Ketvirtadienį sulaikius Valstybės kontrolės 4-ojo audito departamento vyresnįjį valstybinį auditorių Rišardą Zelenovą ir Vilniaus apygardos prokuratūris Antrojo baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorę N. Bareikienę, aiškėja, kad ne vienas sostinės verslininkas buvo sulaukęs pasiūlymo išvengti baudžiamosios atsakomybės ar švelnesnių sankcijų dar atliekamuose ir jau baigtuose ikiteisminiuose tyrimuose.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad už pinigus vyresnysis auditorius R. Zelenovas siūlėsi paveikti ne tik prokurorę N. Bareikienę, bet ir jos kolegą, Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorą Marių Šviną bei ne vieną rezonansinę bylą išnagrinėjusią Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją Reginą Pocienę. Ji yra buvusio Valstybės saugumo departamento direktoriaus Arvydo Pociaus žmona.

Kad buvo norėta bei verslininkams žadėta papirkti teisėją, nustatė ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai. Tačiau apie tokius nusikalstamus planus teisėja R. Pocienė nieko net nežinojo – buvo pasinaudota jos vardu.

„Apie tai nieko nežinau, esu šoke – N. Bareikienę esu tik kartą gyvenime mačiusi vienoje byloje prieš pora metų“, – negalėdama patikėti, jog buvo įvelta į negražią istoriją, penktadienį sakė teisėja.

Kol kas neatskleidžiama, kaip galimi korupcinio pobūdžio nusikaltimai išaiškėjo – ar apie tai buvo gautas galimo nukentėjusiojo pareiškimas, ar pareigūnai informaciją gavo operatyviniais kanalais.

Aiškėja, kad derybos dėl galimo pareigūnų papirkinėjimo prasidėjo dar praėjusių metų liepos pradžioje ir tęsėsi iki šių metų sausio pabaigos.

Kadangi ikiteisminį tyrimą atliekanti STT ir šį tyrimą kontroliuojanti Generalinė prokuratūra šykšti informacijos, neaišku, ar baudžiamosios atsakomybės siekę išvengti asmenys taip pat nėra suimti – DELFI penktadienį bandė su jais susisiekti, tačiau jų telefonai buvo išjungti.

„Esu nekalta“, – penktadienio vakarą vedama iš teismo ginkluotų policijos pareigūnų sakė įtarimų dėl prekybos poveikio sulaukusi prokurorė N. Bareikienė. Ji taip pat tikino, kad nėra gavusi pinigų iš pagrindinio šios bylos įtariamojo R. Zelenovo, tačiau neneigė, jog su juo susipažino, kai šis dar dirbo policijoje tyrėju.

Nuo pareigų nušalinta prokurorė pripažino, kad palaikė ryšius su Valstybės kontrolėje dirbančiu valstybės tarnautoju – su juo kartais susitikdavo išgerti arbatos. Šių susitikimų metu, įtariama, vyresnysis valstybės auditorius su prokurore ir galėjo aptarinėti jam svarbius klausimus.

Manoma, kad prokurorė apie savo pažįstamą dominančias bylas galėjo kalbėtis su ikiteisminius tyrimus atliekančiais policijos pareigūnais, tiesa, tai ji kategoriškai neigia.

Byla dėl turto pasisavinimo – jau ant teisėjos stalo

DELFI šaltiniai atskleidė, kad labiausiai išvengti baudžiamosios atsakomybės siekė Vilniaus bendrovės „Golduva“ vadovas Rimvydas Ragelskis.

Dar 2010 m. jam buvo iškelta baudžiamoji byla, kuri praėjusių metų pabaigoje buvo perduota Vilniaus apygardos teismui – būtent teisėja R. Pocienė turėtų aiškintis, ar kaltinamajam pagrįsti kaltinimai dėl turto pasisavinimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

DELFI duomenimis, R. Zelenovo pagalbos paveikiant prokurorę ir teisėją prašė vilnietis Albertas Ivanauskas – jam taip pat pateikti įtarimai dėl prekybos poveikiu.

STT agentai yra nustatę, kad A. Ivanauskas ne kartą su R. Ragelskiu buvo susitikę įvairiose sostinės vietose, pvz., prie sporto klubo, ir šių susitikimų metu tarėsi, kaip bandys papirkti prokurorę ir teisėją.

Be to, įtariama, prašymų paveikti valstybės pareigūnus R. Zelenovas iš A. Ivanausko yra sulaukęs ir telefonu.

Nors pareigūnai kol kas nežino, apie kokio dydžio kyšius R. Ragelskis su A. Ivanausku kalbėjosi, tačiau spėjama, jog suma gali siekti ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

Kol kas visa galimos korupcijos dėmė krenta ant vyresniojo valstybės auditoriaus ir prokurorės – viena principingiausių Vilniaus apygardos teismo teisėjų R. Pocienė su šiais susitarimais yra nesusijusi, apie galimai nusikalstamus įtariamųjų kėslus nieko nė nežinojo.

Pareigūnai mano, kad įtariamieji ketino paimti pinigus už tariamą poveikį ir juos pasilikti sau.

Teisėja R. Pocienė yra nagrinėjusi ne vieną rezonansinę bylą, o jos priimti nuosprendžiai būna bene išsamiausi ir beveik niekada nėra panaikinami aukštesniųjų instancijų teismuose. Kaip bebūtų, teisėja šioje byloje taip pat turės būti apklausta, jeigu to STT tyrėjai dar nepadarė.

Prokurorė turėjo pasikalbėti su kitam kabinete sėdinčiu kolega

Nijolė Bareikienė
DELFI šaltiniai teigia, kad A. Ivanauskas, vykdydamas savo bičiulio prašymą, taip pat siekė paveikti Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorą M. Švaną.

Šis prokuroras kontroliavo ikiteisminį tyrimą, kurioje įtarimai buvo pareikšti bendrovės „Argo Navis Group“ vadovui Sergejui Monašovui.

Įtariama, kad verslininkas sutiko A. Ivanauskui sumokėti reikalaują pinigų sumą, kurią esą turėjo perduoti R. Zelenovui, o šis savo ruožtu prokurorei N. Bareikienei – būtent ji turėjo paveikti tame pačiame departamente dirbantį prokurorą.

S. Monašovui įtarimai buvo pareikšti dar 2012-aisiais, tačiau ikiteisminis tyrimas iki šiol yra atliekamas policijoje.

Kokią sumą A. Ivanauskui perdavė įtariamasis, STT agentai dar tiria.

Po kratų namuose buvo uždaryti į areštinę

STT Vilniaus valdybos ir Generalinės prokuratūros atliekamas ikiteisminis tyrimas yra susijęs ne tik su prekyba poveikiu, bet ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Ketvirtadienį, kai buvo sulaikyti N. Bareikienė ir R. Zelenovas, STT agentai atliko kratas ne tik įtariamųjų darbo vietose, bet ir jų namuose.

Įtariamiesiems inkriminuojami penki galimi nusikalstamos veikos epizodai.

Prokurorė N. Bareikienė, kurią ikiteisminio tyrimo teisėja leido suimti 12 dienų, šį terminą skaičiuojant nuo ketvirtadienio, penktadienį generalinio prokuroro sprendimu buvo nušalinta nuo pareigų.

„Prokurorė bus nušalinta nuo pareigų tol, kol bus priimtas galutinis sprendimas šiame, ankstesniu generalinio prokuroro D. Valio sprendimu pradėtame, ikiteisminiame tyrime dėl galimos prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo“, – pranešė Generalinė prokuratūra.

R. Zelenovas teismo nutartimi suimtas 15 parų. Skirti suėmimus įtariamiesiems prašė ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Justas Laucius.

Griežčiausias kardomąsias priemones ikiteisminio tyrimo teisėja skyrė dėl to, kad įtariamieji, nors ir sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, gali paveikti policijos tyrėjus ar trukdyti tyrimui, taip pat sunaikinti tyrimui reikšmingą medžiagą. Be to, pareigūnams reikia atlikti neatidėliotinus pirminius tyrimo veiksmus – dar ne visi liudytojai yra apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

N. Bareikienė yra palaikiusi valstybinį kaltinimą ne vienoje plėšimų, automobilių vagysčių byloje. Šiuo metu ji atstovavo prokuratūrai garsioje brolių Butkų sukčiavimo byloje.