Įtariama, kad Savivaldybės teisininkė, pretendavusi į teisėjas ir net laikiusi atrankos egzaminus, tuo pačiu metu galėjo klastoti pažymą įkalinimo įstaigai, kad gautų ilgalaikį pasimatymą su bausmę atliekančiu žudiku. 

Prieš septyniolika metų į Panevėžio rajono savivaldybę juriste dirbti atėjusiai, o pastaruosius septynerius Teisės skyriaus vedėjos pareigas užėmusiai Vilmai Janišienei šie metai yra vieni juodžiausių jos karjeroje. Vadovų vertinta ir kolegų gerbiama valdininkė dabar STT pareigūnams turi ne tik aiškintis dėl galimai paimtų kyšių Savivaldybei vykdant viešųjų pirkimų konkursus, bet ir atskleisti asmeninio gyvenimo detales.

Be kyšio paėmimo, V. Janišienę klampina ir įtarimai dėl papirkimo bei dokumento klastojimo. Būtent šis dokumentas gali slėpti kitą teisininkės gyvenimo pusę.

Sukurpė pažymą

Ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų duomenimis, Savivaldybės Teisės skyriaus vedėja V. Janišienė pernai kreipėsi į Velžio seniūną Alfonsą Bakšį prašydama pagalbos – brūkštelėti pažymą apie jos bendrą gyvenimą su vyriškiu. Nieko keisto nebūtų, jei ne kelios įdomios detalės.

Teisininkės nurodytas vyriškis jau devynerius metus kali už nužudymą ir jie nėra gyvenę kartu.

V. Janišienės palankumą pelnęs vyras, STT pareigūnų žiniomis, Didžiojoje Britanijoje už tyčinę žmogžudystę buvo nuteistas iki gyvos galvos, tačiau kalinį perdavus Lietuvai pagal čionykščius įstatymus bausmės laikas jam sutrumpintas iki 15-os metų. 

Pareigūnų duomenimis, su Savivaldybės teisininke artimus santykius nuteistasis galėjo užmegzti telefonu, jau būdamas už grotų.

Velžio seniūnas vis dėlto pasistengė padėti Teisės skyriaus vedėjai. Taip buvo sukurpta pažyma, esą V. Janišienę ir Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekantį vyriškį dar iki jo įkalinimo siejo artimi ryšiai. Šis dokumentas Teisės skyriaus vedėjai turėjo atverti vartus į Pravieniškes ne keturioms valandoms, kiek trunka trumpalaikiai pasimatymai, o porai dienų. 

Bausmių vykdymo kodeksas numato, kad ilgalaikiai pasimatymai suteikiami susitikti su sutuoktiniu, artimais giminaičiais bei sugyventiniu, jei su šiuo nuteistasis turi bendrų vaikų arba iki laisvės atėmimo bausmės ne mažiau nei metus turėjo bendrą ūkį – gyveno kartu. 

Pravieniškių pataisos namų direktoriaus Virginijaus Ceslevičiaus teigimu, gavusi nuteistojo ir ilgalaikio pasimatymo prašančio asmens pažymą, liudijančią apie artimus santykius, įstaigos administracija dar tikrina, ar abi pusės nėra susituokusios su kitais asmenimis. 

„Draugai, bičiuliai negali gauti ilgalaikių pasimatymų. Ta teisė priklauso tik artimiems giminaičiams ir sugyventiniams“, – patikino V. Ceslevičius.

Anot jo, drausmės pažeidimų neturintys nuteistieji gali pretenduoti į keturis ilgalaikius ir tiek pat trumpalaikių pasimatymų per metus.

Už grotų – išlauktieji pasimatymai

Gavusi seniūno parašu patvirtintą pažymą apie V. Janišienės ir nuteistojo bendrą gyvenimą, įkalinimo įstaigos vadovybė ilgesniam bendravimui neprieštaravo – davė leidimą dvi dienas trunkantiems pasimatymams. Ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų duomenimis, teisininkė kalinio draugijoje laiką leido ne kartą – ilgalaikių dviejų artimos sielos bičiulių susitikimų būta ne vieno. 

Pareigūnai turi įtarimų, kad kalinio širdis prie teisininkės linko ne vien dėl jos grožio ir proto. Manoma, kad ilgus metus už grotų leidžiantis nuteistasis galėjo turėti ir ne tokių romantiškų tikslų – pažintį su karjerą padariusią, socialinę padėtį susikūrusią ir aplinkinių pagarbą užsitarnavusia moterimi išnaudoti savanaudiškiems tikslams. 

Kur kas keisčiau atrodo V. Janišienės pasirinkimas. Moteris, kuri dėl nuteistojo galėjo ryžtis net aferai – įkalbėti seniūną brūkštelėti tiesos neatitinkančią pažymą, maždaug prieš metus buvo išlaikiusi egzaminą tapti teisėja. Darbdavių itin palankiai charakterizuotą V. Janišienę teisėjų atrankos komisija buvo atrinkusi kaip tinkamą eiti Šiaulių apylinkės teismo teisėjos pareigas.

Susuko galvą ir seniūnui

STT pareigūnus sudominusią skandalingąją pažymą pasirašiusiam Velžio seniūnui A. Bakšiui pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumento klastojimo.

Apie suteiktą pagalbą V. Janišienei seniūnas nenori kalbėti – motyvuoja negalintis viešinti ikiteisminio tyrimo detalių. 

Vis dėlto seniūnas prasitarė pasirašęs ne iš blogos valios – aklai pasitikėjo teisininke.
„Ji – Juridinio skyriaus vedėja, autoritetas Savivaldybėje, o aš – tik seniūnas, Savivaldybės administracijos pavaldinys. Prisipažinsiu: jaučiuosi kaltas, kad tą pažymą pasirašiau. Bet juk ji – būsima teisėja, garbingas žmogus. Kaip galėjau prieštarauti“, – teisinosi A. Bakšys. 

Pasak seniūno, pažymos tekstą pasirašiusi V. Janišienė, o jam beliko suraityti parašą. 

A. Bakšys tvirtina supratęs, kad Savivaldybės teisininkė tiesiog bandė padėti kalinčiam žmogui. Esą ji aiškinusi, kad pagalbos reikia draugės artimam žmogui –sutuoktiniui ar gyvenimo draugui.
„Supratau, kad aukojosi dėl vaikystės draugės. Tas vyras Anglijoje lyg ir pats buvo užpultas, gynėsi, pateko į kalėjimą. Ji ir malonės prašymą prezidentei norėjo rašyti, kad tas vyras į šeimą grįžtų. Bet kuris žmogus tokio gailestingumo būtų paveiktas“, – „Sekundei“ pasakojo buvęs apgautas A. Bakšys. 

Kuo norėjo pagelbėti nuteistajam, kad net prireikė melagingos pažymos, paklausti pačios V. Janišienės nėra galimybių. Moteris, vos tik sulaukusi STT pareigūnų dėmesio, pasiprašė atleidžiama iš darbo.

Nors Teisės skyriaus vedėja ir Savivaldybės vadovai darbuojasi po vienu stogu, V. Janišienė neišdrįso pati jiems pranešti apie savo sprendimą. Prašymą atleisti iš pareigų administracijos direktoriui Vitalijui Žiurliui teisininkė perdavė per koleges, nors ir buvo darbe. Jos prašymas buvo patenkintas tą pačią dieną. 

Jos kolegės tvirtina nė nenutuokiančios, kaip susisiekti su buvusia teisininke – V. Janišienė Savivaldybei grąžino tarnybinį telefoną. Šiuo metu rajono Savivaldybė yra paskelbusi konkursą eiti Teisės skyriaus vedėjo pareigas.

Įtariamųjų ratas didėja

Rajono Savivaldybės vadovai tvirtina negavę iš pareigūnų oficialios informacijos apie darbuotojams pareikštus įtarimus. 

„Kalbos sklinda, kad seniūnas galėjo išduoti suklastotą pažymą, bet oficialiai nieko neturime. Dėl to net nepatogiai jaučiuosi. Jei įtarimai pasitvirtintų, kaip kitaip dar galima vertinti, tik blogai. Nesąmonė padaryta“, – sako meras Povilas Žagunis

Anot jo, Savivaldybės vadovai neturi informacijos ir apie dar keliems pavaldiniams pareikštus įtarimus korupcija. 

„Sekundė“ jau rašė, kad V. Janišienę klampina ir galimai paimtas kyšis.

STT Panevėžio valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo vykdant viešuosius pirkimus Panevėžio rajono savivaldybėje.

Įtarimai kyšio paėmimu pareikšti ir Socialinės paramos skyriaus vedėjai Aldonai Paškevičienei. Pareigūnai turi duomenų, leidžiančių įtarti, kad abi skyrių vedėjos neteisėtai sudarė palankias sąlygas vienai statybų bendrovei laimėti viešųjų pirkimų konkursus įgyvendinti socialinius projektus.

Neoficialiais duomenimis, pareigūnai tiria neseniai Vadokliuose duris atvėrusio Nestacionarių socialinių paslaugų centro rekonstrukcijos užkulisius. Įtariama, kad už palankų sprendimą bendrovė Savivaldybės tarnautojoms galėjo atsilyginti kyšiais.

Praėjusią savaitę įtariamųjų ratas dar padidėjo. Neoficialiais duomenimis, įtarimai pareikšti ir Architektūros skyriaus vedėjui Sauliui Glinskiui. Įtariama, kad jis padarė nusikaltimą, irgi susijusį su tiesioginėmis pareigomis.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai patvirtino, kad yra ir trečias įtariamasis, tačiau jo tapatybės neatskleidžia. 

„Buvau iškviestas į apklausą“, – paklaustas, ar papildė įtariamųjų gretas, „Sekundei“ prisipažino S. Glinskis. 

Nei jis, nei A. Paškevičienė nėra nušalinti nuo pareigų.