Visai neseniai geriausiuoju 2014 m. VU TF dėstytoju išrinktas teisėjas sako, jog dėstytojo darbas verčia pasitempti, be to, tai puiki proga jaunus žmones mokyti atsispirti populizmui, šiandien neretai bandančiam daryti įtaką teisingumo vykdymui.

Darbas su studentais verčia pasitempti

Paklaustas apie tai, kaip tampama geriausiuoju metų dėstytoju, teisėjas A. Abramavičius sako, jog gyvenime vadovaujasi principu „mylėk ir būsi mylimas“. Pasak teisėjo, sėkmė darbe galima tik tuo atveju, jei jis tau tikrai patinka.

„Neturi į darbą eiti per prievartą“, – sako teisėjas. Jau daugiau nei 30 metų akademinei veiklai atidavęs teisėjas mano, jog meilę pedagogo profesijai paveldėjo iš savo šeimos. „Mano giminėje be galo daug pedagogų – tėvai, senelis, daug dėdžių ir tetų yra mokytojai, todėl galbūt čia galima įžvelgti ir tam tikrą paveldimumą“, – pasakoja teisėjas.

Pasak A. Abramavičiaus, darbas su studentais yra be galo įdomus, jis verčia pasitempti, neužmigti ant laurų ir nuolat tobulėti. Dėstytojas, teisėjo nuomone, privalo būti visada pasiruošęs, puikiai išmanyti savo dėstomą dalyką.

„Pedagoginiame darbe ypač svarbu mokėti išgryninti esminius dėstomo dalyko aspektus ir suprantamai, nuosekliai juos perteikti. Teisėje mes nesinaudojame nei formulėmis, nei matematiniais skaičiavimais, čia svarbiausia žodžiai ir sakiniai“, – sako A. Abramavičius.

Teisėjo nuomone, svarbiausia išmokyti studentą kritiškai mąstyti, logiškai, sistemiškai vertinti teisės normą, jos taikymą.

„Teisės studijos – tai ne sausas kalimas. Svarbiausia, kad studentas suvoktų taikomos normos turinį, mokėtų tinkamai išsiaiškinti tikrąją jos paskirtį, gebėtų ją taikyti praktikoje. Kritiškas mąstymas būtinas, nes teisininkui labai svarbu turėti savo nuomonę, kuri nebūtinai turi sutapti su kitų“, – sako A. Abramavičius.

Teisėjo darbo patirtis – didelis privalumas

Pasak A. Abramavičiaus, su studentais analizuojant teorines problemas labai svarbu, kad teorija neatitrūktų nuo praktikos, todėl čia ypač naudinga teisėjo darbo patirtis. Teisėjo nuomone, viena yra skaityti teismų nutartis ir visai kas kita pačiam dalyvauti priimant teismų sprendimus – tik tada išryškėja gerokai platesnis problemų spektras, gyvai kuriamas teisės precedentas.

„Nutartyje atsispindi jau suderintos nuomonės, todėl vien iš jos teksto sunku suvokti, kiek iš tiesų kilo problemų, ginčytinų klausimų svarstymo metu. Tas teorines nuostatas, kurios atrodė aksiomos, dirbdamas praktikoje pradedi vertinti daug kritiškiau – čia galimos įvairios variacijos“, – pasakoja teisėjas.

A. Abramavičius sako, jog šiandien universitetuose dėsto labai daug praktikų, todėl teisės moksle jis pastebi vis didesnį teorijos ir praktikos suartėjimą.

„Per ketverius darbo Lietuvos Aukščiausiajame Teisme metus pastebėjau, jog ir mano dėstymo stilius tam tikru aspektu pakito – per paskaitas pateikiu daug daugiau pavyzdžių iš teismų praktikos“, – pasakoja teisėjas. Jo nuomone, teisės mokslas turi būti gyvas, ateiti iš gyvenimo, praktikos, todėl ir paskaitų metu su savo studentais dėstytojas sako dažnai aptariantis rezonansines bylas, įvairias aktualijas.

Populiarius sprendimas ne visada yra teisingas

Su studentais bendraujantis teisėjas A. Abramavičius prisipažįsta negalintis pasakyti, ar iš jų išaugs teisėjai, prokurorai ar advokatai.

„Bendraudamas su kiekvienu iš jų aš tik tikiuosi, kad jie bus geri teisininkai. Reikia tik pastangų ir noro, ir kiekvienas iš jų galės tapti puikiu savo pasirinktos teisės srities profesionalu“, – sako teisėjas.

Pasak A. Abramavičiaus, teisėjo darbas yra labai atsakingas, todėl juo turi būti žmogus, turintis tam tikros gyvenimiškos ir teisinės patirties.

„Teisėju netampama iškart baigus studijas, įstatymai to neleidžia, todėl studentai pirmiausia ir pasirenka kitas profesijas. Be to, daug priklauso ir nuo asmeninių savybių, charakterio, prioritetų“, – pasakoja teisėjas.

Pasak A. Abramavičiaus, teisėjo profesija yra neatskiriama nuo kompetencijos ir padorumo.

„Padorumo tiek darbiniuose santykiuose, tiek su šeimos nariais, tiek su aplinkiniais žmonėmis“, – pabrėžia teisėjas.

Pasak A. Abramavičiaus, teisėjui būtina drąsa: „Studentams dažnai sakau, jog kartais būna taip, kad byloje priimi sprendimą, netenkinantį nė vienos iš šalių, plačiai kritikuojamą žiniasklaidoje, nepalaikomą visuomenės. Teisėjams tenka priimti nepopuliarius sprendimus, tačiau populiarus sprendimas ne visada yra teisingas, todėl labai svarbu gebėti atsispirti populizmui, kad dėl to nenukentėtų teisingumas.“

Paklaustas apie tai, kaip reaguoti į kartais išsakomą kritiką dėl teisėjų sprendimų, A. Abramavičius atsako paprastai: „Blogai būtų, jei visi tik girtų.“

Teisėjo nuomone, kritiškas požiūris nėra blogai, nes pažanga pasiekiama tik per diskusiją, tačiau kritika turi būti konstruktyvi ir argumentuota.

„Jei nevyktų diskusijos, pažangos teisėje nebūtų, nes tik tokiu būdu kuriamos visos doktrinos, koncepcijos. Būna situacijų, kai diskutuodamas kolegijose, išgirdęs kitų kolegų argumentus, tu supranti, kad tikrai buvai neteisus. Tada keiti poziciją, nes mūsų, teisėjų, tikslas – priimti teisingą sprendimą“, – pabrėžia teisėjas.

Studentų reikalavimai paskaitų kokybei didėja

Pasakodamas apie per 30 metų pastebėtus pokyčius teisės studijų srityje, A. Abramavičius sako, jog šiandien studentams, viena vertus, mokytis yra daug lengviau (gausu mokslinės teisinės literatūros, plačias galimybes atveria naujosios technologijos, internetas ir t. t.), kita vertus, didėja ir jiems keliami reikalavimai. Teisėjas pastebi, jog ir pačių studentų reikalavimai paskaitų kokybei didėja.

„Šiandien studentai puikiai supranta, jog žinios yra pagrindas, siekiant rasti gerą darbą, todėl ir jų reikalavimai tikrai padidėję“, – sako A. Abramavičius. Naujosios technologijos, internetas, užsienio kalbų mokėjimas, plačios galimybės išvykti į užsienį, pasak teisėjo, lemia šiuo metu vykstančią baudžiamosios teisės mokslo globalizaciją.

Baigdami interviu A. Abramavičiaus paklausėme, ar savo studentams jis linkėtų tapti teisėjais. „Jei manęs paklaustumėte, ką aš pasirinkčiau, būdamas studentas, atsakyčiau, kad norėčiau būti teisėju. Tačiau savo studentams visada sakau, kad jie turi pasirinkti patys. Teisėjo darbas labai įdomus ir garbingas, todėl tiems, kurie tikrai nori būti teisėjais ir mano, kad tam jie tinkami, siūlyčiau rinktis šią profesiją“, – atsakingai pasvarstęs atsakė teisėjas.

Daugiau naujienų apie teismus – www.teismai.lt