Tačiau teisėja D. Kačinskienė su tuo kategoriškai nesutinka ir mano, kad ir toliau gali vertinti savo kolegas.

Neįtikėtina, bet teisėjai savo problemas jau bando spręsti kreipdamiesi į žurnalistus – DELFI redakciją pasiekė grupės teisėjų pasirašytas laiškas, kuriame jie suabejojo, ar garsiojoje vakarienėje dalyvavusi Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos narė gali toliau užimti pareigas komisijoje, kurioje gali dirbti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys.

„Mes manome, kad teisėja D. Kačinskienė turėjo pasitraukti iš pareigų komisijoje, bet ji, deja, taip ir nesugebėjo išlaikyti savo moralinio veido“, – rašoma teisėjų laiške.

Į skandalingą istoriją D. Kačinskienė su kolegomis įsivėlė sausio 9-ąją, kai po Lietuvos apeliacinio ir apygardos teismų atkūrimo dvidešimtmečio renginio jie nuvažiavo į Kaišiadorių rajone esančią užeigą „Pas Radvilą“.

vakarienę, kurioje buvo vartojamas alkoholis ir keliami įvairūs tostai, teisėjai nesusimokėjo – dabar jau iš pareigų atsistatydinęs Lietuvos apeliacinio teismo kancleris Juozas Akstinas tikino, kad jis iš asmeninių lėšų per du kartus apmokėjo sąskaitą. Tačiau čekio neturi, jos nerado ir pareigūnai, atliekantys tyrimą dėl kavinės veiklos.

Atsiskaityti už vakarienę teisėjai nutarė tik kilus skandalui, nors anksčiau neprieštaravo, kad teismo kancleris juos pavaišintų – esą tokia tradicija.

Kad teisėjams yra rengiama vakarienė, Lietuvos apeliacinio teismo teisėja D. Kačinskienė prisipažino žinojusi iš anksto – šią istoriją tyrusiai komisijai ji nurodė, kad kancleris jai buvo užsiminęs, jog po oficialios dalies teisėjams rengia „kažkokį siurprizą“.

Teisėja taip pat prisipažino, kad nerodė jokios asmeninės iniciatyvos, jog po vakarienės būtų atsiskaityta su teismo kancleriu, tačiau iš kolegų žinojo, jog J. Akstinas atsisakė imti pinigus. Ji pinigų nemokėjo ir dėl to, kad esą nebuvo žinoma suma, kurią reikėjo sumokėti.

Dėl skandalingos vakarienės Teisėjų taryba pasiūlė, o Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK) kadenciją baigiančiam teismo pirmininku Egidijui Žironui iškėlė drausmės bylą, tuo metu teisėjų elgesys dar tik bus svarstomas etikos sargų, nors Teisėjų taryba ir neįžvelgė jų veiksmuose jokių etikos pažeidimų.

TEDK pirmininkas Algis Norkūnas kol kas nesiryžo vertinti, ar Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos narė D. Kačinskienė nenusižengė etikai, kai iš karto neatsiskaitė už vakarienę.

„Kol kas mes nesame konstatavę, kad ant jos kristų kokia nors dėmė – mes tik pradėjome tirti šį atvejį, bet kol kas neturiu jokios nuomonės, jog galėčiau pasakyti, kiek yra atsakingi ir kalti teisėjai, – sakė A. Norkūnas. – Dėl pirmininko mes jau nusprendėme, bet kartu iškėliau klausimą dėl kitų teisėjų – ar mes svarstyme visus Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus. Bet pasakyti, kad teisėjas yra kažką padaręs, kol kas nesiryžčiau.“

Etikos pažeidimus tiriančios komisijos pirmininkas pabrėžė, kad vien jau šios situacijos svarstymas turėtų būti didelė pamoka teisėjams.

„Teisėjų požiūris dėl to, kas įvyko, gali būti toks, kad jokių problemų nėra, o visuomenė gali manyti, jog yra daug didelių problemų, bet jūs nesugebate jų matyti – vien tai, kad mes diskutuojame, jau yra gerai, kad visi pagalvotų, ar iš tikrųjų nėra problemos“, – TEDK pirmininko teigimu, teisėjų apsvarstymas komisijoje yra „didelis rezultatas“.

„Kaip sakoma, geras vairuotojas yra ne tas, kuris nėra kaltas dėl avarijos, o tas, kuris nepakliuvo į avariją, todėl visi ir stengiasi geriau nepakliūti į avariją“, – pažymėjo A. Norkūnas.

Tuo metu teisėja D. Kačinskienė nemano, kad turėtų trauktis ar bent laikinai sustabdyti įgaliojimus Pretendentų į teisėjus atrankos komisijoje.

„Jeigu žinote šios istorijos eigą, niekas mano etikos pažeidimų dar nėra konstatavęs, tai gal palaukime – jeigu būtų priimti kokie nors sprendimai, tai tada būtų ir mano galbūt priimti“, – sakė ji.

Paklausta, kaip pasielgtų, jeigu komisija vis dėlto nutartų, kad tiek ji, tiek kiti teisėjai galėjo pažeisti etiką, D. Kačinskienė sakė: „Gal nemodeliuokime, kaip būtų, jeigu būtų, o kaip bus, tai man paskambinsite ir paklausite. Dabar aš nelabai turiu ką pasakyti.“

Teisėja taip pat pabrėžė, kad nėra priežasčių, dėl ko ji turėtų pasitraukti iš teisėjų karjeros klausimus sprendžiančios komisijos.

„Aš nieko nemanau ir nieko nesvarstau“, – DELFI sakė ji.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja teisės klausimas Rasa Svetikaitė mano, kad sprendimą dėl tolesnio darbo teisėjus vertinančioje komisijoje D. Kačinskienė turėtų priimti pati.

„Teisėjų atrankos komisija sprendžia itin svarbius klausimus, susijusius su patarimu prezidentei dėl teisėjų skyrimo ir karjeros, todėl visiems be išimties jos nariams keliami aukščiausi kompetencijos ir skaidrumo reikalavimai, kad ja pasitikėtų tiek pretendentai į teisėjų pareigas, karjeros siekiantys teisėjai, tiek visa visuomenė“, – sakė ji.

Ar teisėja D. Kačinskienė gali toliau vertinti kitus teisėjus, DELFI bandė pakalbinti ir daugiau teismų savivaldos atstovų, tačiau vos tik išgirdę klausimą, jie paprašydavo jų nevelti į šią istoriją. Tiesa, neoficialiai užsimindavo, kad D. Kačinskienei jau seniai derėjo priimti sprendimą pasitraukti iš komisijos.