„Jeigu jūs išrinkote kažkokį lyderį, – mes lygiai taip pat išsirenkame prezidentus, einame balsuoti už partijas, – jūs išsirinkote dauguma, taip nutarėte, koks jis bebūtų, gali nugrybauti, nupušti, bet jūs patys visi kalti, mes kalti už tai, kad yra mažiau mąstančių kitaip. Kiti mąsto kitaip – na, ką tu darysi, tokia demokratija“, – antradienį skelbdamas sprendimą rezonansinėje byloje pareiškė teisėjas.

Tokios teisėjo pamokos skriejo prestižiniame Vilniaus rajone, netoli Vingio parko esančioje M. K. Čiurlionio g. gyvenantiems „VP dešimtuko“ nariams bei jų kaimynams – namo bendrijai priklauso ne tik garsiausi Lietuvos milijonieriai – verslininkai Nerijus Numavičius, jo tėvas Vladas Numavičius, Gintaras Marcinkevičius ir jo žmona Živilė, Igno Staškevičiaus žmona Ivona Staškevičienė, politiko Viktoro Uspaskicho žmona Jolanta Blažytė, kailių imperijos vadovas Vidmantas Vasiliauskas, Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis, kontrabandos karaliaus Viliaus Karaliaus buvusi žmona Kristina Karalienė, bet ir kiti daugiau ar mažiau Lietuvoje žinomi asmenys.

Gyventojus į teismą padavė dabar jau bankrutuojančios daugiabučio namo savininkų bendrijos bankroto administratorius, siekęs iš jų prisiteisti 36 tūkst. eurų (124 tūkst. litų) skolą, tačiau teismas ieškinį patenkino tik iš dalies ir iš gyventojų bankroto administratoriui priteisė beveik 27 tūkst. Eur (92 tūkst. Lt).

Teismo sprendimo atvykusius išklausyti teisėjas V. Ambrulevičius pasikvietė į savo kabinetą – apsivilkęs mantiją, bet pamiršęs užsidėti teisėjo ženklą, V. Ambrulevičius neformaliai paaiškino, kad nori ar nenori, bet namo gyventojai yra patys kalti, jog tinkamai nekontroliavo savo namo bendrijos vadovų, todėl bus priversti susimokėti jiems priteistas skolas.

O kai vienas gyventojų paklausė, ar galės teisėjo sprendimą apskųsti, išgirdo atsakymą, kuris jo vos neišvertė iš kėdės: „Skųskite, vilkinkite, aš savo darbą padariau, jokių problemų“. Tiesa, jis pridūrė, kad tam jie turi 30 dienų.

Vilmantas Ambrulevičius
Aiškindamas sprendimo motyvus teisėjas pažymėjo, kad gyventojai liko skolingi bendrijoje dirbusiems darbuotojams, nes nebuvo sumokėti atlyginimai, taip pat mokesčius valstybei bei už kai kurias komunalines paslaugas, kurių jie nebuvo apmokėję. Skolos dydis buvo paskirstytas proporcingai pagal bendrijoje turimą nekilnojamojo turto plotą.

Teisėjas atsisakė iš gyventojų bankroto administratoriui priteisti pinigus, kuriuos pasisavino daugiabučio namo bendrijos buhalterė – ji į savo sąskaitą pervedė beveik 10 tūkst. eurų, kuriuos iš karto išgrynino. Moteris tuo metu labai sunkiai sirgo, o pasisavinusi pinigus mirė ir „pinigus nusinešė į kapus“.

Pasak teisėjo, kiekvienas gyventojas, nepriklausomai nuo to, ar sutiko savo noru įstoti į bendriją, ar ne, bet jeigu turi nuosavybę bendrijoje, tai privalo padengti skolą.

„Jūs, kaip kolegialus demokratinis organas – susirinkimas, turėjote kontroliuoti, bet nesukontroliavote, na, patys kalti, na, blogą sau valdžią išsirinkote, tiksliau – žioplą“, – V. Abrulevičius pabrėžė, kad namo gyventojai pinigus privalės sumokėti, o jeigu mano, kad dėl susidariusių skolų yra kalti bendrijos vadovai, gali kelti kitą bylą ir bandyti pinigus išsireikalauti regreso tvarka.

„Čia nebus absoliučios teisybės, tokia praktika ir teisybė pas mus, manau, kad ne tik pas mus, bet ir Europoje, – sakė teisėjas. – Bendraturtis privalo proporcingai prisidėti prie visų išlaidų, skirtų namui ir bendrąjai dalinei nuosavybei išlaikyti, išsaugoti, atnaujinti. Suvokiate, kas jūs bebūtumėte, jūs turite visi mokėti. Tokia yra esmė, galėsite pasiskaityti (sprendime).“

Kai gyventojai bandė teisėjui prieštarauti, kad jie visi laiku mokėjo mokesčius ir niekada skolų neturėjo, M. Ambrulevičius pripažino, jog per savo darbo praktiką pirmą kartą matė tokią bendriją, kur visi gyventojai sąžiningai mokėjo mokesčius. Bet, anot teisėjo, yra įstatymai.

„Kiekvienas žmogus yra įdomus, specifinis ir galvoja, kaip jam patogiau, ir tai yra normalu – visi mes žmonės esame unikalūs ir skirtingi, – toliau dėstė teisėjas. – Kiekvienas iš jūsų galvojate, kad mes neskolingi – patikėkite, mūsų valdžia, mes visi esame skolingi, matematiškai mes esame skolingi labai daug pinigų, biudžetas yra deficitinis, kiekvienas iš jūsų yra skolingas.“

Kol bylą pralaimėję gyventojai pasirašinėjo, jog gauna teismo sprendimą, teisėjas nutarė pasiguosti, kaip jam sunku dirbti.

„Kiek čia, sakysime, techninio daug darbo, kurį buvo galima panaudoti kitiems geriems darbams, na, yra kaip yra, negali rinktis sau bylų, kokiu būdu aš ją gavau, žino tik kompiuteris arba raštinė“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad gyventojai patys yra kalti, jog išsirenka netinkamus Seimo narius, prezidentus, bet, anot jo, tai – demokratija.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas nutarė, kad M. K. Čiurliono g. jau negyvenantis, bet turtą valdantis N. Numavičius turės sumokėti 1 612, o jo tėvas V. Numavičius – 479 Eur.

Tame pačiame daugiabutyje nuosavybę turintis kitas „Maximos“ akcininkas G. Marcinkevičius su žmona turės sumokėti 651 Eur, tuo metu iš „VP Grupės“ akcininko I. Staškevičiaus žmonos I. Staškevičienės priteista 1 215 Eur skola.

Bankroto administratoriui pinigus turės sumokėti ir Darbo partijos įkūrėjo V. Uspaskicho žmona J. Blažytė – 286 Eur. „Vilniaus kailių“ valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas turės sumokėti 868, žinoma diplomatė Ina Marčiulionytė – 383 Eur, o buriuotojas M. Nasvytis – 565 Eur.

Daugiabutyje nuosavybę turintys gyventojai teisme nesutiko su bankroto administratoriaus pareikštu ieškiniu ir tikino, kad visada mokėjo mokesčius už jiems pateikiamas sąskaitas. 

Skolų naštos slegiami namo gyventojai tikino nemanantys, kad privalo sumokėti už „kažkieno klaidas“ – atsikirsdami į bankroto administratoriaus pareikštą ieškinį žmonės nurodė, jog yra pateko į nepavydėtiną situaciją, kai padarė klaidą, nuspręsdami bankrutuoti.

„Sakiau, kad bankrotas mums nebus panacėja“, – neslėpė viena namo gyventoja.

„Bendrijos aukščiausias valdymo organas yra bendrijos susirinkimas, jis turi prižiūrėti, kaip yra vykdomos funkcijos, o kadangi tinkamai neatliko savo pareigų, privalo prisiimti atsakomybę“, – teisme sakė bankroto administratoriaus teisininkas Karolis Dudėnas.

Teisininkas neišskyrė nė vieno bendrijos nario – visi privalo susimokėti, įskaitant ir didžiausią „Maximos“ akcininką N. Numavičių bei jo tėvą.

„Manome, kad ir jie yra skolingi“, – pabrėžė K. Dudėnas.