Tačiau nežinau nei kur yra, nei jokių kontaktų vaiko tėvo neturiu. Žinau tik tiek, kad jis yra Jungtinėje Karalystėje. Kokiu būdu galėčiau pakeisti vaiko pavardę ir nuo ko turėčiau pradėti?

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokatas Gediminas Žlioba.

Paaiškiname, kad nepilnamečio vaiko vardo ir pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką nustato 2001 m. birželio 20 d. teisingumo ministro įsakymu Nr.111 patvirtintos Asmens vardo, pavardės, tautybės pakeitimo taisyklės (2009 m. spalio 12 d. Nr. 1R-318 redakcija) (toliau - Taisyklės). Kaip numatyta Taisyklių 15 punkte, nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama į vieno iš tėvų pavardę.

Kartu su šių Taisyklių 5 punkte nurodytais dokumentais civilinės metrikacijos įstaigai turi būti pateikiamas kito iš turimų tėvų, jeigu jam teismo sprendimu nėra neterminuotai apribota tėvų valdžia, rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas. Taisyklių 17 punkte įtvirtinta, kad jeigu vienas iš nepilnamečio vaiko tėvų santuokos sudarymo metu pasirenka kito sutuoktinio pavardę arba santuokos nutraukimo metu pasilieka savo iki santuokos turėtą pavardę, nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama, jei pateikiamas kito iš turimų tėvų rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas.

Be to, teisingumo ministro 2006 m. gegužės 19 įsakymu patvirtintų Civilinės metrikacijos taisyklių Nr. 1R-160 (2008 m. liepos 22 d. redakcija Nr. 1R-294) 103 punkte numatyta, kad civilinės būklės aktų įrašai papildomi, pakeičiami ir ištaisomi, jeigu tai pakankamai pagrįsta ir tarp suinteresuotų asmenų nėra ginčo.

Gediminas Žlioba
Vadovaudamiesi išdėstytomis teisės normomis darome išvadą, kad nepilnamečio vaiko pavardė be vaiko tėvo sutikimo negali būti pakeista, nepaisant to, kad tėvas vaiku nesirūpina, nelanko, neteikia išlaikymo, taip pat nepriklausomai nuo to ar buvo nepilnamečio vaiko tėvai susituokę, ar ne. Taigi norėdama pakeisti dukters pavardę, bet kuriuo atveju turite gauti dukters tėvo sutikimą. Toks sutikimas gali būti gaunamas tik išsiaiškinus dukters tėvo buvimo vietą ir su juo susisiekus.

Pažymime, kad Civilinės metrikacijos taisyklių 103 punkte numatyta, kad jeigu tarp suinteresuotų asmenų kyla ginčas, įrašų papildymo, ištaisymo ir pakeitimo klausimai sprendžiami teismine tvarka. Vadinasi, jei vaiko tėvas nepagrįstai atsisakys duoti sutikimą dėl dukters pavardės pakeitimo, Jūs turite teisę kreiptis į teismą.

Papildomai nurodome, kad jei Jūsų sutuoktinis norėtų įsivaikinti Jūsų dukrą, rašytinis dukters biologinio tėvo sutikimas įvaikinti taip pat būtų reikalingas, papildomai šį sutikimą reiktų patvirtinti teisme. Tokiu atveju Jūsų sutuoktinis teisiškai taptų jos tėvu, jam tektų visos tėvo pareigos, įskaitant materialinio išlaikymo teikimą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.