Ketvirtadienį už tai, kad projektas būtų svarstomas iš naujo, vieningai balsavo visi 96 balsavime dalyvavę Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – kovo 19 d.

Šalies vadovės sprendimą grąžinti Kodekso pataisas Seimui svarstyti Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė argumentavo tuo, kad jos dėl įvedamų alternatyvių baudų, laisvės apribojimo ir arešto bausmių leidžia nesunkiai atsipirkti už šiuos stambaus masto, organizuotų grupių daromus sunkius nusikaltimus. Tai, pasak R. Svetikaitės, iškreipia paties sunkaus nusikaltimo esmę, neatgraso nuo nusikalstamumo ir net jį skatina.

Rasa Svetikaitė
„Ekonominis poveikis sunkius turtinius nusikaltimus padariusiems asmenims yra būtinas, tačiau jis turi būti daromas kartu su bausme kaltininkui skiriant baudžiamojo poveikio priemones – turto konfiskavimą ir išplėstinį turto konfiskavimą. Ir šiandien galiojantis teisinis reguliavimas suteikia teismui galimybę individualiai įvertinti kiekvieno asmens padarytą nusikalstamą veiką ir paskirti teisingą bausmę“, – sakė R. Svetikaitė.

Prezidentė siūlo Baudžiamojo kodekso pakeitimo kai kuriuos straipsnius laikyti nepriimtais.

2014 m. gruodžio 16 d. Seimo priimtais Kodekso pakeitimais sudaromos teisinės prielaidos asmenims, padariusiems sunkius turtinio pobūdžio nusikaltimus, už kuriuos šiuo metu nustatytos griežtos sankcijos, skirti švelnesnes bausmes.

Pagal galiojantį teisinį reguliavimą asmenims, padariusiems šiuos sunkius nusikaltimus, numatyta laisvės atėmimo bausmė: už kvalifikuotą vagystę – iki 8 metų laisvės atėmimo, už kvalifikuotą sukčiavimą – iki 8 metų laisvės atėmimo, už kvalifikuotą turto pasisavinimą – iki 10 metų laisvės atėmimo, už kvalifikuotą turto iššvaistymą – iki 7 metų laisvės atėmimo.