Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Planuojama, kad Seimas dėl šio įstatymo apsispręs birželio 10 d.

Antradienį Prezidentės D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė Seimui pristatė grąžintą šių metų gegužės 8 d. Seimo priimtą Advokatūros įstatymo pataisų projektą. Seimo priimtomis pataisomis įstatyme įtvirtinta nuostata, kad tas pats asmuo vienu metu gali būti tik vieno Lietuvos advokatūros organo, išskyrus visuotinį advokatų susirinkimą, narys. Šis apribojimas neužkerta kelio tam pačiam asmeniui vienu metu kandidatuoti į kelis Lietuvos advokatūros organus, neribojant kadencijų skaičiaus, tačiau iki rinkimų rezultatų tvirtinimo jis turi pasirinkti, kokio Lietuvos advokatūros organo nariu pageidauja būti. Neribotam kadencijų skaičiui šalies vadovė nepritaria.

„Kadencijų skaičius yra aiškiai reglamentuotas 2006 m. balandžio 21 d. visuotiniame advokatų susirinkime patvirtintuose Lietuvos advokatūros įstatuose. Įstatuose įtvirtinta, kad tie patys asmenys Advokatų tarybos nariais gali būti renkami ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Taip pat nustatyta, kad tas pats asmuo Advokatų tarybos pirmininku gali būti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės, tie patys asmenys Advokatų garbės teismo nariais gali būti renkami ir skiriami ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Respublikos Prezidentė siūlo nekeisti galiojančio teisinio reguliavimo. To motyvas yra tai, kad Lietuvos advokatūra yra asociacija ir jos veiklą reglamentuoja ne tik Advokatūros įstatymas, bet taip pat Asociacijų įstatymas ir svarbiausia - Lietuvos advokatūros įstatai“, - sakė R. Svetikaitė.

Pasak vyriausiosios patarėjos, Asociacijų įstatyme yra nustatyta, kad asociacijos organų struktūra, kompetencija, sušaukimo ir sprendimų priėmimų tvarka nustatoma asociacijos įstatuose.

Prezidentė siūlo, kad tas pats asmuo vienu metu galėtų būti tik vieno Lietuvos advokatūros organo, išskyrus visuotinį advokatų susirinkimą, narys. Šis apribojimas neužkirstų kelio tam pačiam asmeniui vienu metu kandidatuoti į kelis Lietuvos advokatūros organus, tačiau iki rinkimų rezultatų tvirtinimo jis turėtų pasirinkti, kokio Lietuvos advokatūros organo nariu pageidauja būti.

Seimo statute nustatyta, kad jeigu Prezidentas Seimo priimtą įstatymą grąžina Seimui pakartotinai svarstyti, Seimas balsavimu turi nuspręsti, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti įstatymą nepriimtu. Pastaruoju atveju Seimas gali pavesti vienam iš komitetų parengti naują įstatymo projektą arba sudaryti tam darbo grupę. Jeigu nusprendžiama grąžintą įstatymą svarstyti iš naujo, tame pačiame posėdyje Seimas turi paskirti svarstymo Seimo posėdyje datą. Šis svarstymas turi įvykti ne vėliau kaip po savaitės.