Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Kaip yra žinoma, už nepilnamečio iki keturiolikos metų padarytą žalą atsako jo tėvai ar globėjai, jeigu neįrodo, kad žala atsirado ne dėl jų kaltės.

Jeigu nepilnametis iki keturiolikos metų padaro žalą tuo metu, kai jis yra mokymo, auklėjimo, sveikatos priežiūros ar globos (rūpybos) institucijos prižiūrimas, už tą žalą atsako ši institucija, jeigu neįrodo, kad žala atsirado ne dėl jos kaltės.

Nepilnametis nuo keturiolikos iki aštuoniolikos metų už savo padarytą žalą atsako bendrais pagrindais.

Norinti gauti žalos atlyginimą už sugadintą striukę, reikia kreiptis į teismą su ieškiniu dėl žalos atlyginimo. Ieškinyje būtina nurodyti subjektą (atsakovą), iš kurio reikalaujate priteisti žalą.

Be šių reikalavimų, ieškovui būtina įrodyti visas civilinės atsakomybės kilimo sąlygas (neteisėtus veiksmus, kaltę, priežastinį ryšį ir žalą).

Aleksandras Kovalevskis
Nagrinėjama situacija yra kebli tuo, kad ikiteisminio tyrimo metu nėra nustatyti konkretūs asmenys, kurie padarė žalą. Kadangi striukė buvo apgadinta mokykloje ir darant prielaidą, jog žalą pamokų metu ar po jų sukėlė tos mokyklos moksleiviai iki 14 metų amžiaus, atsakovu byloje dėl žalos atlyginimo galima traukti pačią mokymosi įstaigą.

Tačiau, reikėtų nepamiršti to, jog, jei mokymosi įstaiga įrodo, jog žala atsirado ne dėl jos kaltės, ieškinys dėl žalos atlyginimo teismo bus atmestas.

Taigi, šioje situacijoje reikėtų gerai pasverti ar yra pakankamai įrodymų, pagrindžiančių ieškinį dėl žalos atlyginimo mokymosi įstaigai ir ar žalą yra tokia reikšminga, kad reikėtų jos atlyginimo reikalauti teismine tvarka.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.