Šiaulių apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad baudžiamojoje byloje patenkina valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro siūlymą ir tarnybos pareigų neatlikimu kaltinamą buvusį Kretingos rajono apylinkės prokuratūros prokurorą I. Valužį atleidžia nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Nutraukdamas baudžiamąją bylą teisėjas Vaclovas Iždonas pažymėjo, kad buvęs prokuroras anksčiau neteistas, charakterizuojamas teigiamai, savo kaltę teisme visiškai pripažino, todėl yra pagrindas taikyti įtstayme numatytą lengvatą ir kaltinamąjį atleisti nuo atsakomybės.

Pasak teismo atstovo Vytauto Jončo, I. Valužis perduotas vienerių metų laikotarpiui savo sutuoktinės atsakomybei – Simona Valužienė yra Klaipėdos apygardos teismo teisėjo padėdėja.

I. Valužis iš pareigų buvo atleistas 2012-ųjų spalio 19-ąją tuomečio generalinio prokuroro Dariaus Valio sprendimu – po tarnybinio patikrinimo paaiškėjo, kad prokuroras 2010-2012 m. užvilkino net 119 ikiteisminių tyrimų.

Dėl to didelės žalos patyrė ne tik prokuratūra, bet ir ikiteisminiuose tyrimuose figūravę proceso dalyviai – kai kurios bylos buvo nutrauktos dėl senaties arba dėl pernelyg ilgai trukusio tyrimo.

Atleidus I. Valužį iš pareigų Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau buvusiam prokurorui pranešimą apie įtarimą įteikė tik praėjus trims mėnesiams.

Nagrinėjant bylą dėl pareigų neatlikimo I. Valužis pripažino jam pateiktus kaltinimus ir teigė, kad 49 bylas nutraukė pažeisdamas įstatyme numatytus terminus, o dar 70 bylų vilkino. Tam, pasak jo, būta ir objektyvių priežasčių – prokurorai susidurdavo su dideliais darbo krūviais, o Kretingos prokuratūroje dirbo tik trys prokurorai.

Kaltinamasis taippat pažymėjo, kad prokuratūroje buvo netinkamai organizuojamas bylų paskirstumas, jam atitekdavo rezonansinės bylos – dėl nusikalstamų veikų, susijusių su ūkine, finansine veikla bei aplinkosaugos pažeidimais.

I. Valužis taip pat pabrėžė, kad vienai nukentėjusiai atlygino patirtą žalą – 1,6 tūkst. Lt.

Iš pareigų atleistas Kretingos prokuroras buvo padavęs į teismą Generalinę prokuratūrą, reikalaudamas priteisti kompensaciją už priverstinę pravaikštą nuo atleidimo datos iki teismo sprendimo įsiteisėjimo. Be to, jis siekė, kad būtų pripažinta, jog iš darbo jis pasitraukė savo noru.

8 metus prokuratūros sistemoje dirbusio I. Valužio skunde teismui taip pat nurodytas ir reikalavimas priteisti neturtinę žalą – buvęs prokuroras įsitikinęs, kad dėl esą neteisėto atleidimo iš darbo jo patirti dvasiniai išgyvenimai turi būti įvertinti 50 tūkst. litų.

I. Valužis aiškino, kad jo darbo rezultatai yra geresni už statistinį šalies prokuroro vidurkį.