Taip projekto „Diena su teisėju“ finaliniame renginyje juokavo Vilniaus universiteto Civilinio proceso ir romėnų teisės instituto vadovas Vytautas Nekrošius.

Lietuvos teismų įsteigimo dienos proga Nacionalinė teismų administracija (NTA) teisėjams ir jauniesiems teisininkams surengė projektą „Diena su teisėju“ – renginyje buvo diskutuojama apie teisėjo profesijos vaidmenį visuomenėje, o studentai, pasitelkdami kūrybiškiausius sprendimus, pristatė su teisėjais praleistos dienos įspūdžius.

Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas sako, kad šiuo renginiu sudaroma galimybė jauniems teisininkams parodyti, kaip gimsta teismų sprendimai. „Ir kokia iš tiesų yra teisėjo profesija, tai leis į teismus pritraukti vis daugiau jaunų, gabių, motyvuotų ir puikių teisės specialistų“, - pabrėžė jis.

Projekte „Diena su teisėju“ 7 šalies teismuose dalyvavo 19 dalyvių. Jaunieji teisininkai drąsiai paneigė visuomenėje vis dar kartais pasitaikančią kritiką teisėjo profesijai. Anot jų, norint dirbti teisėju neužtenka tik teisinių žinių – ši profesija reikalauja labai tvirto charakterio ir profesionalumo.

„Dabar galiu drąsiai teigti, kad teisėjai gali būti ne tik griežti ir rūstūs, bet ir labai žmogiški, nuoširdūs ir atsidavę savo darbui“, – savo įspūdžiais dalinosi viena projekto dalyvių, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto (VU TF) antro kurso studentė Giedrė Banytė.

Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos pirmininkas Eugenijus Laurinaitis sako, kad norint dirbti teisėju neužtenka teisinių žinių ar būti keletą metų dirbus teisme – „būtina turėti stiprų vertybinį pamatą ir teisingumo jausmo pojūtį, kurį turi tikrai ne kiekvienas žmogus“.

„Diena su teisėju“ – tai pirmą kartą NTA ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto inicijuotas edukacinis projektas, skirtas populiarinti teisėjo profesiją, padedant studentams asmeniškai susipažinti su Lietuvos teisėjais, jų darbu ir kasdienine teismo veikla.

Lapkričio mėnesį startavusiame projekte iš daugiau nei 100 jame panorusių dalyvauti studentų buvo atrinkta 19 stipriausiųjų, kurie, pasirinkę juos dominančią teisės kryptį, lankėsi Lietuvos Aukščiausiajame, Vilniaus apygardos, Vilniaus miesto apylinkės, Vilniaus apygardos administraciniame, Kauno apygardos, Kauno apylinkės, Panevėžio miesto apylinkės ir Šiaulių apygardos teismuose ir dieną praleido su šių teismų teisėjais ir pirmininkais.