Šiandien darbe V. Jokubauskienės nėra – ji turi nedarbingumo pažymėjimą, nes susirgo, esą turi problemų su širdimi.

Kad 57 metų laikinai Akmenės teismui vadovavusi V. Jokubauskienė piktnaudžiauja alkoholiu, Akmenėje buvo vieša paslaptis – apie tai žinojo ne tik jos kolegos. Teisėja buvo stebima – gerą pusmetį ji buvo tikrinta ne kartą, tačiau nepavykdavo užfiksuoti jos galimo neblaivumo.

Tačiau šį kartą į Akmenę atvykęs Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius ir užėjęs į kolegės kabinetą, nė neabejojo – tądien teisėja yra aiškiai neblaivi.

V. Jokubauskienė to ir neneigė, nors pasitikrinti alkotesteriu atsisakė.

Pasak V. Kursevičiaus, teisėja teisinosi, kad turi sveikatos problemų ir iš vakaro esą šiek tiek pavartojo alkoholio: „Ji aiškino, kad iš vakaro buvo gėrusi, o atsisako pasitikrinti vien dėl to, jog buvo nemiegojusi ar mažai miegojusi, todėl esą gali likti alkoholio požymių.“

„Užfiksavome tai, ką matėme, įtarėme, kad ji yra neblaivi“, – sakė Šiaulių apygardos teismo pirmininkas. Jo teigimu, komisijoje, tikrinusioje V. Jokubauskienę, dalyvavo trys teismų darbuotojai iš Šiaulių ir buvo pasikviestos kitos dvi Akmenėje dirbančios teisėjos. Visiems komisijos nariams nekilo abejonių dėl V. Jokubauskienės galimo apsvaigimo nuo alkoholio.

„Abejonės dėl girtumo išlieka, nes nebuvo nustatyti neginčijami faktai, tačiau mes jau seniai žinojome, kad teisėja turėjo didelių problemų, mėgdavo užsibūti savaitgaliais“, – sakė jis.

Darbe, įtariama, neblaivi teisėja buvo aptikta dar vasario 19 d., penktadienį. Iš teismų informacinės sistemos LITEKO matyti, kad tądien ji išnagrinėjo aštuonias civilines, baudžiamąsias ir administracines bylas.

Šiaulių apygardos teismo vadovas pažymėjo, kad V. Jokubauskienė nesutiko iš darbo išeiti savo noru, todėl pradėjus jos atleidimo procedūrą teisėja savo poziciją galės išsakyti viešai Teisėjų taryboje, kuri svarstys jos atleidimo klausimą.

V. Jokubauskienė teisėja dirbo nuo 2005 m. Teisėjai patekus į skandalą, nuo kovo 1 d. laikinai teismui vadovauja jos kolegė Daiva Maneikienė.

Prezidentė: teisėjai nesitaiksto su jų vardą žeminančiais kolegomis

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pasirašė dekretą, kuriuo kreipiasi į Teisėjų tarybą patarimo dėl V. Jokubauskienės atleidimo iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą. Šalies vadovė taip pat sustabdė šios teisėjos įgaliojimus, iki bus priimtas sprendimas dėl V. Jokubauskienės atleidimo.

Prezidentė, įvertinusi visas aplinkybes, kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo dėl V. Jokubauskienės atleidimo. Pasak Prezidentūros, V. Jokubauskienės elgesys vertintinas kaip neatitinkantis Teisėjų etikos kodekse nustatytų teisėjams keliamų padorumo ir pavyzdingumo principų, žemina teisėjo vardą, kenkia teismų autoritetui ir menkina žmonių pasitikėjimą teisingumo vykdymu.

Prezidentė pabrėžė, kad teisėjams keliami ypatingi profesiniai ir etiniai reikalavimai, jų reputacija turi būti nepriekaištinga. Šis atvejis rodo, kad teismų sąmoningumas auga, o patys teisėjai netoleruoja ir nesitaiksto su teisėjo vardą žeminančiais kolegomis.

Gali netekti teisės į teisėjo valstybinę pensiją

Teisėjos V. Jokubauskienės elgesį planuoja svarstyti ir Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK).

„Bet koks teisėjo elgesys, kuriuo diskredituojama teisėjų bendruomenė ir griaunamas žmonių pasitikėjimas teisingumo vykdymu, turi būti operatyviai įvertintas ir imtasi griežtų priemonių“, – sakė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus.

Jo teigimu, nors pastaraisiais metais teisėjų nusižengimų gerokai sumažėjo, tačiau teismų vadovams ir toliau būtina išlikti budriems ir principingiems.

„Tai, kad šį atvejį nustatė pats teismo pirmininkas ir pareikalavo TEDK atlikti tyrimą, rodo teismų bendruomenės nepakantumą teisėjų etikos nusižengimams“, – pabrėžė jis.

Už šiurkščius etikos pažeidimus ir teisėjo vardo pažeminimą teisėja gali netekti savo pareigų, taip pat teisės į teisėjo valstybinę pensiją.