Net 1,61 prom. alkoholio į alkotesterį pripūtęs Šilutės rajono gyventojas Rimantas Š. sugebėjo teisėją įtikinti, kad vairuoti automobilį išgėrus alkoholio galima, jeigu yra „būtinas reikalingumas“.

Neblaiviam vairuotojui palankų nutarimą priėmusi teisėja Nijolė Bagdonienė teigia, kad vairuotojo, jo žmonos ir liudytojų pasakojimai ją įtikino, todėl ji pirmą kartą savo gyvenime priėmė tokį sprendimą.

Tačiau jis – jau negaliojantis: aukštesnės instancijos teismas nutarė, kad teisėja N. Bagdonienė suklydo, o neblaivus vairavęs Rimantas Š. privalo būti nubaustas.

Kėlė pavojų ne tik sau, bet ir kitiems

Kolegės nutarimą panaikinusi aukštesniojo teismo teisėja Regina Bertašienė pažymėjo, kad Rimantas Š. anksčiau net 3 kartus buvo baustas už automobilio vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, pažeidimo padarymo metu turėjo galiojančią administracinę nuobaudą, todėl už vairavimą esant neblaiviam skyrė 724 eurų baudą bei 2 metams 6 mėnesiams uždraudė vairuoti transporto priemones.

„Esant situacijai, kai asmeniui reikia skubios medicininės pagalbos, turi būti kviečiamos specialiosios tarnybos, kurios gali suteikti kvalifikuotą ir skubią medicininę pagalbą, ir taip būtų išvengta sunkių pasekmių kilimo, – nusprendė teisėja R. Bertašienė. – Šiuo atveju Rimantas Š., vietoj to, kad skubiai kviestų greitąją medicinos pagalbą, pasirinko rizikingą veikimo būdą – būdamas neblaivus ryžosi vairuoti automobilį, ir taip sukėlė pavojų ne tik sau, bet ir kietiems eismo dalyviams, tarp jų ir savo sutuoktinei, kurios sveikatai buvo kilęs pavojus.“

Neblaiviam vairuotojui nepalankų sprendimą apygardos teismo teisėja priėmė išnagrinėjusi Tauragės apskrities Kelių policijos viršininko Kęstučio Lukošiaus skundą – policijos pareigūnas buvo įsitikinęs, kad Rimantas Š. meluoja.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Rimanto Š. vairuojamą automobilį „Peugeot 406” policijos pareigūnai Šilutės rajone sustabdė dar spalio 11-ąją, 17.50 val. Vairuotojo girtumas buvo nustatytas po 16 min., dar po 9 min. jis buvo nušalintas nuo vairavimo. Per tą laiką policijos pareigūnams nei vairuotojas, nei kartu su juo buvusi sutuoktinė neužsiminė, kad pastaroji turi sveikatos problemų ir dėl to buvo skubėta į ligoninę.

Automobilį į namus parvairavo serganti žmona

Policijos pareigūnai nurodė, kad nušalinus Rimantą Š. nuo vairavimo jo žmona pati sėdo prie automobilio vairo ir su juo parvažiavo į namus.

Apie tai, kad yra prasta žmonos būklė, Rimantas Š. nurodė tik rašydamas pasiaiškinimą, tai pakartojo ir bylą nagrinėjant Šilutės teisme. Jis aiškino, kad sutuoktinei netikėtai pasidarė labai bloga, jai yra diagnozuota sunki liga, todėl jis neturėjo kito pasirinkimo – skubiai žmoną vežti į ligoninę.

Teismui taip pat buvo pateikti duomenys apie sutuoktinės sveikatą, be to, buvo apklausta felčerė, kuri tą dieną moteriai buvo suleidusi vaistus.

Į bylos aplinkybes įsigilinęs apeliacinės instancijos teismas pažymėjo, kad vaistai buvo suleisti dar prieš pareigūnams sustabdant Rimanto Š. vairuojamą automobilį. Be to, policijos pareigūnai pažymėjo, kad būtų skubiai iškvietę medikus arba patys nuvežę moterį į ligoninę, jeigu ji būtų bent užsiminusi apie prastą sveikatos būklę.

Šilutės teismo nutarimą, kuriuo buvo nutraukta administracinio teisės pažeidimo byla, išnagrinėjusi aukštesnės instancijos teisėja konstatavo, kad nebuvo pagrindo teigti, jog Rimantas Š. vieną šiurkščiausią Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą padarė dėl to, kad grėsė pavojus jo sutuoktinei.

Teisėja N. Bagdonienė: visi esame žmonės

Neblaiviam vairuotojui priimtas nepalankus teismo verdiktas įsiteisėjo iš karto, todėl jis jau dabar nebegalės vairuoti automobilio. Tuo metu Rimantą Š. užstojusi Šilutės teisėja N. Bagdonienė DELFI prisipažino nustebusi, kad pakeistas jos nutarimas.

„Aaa... Matai kaip jie griežtai pažiūrėjo“, – sakė teisėja.

Nors dar neskaitė savo kolegės verdikto, N. Bagdonienė įsitikinusi, kad turėjo pagrindą neblaiviam vairuotojui nutraukti bylą.

„Kiek prisimenu, buvo labai blogai tai žmonai ir jis ją vežė – tada nebuvo kada mąstyti, – sakė teisėja N. Bagdonienė. – Ji turi sunkią ligą, tada buvo priepuolis, žmogus nežiūrėjo ir vežė. Tą man patvirtino ir pareigūnas, kuris buvo įvykio vietoje, ir kaimynė, žodžiu, mane jie buvo įtikinę.“

Teisėja pažymėjo, kad aplinkybė, jog Rimantas Š. jau anksčiau buvo tris kartus baustas už vairavimą išgėrus, negalėjo turėti įtakos priimant sprendimą.

„Tai nesudaro pagrindo, matote, kaip ir buvo liudytojai, visaip gyvenime būna“, – sakė ji.

Vis dėlto, N. Bagdonienė neslėpė, kad nutarimą, kuriuo neblaiviam vairuotojui nutraukė bylą, buvo priėmusi pirmą kartą savo gyvenime.

„Na, ką darysi, visi esame žmonės – ta žmona yra tikrai serganti, buvo pateiktos visos pažymos, situacija buvo labai liūdna“, – teigė teisėja.