Prancūzijoje 2009 metais vienas gydytojas atsisakė paimti donoro Geoffrey Leger kraujo tuo pagrindu, kad šis turėjo lytinių santykių su kitu vyru. Prancūzijos įstatymai draudžia tokių asmenų kraujo donorystę, siekiant apsisaugoti nuo tokių užkrečiamų ligų kaip ŽIV plitimo.

G. Leger kreipėsi į Liuksemburge įsikūrusį aukščiausios instancijos Europos Sąjungos teismą, prašydamas išaiškinti, ar nuolatinis draudimas homoseksualių lytinių santykių turėjusiems asmenims būti kraujo donorais neprieštarauja ES įstatymams.

„Nors nuolatinis draudimas, kurį numato Prancūzijos įstatymai, padeda sumažinti užkrečiamų ligų perdavimo pacientams pavojų..., gali būti pažeistas proporcingumo principas“, – nurodoma Teisingumo Teismo pranešime.

Pagal ES teisę, asmenims, kurie dėl savo lytinio elgesio smarkiai rizikuoja užsikrėsti sunkiomis užkrečiamomis ligomis, gali būti visam laikui uždrausta kraujo donorystė.

Netiesiogiai užsimindamas apie sveikatos tikrinimo kaip alternatyvos visiškam homoseksualų donorystės draudimui galimybę, teismas pareiškė, kad „ŽIV įmanoma nustatyti efektyviomis priemonėmis ir taip užtikrinti aukštą recipientų sveikatos apsaugos lygį“.

Jeigu tokių priemonių nėra, Strasbūro teismas turės „išsiaiškinti, ar yra kitų mažiau varginančių metodų, užtikrinančių aukštą recipientų sveikatos apsaugos lygį, nei nuolatinis kraujo donorystės sustabdymas“.

Tuo metu Prancūzijos socialinių reikalų, sveikatos ir moterų teisių ministrė Marisol Touraine pareiškė, kad potencialių kraujo donorų diskriminacija lytinės orientacijos pagrindu yra nepriimtina.

Ministrė pasisakė už bet kokių klausimų, susijusių su lytine orientacija, panaikinimą klausimynuose kraujo donorams ir už laikiną donorystės sustabdymą.

Prancūzijoje gyvenančių ŽIV užsikrėtusių homoseksualių vyrų dalis, išreikšta procentais, yra didžiausia Europoje. Pusė tų, kurie ŽIV užsikrėtė laikotarpyje nuo 2003 iki 2008 metų, buvo vyrai, turėję lytinių santykių su kitais vyrais, nurodė ES Teisingumo Teismas.

Tačiau, pasak Teismo, nuolatinis draudimas homoseksualiems vyrams būti kraujo donorais Prancūzijoje neturi būti paremtas diskriminacijos seksualinės orientacijos pagrindu principu.

Bet kokie ES įstatymų ginamų teisių apribojimai gali būti įvesti tik tuo atveju, jeigu yra būtini, atitinka visuomenės interesą arba jų reikia kitų teisėms apsaugoti, nurodoma ES Teisingumo Teismo pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (359)