį A. Adomavičių sulaikė pareigūnai.

Teisėjai Jolantai Čepukėnienei atvertus baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad buvęs visuomeninis Seimo nario K. Komskio padėjėjas anksčiau buvo kartą teistas – jis prisipažino, kad problemų su teisėsauga turėjo dar prieš 15 metų.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas G. Miliauskas nepripažįsta jam pateiktų kaltinimų ir tikina, kad jokių pinigų negavo ir dėl jų paėmimo nesitarė, o visa tai, kas yra surašyta baudžiamosios bylos medžiagoje, esą tėra šmeižtas.

Šioje byloje liudytoju buvo apklaustas ir K. Komskis, greičiausiai jis bus kviečiamas ir į teismą.

Kadangi G. Miliauskas nepripažįsta kaltinimų ir savo gynybinę poziciją sutiko išsakyti tik tuomet, kai bus apklausti visi liudytojai, teismas negalėjo pradėti nagrinėti baudžiamosios bylos, todėl valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Arūnas Stankevičius pagarsino kaltinamąjį aktą.

Pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad G. Miliauskas laikotarpyje nuo 2014 m. birželio 10 iki 2015 m. vasario 24 d. A. Adomavičiui pasiūlė dalyvauti Utenos miškų urėdo konkurse – jis teigė, kad pasinaudodamas visuomenine padėtimi ir pažintimis gali paveikti Generalinės miškų urėdijos tarnautojus, kad laimėtų konkursą.

Už tai iš A. Adomavičiaus buvo pareikalauta 100 tūkst. Lt kyšio.

Tyrimo metu nustatyta, kad G. Miliauskas kreipėsi į dabar jau buvusį generalinio urėdo pavaduotoją Gintarą Viselgą, kurio prašė pašalinti galimas kliūtis, kurios gali atsirasti, jeigu A. Adomavičius dalyvautų konkurse ir norėtų jį laimėti.

Be to, G. Miliauskas susitiko su vienos bendrovės vadove ir pasirūpino, kad ji išrašytų pažymą, jog atitinka užsienio kalbų reikalingą lygį.

Dar vėliau, anot prokuroro, G. Miliauskas susitiko su A. Adomavičiumi ir jam pateikė buvusias ir galimas užduotis, kurias konkurso metu gali pateikti atrankos komisija.

A. Adomavičius konkursą buvo laimėjęs, bet kilus skandalui šio posto atsisakė ir liko toliau dirbti Trakų rajone.