Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Aušra Valinskienė pirmadienį pradėjo nagrinėti šiuo metu Danijoje gyvenančio ir dirbančio žinomo urologo baudžiamąją bylą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo – prokurorų kaltinimų sulaukė gydytojas Mindaugas Žiukas.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Margarita Valantiejienė teisme sakė, kad M. Žiukas dar 2013 m. gegužės 16 d., Vilniaus klinikoje „Kardiolita“ vilniečiui Mariui Vaičiuliui atlikdamas chirurginę intervenciją pažeidė kraujagyslę ir perdūrė veną, nuo ko vyras nukraujavo ir po penkių valandų mirė.

Kad dėl paciento mirties gali būti kaltas gydytojas M. Žiukas, paaiškėjo tik teismo medicinos ekspertams atlikus išsamų tyrimą – iki to laiko nei operaciją atlikęs urologas, nei klinikos vadovai nepripažino padarę klaidų. Ir iki šiol nepripažįsta – atsakomybę žada prisiimti tik tuomet, kai tai konstatuos baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas.

Tiesa, „Kardiolita“ po paciento mirties jo našlei Renatai Vaičiulienei skyrė materialinę paramą – jau yra išmokėjusi daugiau kaip 15 tūkst. eurų. Bet su sąlyga, kad ši apie klinikoje nutikusią nelaimę niekam ir nieko nepasakos.

Tuo metu urologas M. Žiukas, anot R. Vaičiulienės, iki šiol nei jos, nei mirusiojo tėvų ir artimųjų net neatsiprašė.

„Jis man paskambino praėjus dviem savaitėms po mirties ir paklausė, kada mano vyrą laidos“, – moteris neslėpė, kad taip ir nesuprato, ko siekė gydytojas tuo vieninteliu skambučiu, juk M. Vaičiulis jau seniai buvo palaidotas.

Jauno dviejų vaikų tėvo mirtis – didžiulė tragedija visai jo šeimai. Iš Radviliškio kilęs, tačiau su žmona ir vaikais Vilniuje gyvenęs M. Vaičiulis turėjo gerai apmokamą darbą, labai ir galbūt net perdėtai rūpinosi savo sveikata, todėl kai vyras pilvo apačioje pajuto skausmus, nuėjo išsitirti pas medikus.

„Jam mausdavo pilvo apačioje, todėl buvo pasiūlyta operacija – buvo pasakyta, kad tai labai nesudėtinga, per pietus išoperuos, o ryte išleis į namus, – neslėpdama jaudulio teisme pasakojo R. Vaičiulienė. – Tą dieną ilgai iš vyro nesulaukiau jokių žinių, kilo panika, o kai vakare galop pavyko prisiskambinti į „Kardiolitą“, prie telefono pakvietė gydytoją, kuris net nesugebėjo paaiškinti kas įvyko.“

Anot moters, telefonu atsiliepęs medikas pareiškė, kad „nepasisekė operacija, taip pasitaiko“.

„Klausiau, kaip taip nepasisekė, o kaip tada mano vyras dabar jaučiasi, ir jis tada pasakė, kad jis mirė“, – R. Vaičiulienė stebėjosi, kad po netikėtos vyro mirties apie nelaimę jai niekas nepranešė.

Šoko būsenoje moteris dar spėjo paskambinti į Radviliškį ir apie baisią tragediją pranešė sutuoktinio tėvams. Viską metusi R. Vaičiulienė netrukus atsidūrė klinikoje, tačiau taip ir nesužinojo, kodėl per tokią paprastą operaciją mirė jos sutuoktinis.

„Man buvo pasakyta, kad pilvo apačioje yra padaromos trys skylutės, per vieną jų įkišama kamera, o per kitas – instrumentai ir perkerpama vena, o paskui sutvarkoma ir ištraukiama, – sakė našlė. – Tada gydytojas svarstė, kad gal mano vyras turėjo hematomą organizme ar kokią įgimtą ligą, bet kaip dabar žinome, jis nuo mūsų slėpė visą informaciją – buvo perpjautos dvi venos, dėl to mano vyras ir taip baisiai nukraujavo.“

Moteris pažymėjo, kad klinikos gydytojai melavo ir tuomet, kai apie 17 val. telefonu paskambino jos motina pasidomėti, kokia būklė yra M. Vaičiulio.

„Jai pasakė, kad jis ilsisi, bet iš tikrųjų, kaip dabar žinome, jam jau buvo atvėrę visą pilvo ertmę ir darė operaciją, bandė dar jį išgelbėti“, – sakė nukentėjusioji.

Mirusiojo našlė neslėpė, kad ją labai įskaudino „Kardiolitos“ gydytoja Daiva Lideikienė – esą mirus sutuoktiniui ji pareiškė, jog „visko gyvenime pasitaiko, žmonės miršta ir nuo apendicito“.

Šių žodžių negali pamiršti ir M. Vaičiulio sesuo Margarita Vaičiulytė. „Susidarė toks įspūdis, kad dar iš mūsų tyčiojasi, – sakė ji. – Po šių gydytojos žodžių pasakiau, kad taip, žmonės ne tik nuo apendicito, ir nuo danties skausmo miršta.“

Būtent M. Vaičiulytė į „Kardiolitą“ iškvietė policijos pareigūnus – nuėjusi pažiūrėti į jau mirusį savo brolį moteris pamatė, kad buvo prapjauta jo krūtinės ląsta, kuri „baisiai susiūta“. O to per operaciją net neturėjo būti.

„Gydytojas mums nieko negalėjo paaiškinti, tik vaikščiojo pirmyn atgal ir smarkiai prakaitavo“, – prisiminė ji.

Pasak nukentėjusiosios, M. Žiukas nieko negalėjo pasakyti ir tėvams, kurie viską metę atvyko į kliniką iš Radviliškio. „Pamenu iki šiol tą momentą – gydytojui pasakiau, kad tu papjovei mano sūnų, o jis atsikirto, kad neįžeidinėčiau“, – ašarų teismo salėje negalėjo tramdyti itin artimus santykius su sūnumi palaikęs Steponas Vaičiulis.

Pasak jo, gydytojas nenorėjo prisiimti kaltės, kad yra kaltas dėl paciento mirties. „Jis tik svarstė, kad gal sūnus sirgo kokia įgimta liga, o gal apgamas koks buvo organizme“, – sakė S. Vaičiulis.

Po operacijos nukraujavusio M. Vaičiulio tėvas neslėpė, kad bandė atkalbėti sūnų nuo operacijos, nors ji buvo ir visai nesudėtinga. „Bet jis labai bijojo prostatos vėžio – nuo jo yra miręs mano tėvas, brolis“, – prisipažino nukentėjusysis.

„Šis praeitas kelias – nuo policijos iškvietimo iki teisminio proceso – mūsų šeimai yra šioks toks nusiraminimas, nes tik po ekspertų išvadų sužinojome, kas per operaciją klinikoje įvyko“, – sakė M. Vaičiulio sesuo M. Vaičiulytė.

Šioje byloje M. Vaičiulio tėvai yra pareiškę 80, o sesuo – 20 tūkst. Eur neturtinės žalos atlyginimą. Atskirą ieškinį civilinio proceso tvarka yra pareiškusi ir mirusiojo žmona. Jų civiliniai atsakovai kol kas nepripažįsta – laukia teismo išvadų.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas gydytojas M. Žiukas kol kas savo pozicijos nepanoro išsakyti – jis pareiškė, kad apie tai, kas nutiko per operaciją ir po jos, papasakos tik tuomet, kai teisėja išklausys visus liudytojus. Jeigu teisme bus įrodyta gydytojo kaltė, jam grės laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmė.

„Kardiolita“ generalinio direktorius Dariaus Jonučio komentaras:

„Labai apgailestaujame dėl šio įvykio. Iš karto po atliktos operacijos pastebėję komplikacijas mūsų medikai ėmėsi visų būtinų veiksmų, deja, paciento išgelbėti nepavyko. Esame atsakingi už kiekvieną pas mus atvykstantį pacientą, todėl ši nelaimė skaudžiai sukrėtė ne tik jo artimuosius, bet ir mūsų įstaigoje dirbančius medikus.

Iš karto po nelaimės kalbėjomės su mirusiojo artimaisiais, aiškinomės nelaimės priežastis, taip pat pasiūlėme šeimai pastovią finansinę pagalbą, kurią nukentėjusioji šeima priėmė.

Įmonė, kuriai suteiktas tarptautinis medicinos įstaigų akreditavimo organizacijos „Joint Commission International“ sertifikatas, dirba laikydamasi griežtų sveikatos priežiūros įstaigoms keliamų reikalavimų, o pacientams suteikiamų paslaugų kokybė ir pacientų saugumas yra vienas kertinių veiklos principų“.