Atrodo, didžiausia buvusio komisaro ir teisėjo problema yra alkoholis – E. Mačiulaitis dėl to prarado ne tik teisę vairuoti automobilį, bet ir yra priverstas prieš buvusius savo kolegas aiškintis dėl vagysčių.

O vagia jis ne bet ką, o nedidelės talpos lietuviškos degtinės buteliukus.

Kodėl gyvenimas pasisuko tokia linkme, 61 metų E. Mačiulaitis turėjo ketvirtadienį paaiškinti Vilniaus miesto apylinkės teismui, tačiau į jam paskirtos bylos dėl smulkios vagystės nagrinėjimą jau į pensiją išėjęs vilnietis atvyko gerokai pavėlavęs. Todėl buvo priverstas laukti, kol teisėjas Miroslavas Gvozdovičius išnagrinės kitą iš anksto suplanuotą bylą.

Bet nesulaukė – vos išvydęs DELFI reporterius buvęs komisaras spruko iš teismo rūmų. Lėtai, pasvirduliuodamas – gal dėl to, kad iš pat ryto nuo jo sklido lyg ir į alkoholį panašus kvapas. Ir į klausimus, kodėl ne pirmą kartą įkliūva vogdamas iš prekybos centrų ir į teismą atvyko keistokos būsenos, vyras nepanoro atsakyti: neištarė nė žodžio.

Toks E. Mačiulaičio elgesys sukėlė įvairių minčių ir tuo metu teisme buvusiems teisininkams. „Čia juk buvęs komisaras, teisėjas!“ – negalėdami patikėti savo akimis stebėjosi jie.

Buvusio savo kolegos bylą teismas greičiausiai išnagrinės E. Mačiulaičiui nedalyvaujant – policijoje jis pripažino kaltę dėl nedidelio degtinės butelio vagystės. Už tai jam gresia bauda nuo 86 iki 260 eurų bauda arba administracinis areštas nuo dešimties iki trisdešimties parų.

E. Mačiulaitis administracinėn atsakomybėn dėl smulkaus turto vagystės šiemet patrauktas jau antrą kartą – birželį teismas jį pripažino kaltu, tačiau pasigailėjo: pritaikė įstatyme numatytą išimtinę teisę ir vietoj baudos skyrė tik įspėjimą.

Tąkart buvęs kelių policijos komisaras taip pat buvo nubaustas dėl nedidelės talpos degtinės butelio vagystės iš prekybos centro. Nors policijoje jis aiškino, kad nieko neketino vogti, o alkoholio buteliuką, kurį pas jį aptiko apsaugininkas, buvo nusipirkęs anksčiau, tačiau teisme savo poziciją patikslino ir nurodė, jog kaltę jau pripažįsta.

„Viskas nutiko per kvailą galvą“, – tada teisinosi E. Mačiulaitis.

E. Mačiulaitis ir anksčiau yra turėjęs problemų dėl alkoholio – dar vasarį teismas jam skyrė 579 eurų baudą bei dvejiems metams uždraudė vairuoti transporto priemones. Tokios sankcijos jis nusipelno dėl to, kad sustabdytas policijos pareigūnų atsisakė pasitikrinti blaivumą bei nepateikė vairuotojo pažymėjimo ir automobilio registracijos dokumentų.

E. Mačiulaičio vairuojamą automobilį sustabdęs kelių policininkas teisme aiškino, kad tądien į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinęs žmogus pranešė, kad Baltupiuose važiuoja galimai neblaivus vairuotojas.

„Automobilį pasivijome prie Ateities ir Baltupių g. sankryžos, kai vairuotojas jau važiavo savo namų link, tada mes jį ir sustabdėme, įjungę šviesos švyturėlius ir garso signalą“, - policijos pareigūnas sakė, kad nuo vairuotojo sklido alkoholio kvapas, tačiau šis atsisakė pasitikrinti neblaivumą.

Tuo metu E. Mačiulaitis aiškino, kad pareigūnai jam net nesiūlo pasitikrinti neblaivumo. „Neturiu jokių paaiškinimų – esu įstatymams paklusnus žmogus ir niekas to nepaneigs, esu 30 metų išdirbęs teisėsaugoje, iš jų – 4 metus buvau Kelių policijos vadas ir dar puspenktų metų dirbau teisėju, o čia tokie kaltinimai, kad 10 val. ryto Mačiulaitis sėda prie vairo girtas – pagalvokite patys, ar tai logiška“, – yra sakė E. Mačiulaitis.

Iki 1999 metų Kelių policijai vadovavęs E. Mačiulaitis dirbo ir teisme, Varėnoje. Čia jo 2006 m. pradėta karjera žlugo jau 2010 m. Tuomet Teisėjų etikos ir drausmės komisija pripažino, kad E. Mačiulaitis savo pareigas atliko aplaidžiai, tuo pažemino teisėjo vardą. Tiesa, Varėnos rajono apylinkės teisėju dirbęs E. Mačiulaitis atsipirko tik papeikimu, jis pats nusprendė trauktis iš pareigų.