Prie universiteto Studijų informavimo sistemos prisijungęs ir balus pasigerinęs studentas „užsidirbo“ teistumą – teismas jam skyrė 30 MGL (1 129,80 eurų) baudą. Ją nuteistajam leista sumokėti per 4 mėnesius.

24 metų P. Kačinskas ne tik klastojo balus, bet ir studijų knygelėje pasirašinėjo už universiteto dėstytojus – esą jie teigiamai įvertino jo darbus.

Nors ir tikėjosi, kad niekas jo klastočių nepastebės, bet vos tik buvo iškviestas pokalbiui pas universiteto vadovybę, studentas iš karto suprato, jog yla išlindo iš maišo. Tiesa, dar jis bandė neigti tai, kas buvo akivaizdu ir tikino, jog greičiausiai įsivėlė kokia nors techninė klaida. Bet vėliau, pamatęs surinktus įkalčius, P. Kačinskas palūžo ir papasakojo, kaip jam kurį laiką buvo pavykę pergudrauti universitete dirbančius profesorius.

Su tokiu studento elgesiu LMSU vadovybė nutarė nesitaikstyti – kreipėsi į policiją, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas P. Kačinskas prisipažino, kad daugiau kaip metus žinojo vienos dėstytojos prisijungimo duomenis – juos kartą pamatė, kai ši bandė prisijungti prie sistemos.

„Prisijungimo vardas buvo „Homeostaze“, o slaptažodis – „Homeostazė2000“, – sakė studentas. –Mano nuomone, slaptažodis buvo labai lengvas, todėl jį įsiminiau – žinojau, kad esant reikalui galėsiu pasikeisti pažymius.“

Tokia būtinybė P. Kačinskui atsirado dar 2014 m. liepą, kai jo mokymosi rezultatai ėmė prastėti, o jis gaudavo neigiamus įvertinimus.

„Tada sumaniau prisijungti prie informacinės sistemos ir pakeisti pažymius – neigiamus pažymius turėjau iš penkių dalykų, todėl juos pakeičiau į teigiamus, – ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams sakė studentas. – Norėjau, kad mane perkeltų į kitą semestrą. Kai padariau pakeitimus, sistemoje atsirado užrašas „Hom“ – supratau, kad dėstytojai pasteėbs, jog buvo daryti pakeitimai, todėl pakeitimus atlikau ir kitiems studentams, tačiau jų pažymių nekeičiau, o tik patvirtinau tą patį pažymį.“

Kadangi LMSU studentams kas pusę metų reikėdavo dėstytojams atnešti studijų knygeles, P. Kačinskas nutarė suklastoti jų parašus ir pasirašyti už juos.

„Visus įrašus, kur nebuvau išlaikęs ir gavęs neigiamą pažymį, pataisiau į teigiamą – stengiausi rašyti tokiu pat raštu, kad dėstytojai nesuprastų, – sakė jis. – Bet maždaug po mėnesio LMSU administratorė išsikvietė pasikalbėti – jau ateidamas supratau, kad viskas paaiškėjo. Bet iš pradžių neprisipažinau, nors galbūt mano nuoširdus prisipažinimas ir būtų išsprendęs problemas.“

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad P. Kačinskas prie universiteto sistemos jungėsi ne tik būdamas universitete, bet ir namuose bei Kauno greitosios pagalbos stotyje, kurioje dirbo paramediku.

Jo baudžiamąją bylą išnagrinėjusiam teismui nekilo abejonių, kad studentas ne tik neteisėtai prisijungė prie universiteto informacinės sistemos, bet ir suklastojo elektroniniuose pažangumo žurnaluose bei studijų knygelėje savo įvertinimo rezultatus.