Su ikiteisminio tyrimo metu prokurorų surinktais duomenimis susipažinusi teisėja Jolanta Gasparavičienė dar praėjusią savaitę nutarė, kad pagrįstai baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti dainos „Šėtone, prašau“ atlikėjai – broliai Mantas ir Vaidotas Grincevičiai bei Giedrius Sasnauskas.

Jie pripažinti kaltais pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. - dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę ar kitokią žmonių grupę.

V. Grincevičiui, žinomam Whydoto slapyvardžiu, teismas skyrė beveik 452, o jo broliui – 339 eurų baudas. Tuo metu vaikinų giminaičiui G. Sasnauskui skirta laisvės apribojimo bausmė – jis pusę metų įpareigotas būti namuose nuo 22 iki 6 val. Jis taip pat įpareigotas tęsti mokslą.

Atlikėjų byla teisme buvo išnagrinėta jiems nedalyvaujant – baudžiamojon atsakomybėn patraukti anykštėnai pripažino jiems pateiktus kaltinimus, sutiko su jiems siūloma bausme, todėl teismas priėmė baudžiamąjį įsakymą.

Kaltę dėl pateiktų kaltinimų pripažino tik M. Grincevičius, tuo metu kiti kaltinamieji nesijautė kaltais. Štai V. Grincevičius teigė, kad nei jis, nei G. Sasnauskas to nesiekė, tenorėjo iš to pasijuokti.

„Tai buvo juodas humoras“, – sakė V. Grincevičius.

Gali grėsti nauji nemalonumai

Baudžiamąjį įsakymą priėmusi teisėja J. Gasparavičienė DELFI sakė, kad susipažinus su baudžiamosios bylos medžiaga nekilo abejonių dėl kaltinamųjų kaltės.

„Akivaizdu, kad kaltinamieji, veikdami bendrininkų grupėje, aktyviais veiksmais turėdami tikslą platinti medžiagą, kuria tyčiojamasi, skatinama neapykanta ir kurstoma diskriminuoti socialinę žmonių grupę – vaikus – dėl jų amžiaus, socialinės padėties ar pažiūrų, sukūrė, pagamino ir laikė dainai „Šėtone, prašau“, kurių turinys kursto smurtauti, fiziškai susidoroti su vaikais, iš jų tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta“, – sakė teisėja.

Dainos vaizdo įrašas „Šėtone, pirmyn“ buvo pašalintas iš „YouTube“, tačiau šiuo metu vėl jį galima rasti populiarioje svetainėje. Teisėja prisipažino, kad jai net nekilo minčių, kad įrašas yra toliau publikuojamas „YouTube“, todėl apie tai pranešė ikiteisminį tyrimą atliekančiam prokurorui.

„Man paaiškino, kad pradėjus ikiteisminį tyrimą įtariamasis pašalino tą filmuką ir jo nebuvo, tačiau, pasirodo, kažkuriuo metu vėliau, gal jau baigiantis tyrimui, kaip dabar paaiškėjo, vienas iš tų asmenų, ko gero, vėl jį patalpino, – sakė teisėja J. Gasparavičienė. – Kiek žinau, prokuroras, gavęs šią informaciją, ėmėsi tam tikrų veiksmų, kad jis būtų pašalintas.“

Vis dėlto, jeigu vaizdo klipas nebus pašalintas, tai bus vertinama kaip nauja nusikalstama veika ir dėl to įrašą patalpinusiam asmeniui dar kartą grės baudžiamoji atsakomybė.

Vaikinus palaikė garsenybės

Jaunuolių „YouTube“ paviešintas kūrinys „Šėtone, prašau“ teisėsaugą sudomino praėjusių metų lapkritį – pas vaikinus namuose apsilankę pareigūnai paėmė kompiuterį bei 3 vaizdo kameras.

Tyrimą pareigūnai pradėjo gavę skundą – dainos žodžiais yra skatinamas smurtas prieš vaikus.

Šiuo metu daina „YouTube“ yra peržiūrėta daugiau kaip 1,7 mln. kartų.

Kilus skandalui dėl prieštaringai vertinamos dainos, atlikėjas Whydoto kreipėsi į į savo gerbėjus – paskelbė sąskaitos numerį ir paprašė „sumesti“ advokatui. Vaikino ginti socialiniame tinkle stojo ne tik jo gerbėjai, bet ir Remigijus ŠimašiusMarijus Mikutavičius, Paulius Ambrazevičius ir Mantas Katleris.

„Kažkada norėjau įkelti, nes buvo juokinga. Dabar - principo reikalas. Krata namie, paimti kompiuteriai. Savo demokratinėj šaly turim savo „Pussy Riot“?“, – nustebęs klausė Marijus Mikutavičius.

„Aš kai ko nesuprantu pareigūnų veiksmuose. Kiek jiems reikia daryti klaidų, kad pasidarytų išvadas?..“, – klausė R. Šimašius.

„Nesu didelis Vaidoto Grincevičius kūrybos gerbėjas, esu matęs tik šiek tiek, bet tai, kas darosi dabar, yra nusikaltimas žodžio laisvei, kuri yra viena iš pamatinių demokratijos vertybių. Perfrazuojant Evelyn Beatrice Hall: „Aš gal ir nesutinku su tuo, ką pasakei, bet mirsiu šitą tavo teisę gindamas“. Ant baudos, jeigu tokia bus, nors ir tikiu sveiku Lietuvos teismų protu, metuosi“, – palaikymo žodžius bėrė P. Ambrazevičius.

„Nu ką, Vaidotas Grincevičius. „Kaimo policiją 4“ jau filmuosime už grotų? Darysime video, kaip aš tau apelsinus nešu ir peilį paslėpęs torte? O šiaip, kas dabar vyksta su Vaidotu, yra toks totalus bullshit (mėšlas – DELFI), kad net nežinau nuo ko pradėti... Kaip tos pačios profesijos atstovą, tikrai palaikau, tave. Ne tiek, kad pinigų pervesčiau, bet palaikau“, – prie palaikymo akcijos prisijungė dar vienas humoristas Mantas Katleris.

„Lietuvos teisėsauga turėtų pro pirštus žiūrėti vatnikų, račų ir superpyndų isterijas. Aš palaikau Whydotą. Tai yra humoras, net jeigu kam nors nepatinka“, – savo poziciją išdėstė ir Algis Ramanauskas-Greitai.