Malonus aptarnavimas, atsakingas požiūris, dėmesys į teismą atvykusiam žmogui – pagrindinės taisyklės, kuriomis vadovaujasi šį darbą dirbančios moterys.

Tačiau yra ir dar viena taisyklė, galiojanti visoms valstybinėms įstaigoms, – tvarkinga, dalykinio stiliaus darbuotojų apranga. Panevėžio miesto apylinkės teismas gali būti visiems pavyzdys, kaip išvengta šios taisyklės interpretacijų ir sukurtas puikiai klientų įvertintas teismo darbuotojų įvaizdis.

Idėja – vienoda raštinės darbuotojų apranga

Siekiant, kad teismo klientus pasitikę teisme dirbantys darbuotojai sudarytų gerą pirmąjį įspūdį, Panevėžio miesto apylinkės teisme įgyvendinta idėja teismo raštinės darbuotojoms pasiūti vienodas aprangas.

„Nors mūsų teisme aprangos stilius buvo reglamentuotas, t. y. buvo reikalaujama, jog raštinės darbuotojai ir kitas teismo personalas būtų tvarkingos išvaizdos, tačiau tam tikrais atvejais tvarkinga išvaizda suprantama labai savitai, todėl buvo nuspręsta įsigyti aprangas darbuotojams, kurie dirba priimamajame ir tiesiogiai bendrauja su ateinančiaisiais į teismą asmenimis“, – apie vienodos aprangos idėją kalbėjo Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkė Rita Dambrauskaitė.

Nors šiuo metu teismas neturi lėšų aprūpinti vienodomis aprangomis ir kitus teismo darbuotojus, pirmininkė neatsisako minties, kad teismo darbuotojai, tiesiogiai bendraujantys su interesantais, turėtų vilkėti vienodą aprangą.

„Jei tik atsirastų galimybė finansuoti aprangas visiems teismo darbuotojams, be abejonės, toks klausimas būtų svarstomas. Žinoma, svarbiausia būtų aprūpinti aprangomis tuos darbuotojus, kurie tiesiogiai bendrauja su teismo klientais. Tokie darbuotojai, kaip teismo posėdžio sekretorės, kartu su teisėjais vaikšto į teismo posėdžius, todėl jos yra dažniausiai matomos teismo klientų“, – sakė teismo vadovė.

Daugiau komplimentų

Šiuo metu Panevėžio miesto apylinkės teisme vienodas aprangas turi tik raštinės darbuotojos. Visos jos vieningai pritaria, kad pradėjusios dėvėti vienodus kostiumėlius teisme išgirsta nemažai komplimentų. Gero žodžio sulaukiama ne tik iš vyrų, bet ir iš moterų, kurioms patinka vienoda, tvarkinga darbuotojų išvaizda.

Moterys džiaugiasi, kad turėjo galimybę vilkėti ne tik rudeniui ir žiemai skirtus kostiumėlius, bet ir šiltajam laikotarpiui skirtas sukneles. Jos pačios išsirinko medžiagas ir kostiumėlių, suknelių modelį, tik už siuvimą sumokėta teismo lėšomis. Pirmininkė apgailestauja, kad teismo priimamajame dirbantys darbuotojai uždirba tik šiek tiek daugiau nei minimumą, tad pirktis specialią darbo aprangą darbuotojams būtų per brangu.

Vienodus kostiumėlius turėjo ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo posėdžių sekretorės. Įsteigus teismą buvo įvestos vienodos aprangos, tačiau dėl darbuotojų kaitos, drabužių susidėvėjimo ir lėšų trūkumo naujiems darbuotojams aprangos nebuvo užsakomos ir ši idėja neišliko.

Daugiau nei dešimtmetį šiame teisme dirbanti, bet jau nebe teismo posėdžių sekretorė, moteris teigė, kad vienoda apranga padėjo sukurti tvarkingumo ir dalykiškumo įvaizdį, o teismo klientai jas pamatę pagarbiau kalbėdavo, taip pat neretai pasakydavo komplimentų.

Moteris prisipažįsta, kad visos darbuotojos, dirbusios posėdžių sekretorėmis, džiaugėsi gavusios tokią galimybę vilkėti vienodus kostiumėlius, visos atrodė solidžiau, taip pat šmaikštaudama pridūrė, kad nebereikėjo rūpintis, kuo apsirengti einant į darbą.

Išvaizda – dar ne viskas

Kad vienoda teismo personalo apranga prisideda prie teismo įvaizdžio gerinimo, pritaria ir R. Dambrauskaitė, tačiau vien tik to neužtenka.

„Vienoda apranga suteikia įstaigai ne tik dalykiškumo, t. y. tvarkingos išvaizdos valstybės tarnautojas sudaro pakankamai kvalifikuoto ir galinčio atsakyti į visus klausimus, bet ir patikimo specialisto įvaizdį. Be jokios abejonės, kiekvienu atveju svarbu, kad darbuotojas būtų ne tik tvarkingos išvaizdos, bet ir turėtų pakankamai kompetencijos atsakyti į klientų klausimus, gebėtų išsiaiškinti, ko žmogus atėjo į teismą, būtų mandagus“, – teigia teismo pirmininkė.

Būtent todėl Panevėžio miesto apylinkės teismas yra vienas iš aštuonių Lietuvos teismų, kurie dalyvauja Nacionalinės teismų administracijos inicijuotame projekte „Lietuvos Respublikos teismų ir Nacionalinės teismų administracijos kokybės valdymo modelių diegimas bei jų sertifikavimas“. Šis projektas vienija teismus, siekiančius apmokyti teismo darbuotojus, atsakingus už į teismą besikreipiančių asmenų aptarnavimą, ką ir kaip reikia daryti bendraujant su klientu, o kas yra neleistina.

Pasak R. Dambrauskaitės, dalyvavimas projektuose skatina įgyvendinti naujoves ir tobulinti teismo darbą. Šį kartą buvo nuspręsta dalyvauti projekte, kuris suteiks galimybę tobulėti teismo darbuotojams. Ne paslaptis, kad būtent aptarnaujančiam teismo personalui mokymų nėra daug, tad norima pasinaudoti bet kokia proga leisti jiems tobulėti.

Projekto metu organizuojamuose mokymuose teismų darbuotojai yra mokomi efektyvaus klientų aptarnavimo pagal teismams sukurtą standartą (specialų leidinį). Mokymų metu didelis dėmesys skiriamas darbuotojų streso ir emocijų valdymui, taip pat jie supažindinami su teismų klientų aptarnavimo standarto nuostatose numatytais reikalavimais teismų darbuotojų aprangai.

Teismų klientai greitu metu bus pasitinkami teismo darbuotojų, kurie bus susipažinę ne tik su informacijos pateikimo principais, konfliktų valdymo gudrybėmis, bet ir su kitomis efektyviomis priemonėmis, padedančiomis teismo klientams susidaryti gerą įspūdį ne tik apie teismo darbuotojus, bet ir apie teismą.

Standarte numatyta, kad kasdien teismo darbuotojai turėtų dėvėti ne mažiau nei šiuos minimalius reikalavimus atitinkančią dalykinio stiliaus aprangą.

Teismo darbuotojų dalykinė apranga

Moterims:

kostiumas (sijonas ar kelnės, švarkas) arba tarpusavyje derantis švarkas, palaidinė ar megztinis, liemenė ir kelnės ar sijonas, suknelė. Suknelės ar sijono ilgis ne trumpesnis nei 5 cm virš kelių;

palaidinė ar marškinėliai su rankovėmis (ilgomis ar trumpomis);

saikingi papuošalai;

švari ir tvarkinga avalynė, kulnai ne aukštesni nei 10 cm.

Vyrams:

kostiumas (kelnės, švarkas) arba tarpusavyje derantys kelnės ir švarkas ar megztinis, liemenė;

marškiniai su rankovėmis (ilgomis arba trumpomis);

saikingi aksesuarai;

švari ir tvarkinga avalynė.

Teismo darbuotojų, dalyvaujančių teismo posėdžiuose, dalykinė apranga

Moterims:

kostiumas (sijonas ar kelnės, švarkas) arba formalaus stiliaus suknelė, palaidinė ar marškinėliai su rankovėmis (ilgomis arba trumpomis; neperšviečiamos);

saikingi papuošalai;

prie suknelės ar sijono visada mūvimos beraštes, neutralių spalvų kojines ar pėdkelnes;

švari ir tvarkinga avalynė, ne aukštesne nei 7 cm pakulne, uždaru priekiu.

Vyrams:

kostiumas (kelnės ir švarkas) arba tarpusavyje derantys kelnės ir švarkas, marškiniai su rankovėmis (ilgomis ar trumpomis);

kaklaraištis ar peteliškė;

saikingi aksesuarai;

švari ir tvarkinga avalynė, priderinta prie aprangos stiliaus.