„Konstitucijos išmanymas – tai Tautos stiprybė. Todėl kasmet stengiamės sudominti ir pritraukti vis daugiau Lietuvos piliečių, norinčių pasitikrinti ir pagilinti savo konstitucines žinias. Tikime, kad atsinaujinęs Konstitucijos egzaminas šiemet dalyviams bus dar patrauklesnis ir naudingesnis“, – egzamino pristatymo spaudos konferencijoje sakė Lietuvos Respublikos teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pernai Konstitucijos egzaminą visoje Lietuvoje laikė daugiau negu 30 tūkst. žmonių, šiemet tikimasi sulaukti panašaus dalyvių skaičiaus. Anot teisingumo ministro, ypač džiugina tai, jog didžiulį susidomėjimą egzaminu ir šiemet rodo bendrojo lavinimo mokyklos. Šiuo metu jau yra užsiregistravusios apie 500 šalies mokyklų. Pernai dalyvavo 473 mokyklos.

Egzaminas tradiciškai bus rengiamas dviem etapais – rugsėjo 29 d. ir spalio 13 d. Užduotis bus galima laikyti visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, Lietuvos Respublikos Seime, bendrojo lavinimo ir aukštosiose mokyklose bei įkalinimo įstaigose. Pirmasis etapas tradiciškai vyks ir egzamino partnerio DELFI portale, kuris šiemet užtikrins, kad egzaminą būtų galima laikyti ir per mobiliuosius įrenginius.

Rengiant šių metų egzamino užduotis jėgas pirmą kartą suvienijo Vilniaus universiteto (VU) ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) teisininkai. Pirmojo egzamino etapo užduotis sudarinėjo VU teisininkų grupė, o antrojo – MRU.

„Rengdami užduotis atsižvelgėme į tai, kad egzaminas organizuojamas jau devintąjį kartą ir jo dalyviai tampa vis labiau išprusę. Todėl ir užduotys nebus lengvos. Siekiame, kad žmonės ne tik „išmoktų“ Konstituciją, bet ir mokėtų pritaikyti tas žinias, todėl antrajame etape dalyviams bus pateikti ir praktiniai klausimai, susiję su šių dienų aktualijomis“, – sakė egzamino komisijos narys, VU Teisės fakulteto dekanas profesorius Tomas Davulis.

Pirmajame etape bus pateikta 30 uždarų klausimų, antrajame – 19 uždarų ir vienas atviras. Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakys į 25 klausimus ir daugiau. Dalyviai, egzaminą laikantys internetu arba per mobiliuosius įrenginius, dalyvaus tik pirmajame etape.

Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančiųjų pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių. Pastarieji dar bus suskirstyti į keturias amžiaus grupes: 1–4, 5–7, 8–10 ir 11–12 klasių. 1-4 klasių moksleiviai dalyvaus piešinių konkurse „Mano Lietuvai – 25 metai“, už jų darbus bus galima balsuoti portale DELFI. Kitų amžiaus grupių moksleiviai gaus skirtingus užduočių rinkinius, pritaikytus jų amžiaus grupei.

Visi norintieji laikyti egzaminą kviečiami registruotis DELFI portale, tačiau egzaminą laikyti savivaldybėse bei LR Seime bus leidžiama ir iš anksto neužsiregistravusiems asmenims.

Geriausiai egzamine pasirodžiusius piliečius spalio 26 d. Lietuvos Respublikos Prezidentūroje vyksiančiuose apdovanojimuose sveikins egzamino globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir teisingumo ministras J. Bernatonis. Visų laimėtojų lauks projekto organizatorių ir partnerių prizai.

Egzaminą organizuoti padeda VU, MRU, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, AB „Lietuvos paštas“. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: DELFI ir LRT.