Kas ką keitė?

Aiškinsimės, ar užkariavo lietuviai Romą, ar ne. Surasime raganos pėdsakus Dzūkijoje tarp nendrių. Ir galiausiai sužinosime sriubos paslaptis. Visa tai – laidoje „Istorijos detektyvai“, kurią kuria Virginijus Savukynas.

Žinome, kad lietuviai buvo narsūs kariai. Tačiau mažiau žinome, kad jie puikiai išmanė, ką reiškia valstybės finansai. Laidoje papasakosime istoriją, kaip XIV amžiuje mūsų pinigai buvo pririšti prie viduramžių euro.

„Vytenis ir Gediminas pririšo Lietuvos pinigų sistemą prie Prahos grašio – tuo metu rytų vidurio Europoje vienos iš stipriausių valiutų, tų laikų euro“, - teigia istorikas Artūras Dubonis.

Be sriubos šiandienos žmogus neįsivaizduoja savo raciono. Sriubą valgyti rekomenduoja ir gydytojai. Tačiau ar valgė sriubą mūsų protėviai?

„Vietinės sriubos buvo truputėlį egzotiškos – alaus sriuba, vyno sriuba, barščiai – tai buvo neatskiriama virtuvės dalis“, sako LDK kulinarijos žinovas Rimvydas Laužikas.

Ragana – visi vaikai ją tikrai žino. Ir labai bijo. Ragana yra baisi, bjauri ir bloga. Taip yra pasakose. Tačiau senovės lietuviai taip pat žinojo raganą. Ji netgi iki mūsų dienų paliko šiokius tokius pėdsakus – savo kėdę. Vasarą, braudamiesi per nendres, mes ją suradome, – tai parodysime laidoje.

Ar jums nepatiktų, jei savo laidose įrodinėtumėm, kad Romą nukariavo lietuviai, piramides pastatė ne egiptiečiai, bet žemaičiai, o pirmieji žmonės šioje planetoje buvo, be abejo, lietuviai? Tikriausiai ne vienas iš jūsų yra pagalvojęs, jog gal viskas praeityje įvyko ne taip, kaip mums sako istorikai.

Dar daugiau – jie gal ir žino tikrąją istoriją, bet slepia nuo visuomenės. Todėl tokios sąmokslo teorijos ir egzistuoja. Kodėl jos egzistuoja? Kodėl jos populiarios visuomenėje ir ar tikrai istorikai nori nuo mūsų nuslėpti istoriją? Apie tai laidoje kalbėsimės su Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanu Rimvydu Petrausku.

Visas šias temas galite išvysti laidoje „Istorijos detektyvai“ šį trečiadienį 21.45 min. per LRT televiziją.