„Labai pavargau nuo darbo“, – teisėjos žodžius citavo Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Vytautas Zelianka, atliekantis T. Juvko darbinės veiklos patikrinimą.

Pareiškimą atleisti iš pareigų teisėja esą paštu dar ketvirtadienį išsiuntė prezidentei Daliai Grybauskaitei, tačiau jos patarėja Rasa Svetikaitė sako, kad penktadienį toks prašymas dar nėra gautas, o išeiti iš darbo T. Juvko žadėjo dar gegužės mėnesį, kai taip pat buvo nustatyta darbo trūkumų.

Būtent Prezidentūra po skandalingų teisėjos sprendimų, kuriuos paviešino DELFI, kreipėsi į Vilniaus apygardos teismo pirmininką ir Teisėjų tarybą, siūlydama inicijuoti neeilinį T. Juvko vertinimą.

Pasak prezidentės vyriausiosios patarėjos, D. Grybauskaitė siekia, kad teismų sistema veiktų efektyviai, skaidriai, ja pasitikėtų visuomenė, todėl paaiškėjus galimai aplaidiems teisėjos darbo atvejams, ji negali likti abejinga.

Keisti Šalčininkų teisėjos T. Juvko sprendimai Prezidentūrą privertė pasidomėti ir jos kolege – teisėjai Janinai Brazauskienei taip pat siūloma atlikti neeilinį vertinimą. Paaiškėjo, kad jos darbe taip pat yra aplaidumo – ji vilkino baudžiamųjų bylų nagrinėjimą.

Traukiasi prieš pat pensiją

Ar inicijuoti neeilinį teisėjų vertinimą, penktadienį svarstė Teisėjų taryba. Kol kas nuspręsta to nedaryti – esą pirmiausia reikia sulaukti tyrimą pradėjusio Vilniaus apygardos teismo išvadų, o paskui bus galima spręsti, ar teisėjoms reikia atlikti neeilinį vertinimą ar svarstyti jas drausmine tvarka.

Vilniaus apygardos teismo pirmininkas V. Zelianka sakė, kad visa medžiaga dėl T. Juvko jau surinkta, belieka pateikti išvadas. Anot jo, teisėja išreiškė norą išeiti iš darbo savo noru, nors iki pensijos jai tėra likę vos šeši mėnesiai – pensijinio amžiaus ji sulauks balandį.

„Ji teigė, kad yra pavargusi nuo darbo ir yra pasirengusi pasitraukti kad ir dabar, bet yra dar nebaigusi nagrinėti trijų didelių baudžiamųjų bylų – į jas įdėta daug darbo, todėl profesinės pareigos vedama sutiktų baigti jas nagrinėti“, – sakė V. Zelianka.

Jo teigimu, dėl žiniasklaidoje paviešintų dviejų bylų, kuriose T. Juvko nutarimus administracinių teisės pažeidimų bylose panaikino aukštesnės instancijos teismas, teisėja turi savo nuomonę – dėl vienos bylos, kai ji neblaiviam vairuotojui neatėmė vairuotojo pažymėjimo, ji prisiėmė atsakomybę, nes tiesiog padarė klaidą. Tuo metu kitoje nutraukdama bylą vairuotojui, kuris esą alkoholį vartojo po eismo įvykio, nors po įvykio prisipažino, kad vairavo girtas, teisėja manė, kad policija savo ruožtu automatiškai iškels naują bylą dėl alkoholio vartojimo po įvykio, neatvykus policijos pareigūnams.

Pasak V. Zeliankos, nėra vieningos teismų praktikos, kaip tokiose situacijose teisėjai turėtų elgtis.

Prasti darbo rezultatai

Teisėjos T. Juvko darbas ir anksčiau kėlė abejonių – dar liepą Vilniaus apygardos teismas, tikrinęs Šalčininkų teismą, nustatė, kad teisėja dviejose baudžiamosiose bylose nesiėmė pakankamų priemonių, jog procesas kuo greičiau būtų užbaigtas.

„Baudžiamųjų bylų nagrinėjimą nulėmusios priežastys nėra objektyvios ir pateisinamos, o užsitęsęs baudžiamųjų bylų nagrinėjimas – teisėjos neveikimo, netinkamo bylų nagrinėjimo organizavimo ar procesinių terminų nesilaikymo rezultatas“, – teigiama išvadose.

Teisėjos darbo trūkumai buvo konstatuoti ir 2012-aisiais, kai paaiškėjo, kad 2009-2012 m. teisėjos vidutinė baudžiamosios bylos nagrinėjimo trukmė buvo gerokai ilgesnė nei kitų apylinkių teismų tesiėjų vidutinė baudžiamosios bylos nagrinėjimo trukmė. Taip pat konstatuoti ir žemesni priimtų procesinių sprendimų baudžiamosiose bylose stabilumo rodikliai – teisėja netinkamai skyrė bausmes bei netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą.

Nesisekė teisėjai nagrinėti ir civilines bylas – ji pažeisdavo įrodymų vertinimo taisykles, netinkamai taikė įstatymus.

Nustatyta, kad T. Juvko darbo krūvis yra mažesnis nei kitų teisėjų Lietuvos teismuose vidurkis.

Išskirtinė malonė

Mažesnį darbo krūvį turėjo ir teisėja J. Brazauskienė, kuriai taip pat siūloma atlikti neeilinį vertinimą. Šios teisėjos klaida taip pat vienam „kelių ereliui“ padėjo išvengti atsakomybės – apie tai taip pat rašė DELFI.

Tuo metu teisėjos T. Juvko malonės sulaukė į pasienio užkardos tvorą atsitrenkęs ir net 2,94 promiles alkoholio pripūtęs traktoristas – teisėja nutarė, kad jis eismo įvykio metu buvo blaivus, o gėrė jau po avarijos.

Prieš tai T. Juvko nusprendė, kad net 2,42 prom. alkoholio į alkotesterį pripūtęs Šalčininkų rajono gyventojas gali ir toliau važinėti automobiliu – vieną pavojingiausių Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų padaręs vairuotojas net neprarado vairuotojo pažymėjimo.