Jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiem metams. Nuteistajam taip pat skirta baudžiamojo poveikio priemonė - 60 valandų nemokamų darbų.

Nukentėjusiajam Grigorijui Plotkinui iš A.Degulio priteista 2 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Nuosprendį skelbusi teisėja Laureta Ulbienė pažymėjo, kad nukentėjusysis nepageidavo, kad A.Deguliui būtų skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

A.Degulis, kuriam skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, į nuosprendžio paskelbimą neatvyko. Nuosprendis nėra galutinis - jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Tyrimą baudžiamojoje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos ir tuometinė Marijampolės rajono apylinkės prokuratūra.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2010 metų lapkričio mėnesį, gavus Lietuvos ir Rusijos pilietybę turinčio asmens pareiškimą.

Pasak FNTT, nustatyta, kad advokatas A.Degulis, tvarkęs dvigubą pilietybę turinčio asmens nuosavybės teisių į tris pastatus, esančius Laisvės alėjoje, Kaune, atkūrimo dokumentus, be savininko sutikimo natūra sugrąžintus pastatus pardavė, o už kitus du pastatus gautas pinigines kompensacijas pasisavino.

2004 metų kovo mėnesį Kauno miesto savivaldybė priėmė sprendimą Laisvės alėjoje 94 registruotą pastatą grąžinti buvusių savininkų paveldėtojams. Grąžintus pastatus kaltinamas advokatas tų pačių metų birželio mėnesį pardavė šešiems asmenims.

2006 ir 2009 metais miesto savivaldybė priėmė sprendimus už du pastatus, esančius Laisvės alėjoje, sumokėti piniginę kompensaciją, jos bendra suma siekė daugiau nei 463 tūkst. 392 eurų.

Lietuvos ir Rusijos piliečiui nuosavybes teises į nekilnojamąjį turtą atkūręs advokatas ne tik apgaule pardavė pirmąjį pastatą, bet ir pasisavino už kitą nekilnojamąjį turtą gautus pinigus, t. y. daugiau nei 405 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis, Rusijos ir Lietuvos piliečio banko sąskaitos, valdytos pagal įgaliojimą, advokatas pinigines lėšas pervesdavo į savo asmenines banko sąskaitas.

Dienraštis „Kauno diena“ yra skelbęs, kad baudžiamąja byla pasibaigusi istorija prasidėjo daugiau kaip prieš dešimtmetį. Charkove, kuriame A.Degulis baigė teisės institutą, vyko buvusių bendrakursių susitikimas. Vienam iš jų, geram bičiuliui Dmitrijui Plotkinui, A.Degulis pasakė, kad Lietuvoje yra įsigaliojęs nuosavybės teisių atkūrimo įstatymas.

Šia žinia pašnekovas susidomėjo, nes D.Plotkino seneliams Lėjai ir Kopeliui Plotkinams nuosavybės teise iki 1940 metų liepos 22 dienos, kai jie buvo išvežti į lagerį, priklausė 691 kvadratinio metro žemės sklypas ir trys gyvenamieji namai Laisvės al. 94, 94A ir 94B (buvęs adresas Laisvės al. 68–68A).

Paaiškėjo, kad pretendentais į nuosavybės teisių atkūrimą yra D.Plotnikas ir jo brolis G.Plotkinas. 2001 metais broliai atvyko į Kauną ir pamatė, kokie pastatai stovi jų senelių žemėje. Juose yra dabartinės Kauno miesto savivaldybės administracijos patalpos.

Dėl pastatų pardavimo sandorių yra iškelta ir civilinė byla.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)