Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės ir administracinės teisės instituto direktorė prof. dr. Milda Vainiutė pabrėžia, kad Konstitucija yra labai glaudžiai susijusi su verslu: ekonominius bei socialinius santykius reguliuojantys įstatymai kuriami būtent tam tikrų Konstitucijos nuostatų pagrindu, jas detalizuoja ir įgyvendina.

„Pagal Konstituciją kiekvienas žmogus gali pasirinkti darbą bei verslą ir turi teisę turėti tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas, gauti teisingą apmokėjimą už darbą bei socialinę apsaugą nedarbo metu. Įstatymas draudžia monopolizuoti gamybą ir rinką, saugo sąžiningos konkurencijos laisvę, valstybė gina vartotojų interesus – tokie yra konstituciniai ūkinės veiklos imperatyvai“, – sako ji.

Be to, M. Vainiutės teigimu, Konstitucijos straipsniai, apibrėžiantys Lietuvos ūkio, darbo ir socialinės paramos santykių pagrindus, gamtos aplinkos apsaugą, yra vieni iš kertinių žmogaus teisių ir laisvių instituto nuostatų.

Anot Mykolo Romerio universiteto Teisės filosofijos ir istorijos katedros vedėjo prof. dr. Darijaus Beinoravičiaus, Konstitucija yra reikšmingiausias visuomenės veiklos – tiek verslo, tiek kitų svarbiausių santykių reguliavimo pagrindas, todėl jį išmanyti kiekvienam Lietuvos verslo atstovui tiesiog būtina.

„Konstitucija yra ne tik rašytinis dokumentas, bet ir nerašytiniai visuomenės sąmonėje susiformavę teisės principai, kurie „atrandami“, atskleidžiami naudojant Konstitucijos tekstą kaip įrankį. Siekiant, kad Konstitucija būtų ne deklaratyvi, o veikianti visa apimtimi tiesiogiai, būtina ne tik ją žinoti, bet ir būtinos pastangos jai suprasti“, – teigia D. Beinoravičius.

Su tuo, kad Konstitucijos žinios kasdien praverčia versle ir padeda geriau suvokti procesus bei verslo santykius, sutinka ir egzamino partnerio AB Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

„Konstitucija – ne tik pagrindinis bei svarbiausias šalies įstatymas, bet ir kiekvieno iš mūsų kasdienio darbo orientyras. Tik žinant ir laikantis Konstitucijoje įtvirtintų principų galime sukurti sąžiningą verslą, kuris saugo ir gerbia savo darbuotojų, klientų ir konkurentų pagrindines teises. Konstitucijos egzaminas – puiki galimybė verslo atstovams pasitikrinti, ar esame pasiruošę dirbti taip, kad savo veikla, teikiamomis paslaugomis ir kuriamais produktais, prisidėtume prie bendros tautos gerovės“, – sako L. Minderienė.

Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos organizuojamo Konstitucijos egzamino, kurį globoja Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmasis etapas šiemet įvyks rugsėjo 29 d., antrasis – spalio 13 d. Egzaminas bus laikomas visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, mokyklose, LR Seime ir įkalinimo įstaigose. Pirmasis etapas vyks ir egzamino partnerio DELFI portale.

Egzaminą organizuoti padeda Vilniaus universitetas, Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: DELFI ir LRT.

Informacija apie egzamino organizavimo tvarką: http://www.tm.lt/tm/konstitucijosegzaminas/