Ar tokį testamentą buvo galima užregistruoti hipotekos registre? Ar toks testamentas bus galiojantis ir nereikės kreiptis į teismą dėl klaidos ištaisymo?

Aptardamas testamentų sudarymo sąlygas, į DELFI skaitytojo klausimą atsako kontoros D LEGALS teisininkas Konstantinas Trišinas.

Atsakant į pateiktą klausimą, svarbu pažymėti tai, kad testamentai gali būti oficialūs ir asmeniniai. Jiems keliamus reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 5.28 ir 5.30 straipsniai. Trumpai apibūdinant, galima teigti, kad oficialieji testamentai – tai testamentai, kurie sudaryti raštu dviem egzemplioriais ir patvirtinti notaro arba Lietuvos Respublikos konsulinio pareigūno atitinkamoje valstybėje.

Tuo metu asmeninis testamentas – tai testatoriaus ranka surašytas testamentas, kuriame nurodytas testatoriaus vardas, pavardė, testamento sudarymo data (metai, mėnuo, diena), vieta ir kuris išreiškia testatoriaus valią ir yra jo pasirašytas. Taigi, kaip matome, testamentų sudarymo tvarka skiriasi, todėl svarbu nustatyti, koks šiuo atveju testamentas yra aptariamas. Atsižvelgiant į tai, kad testamentas buvo surašytas notaro, o testatorius tik išreiškė savo valią, testamentas yra oficialusis ir gali būti keičiamas tik kreipiantis į notarą.

Kontoros D LEGALS teisininkas pažymi, kad neteisingai nurodytas asmens kodas testamente yra techninė klaida ir tai nedaro testamento negaliojančiu. CK 5.18 straipsnio 2 dalyje įtvirtinta, kad jeigu iš testamento turinio testatoriaus valia aiški, tai neturi reikšmės testamento teksto klaidos, netikslus asmenų įvardijimas, tai, kad kokio nors asmens arba daikto savybė ar padėtis pasikeitė ar išnyko.

Jei testamentas yra pasirašytas paties testatoriaus ir jame yra nurodyti kiti duomenys, leidžiantys suprasti, jog būtent konkretus testatorius, o ne kas nors kitas, testamentu išreiškė savo valią, testamentas yra galiojantis.

Remdamiesi CK galime daryti išvadą, kad toks testamentas yra galiojantis ir į teismą kreiptis dėl klaidos ištaisymo nereikia. Nors paties testamento po palikėjo mirties keisti nebegalima, šią klaidą notaras turi teisę ištaisyti padarydamas prierašą prie testamento ir pakeisdamas neteisingus duomenis, kadangi tai yra techninė paties notaro klaida.

Šiuo tikslu, paveldėtojai su palikėjo mirties liudijimu, turi kreiptis į notarą, kuris sudarė testamentą ir paprašyti ištaisyti klaidą padarant prierašą prie testamento bei pakeičiant klaidingus duomenis (konkrečiu atveju - asmens kodą).

Kadangi, pagal Lietuvos Respublikos notariato įstatymo 2 straipsnį notaras yra valstybės įgaliotas asmuo, atliekantis nustatytas funkcijas, užtikrinančias, kad civiliniuose teisiniuose santykiuose nebūtų neteisėtų sandorių ir dokumentų, būtent notarai turi užtikrinti, kad hipotekos registre įregistruojami testamentai būtų teisėti ir be klaidų. Tai patvirtina ir CK 5.32 straipsnio 2 dalis, kurioje rašoma, kad notarai, konsuliniai pareigūnai per tris darbo dienas privalo pranešti Centrinei hipotekos įstaigai apie patvirtintus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus.

Pranešime nurodomas testatoriaus vardas, pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vieta, testamento sudarymo data bei vieta, rūšis ir saugojimo vieta. Testamento turinys nenurodomas. Taigi, už šių duomenų pateikimą ir patikrinimą yra atsakingas notaras. Dėl šios priežasties, sudarytas testamentas galėjo būti įregistruotas hipotekos registre net ir su nurodytu klaidingu asmens kodu.

Įvertinęs aptariamą situaciją, kontoros D LEGALS teisininkas skaitytojui pataria kreiptis į testamentą patvirtinusį notarą su prašymu ištaisyti padarytą klaidą, nes yra padaryta techninė klaida, kurią notaras privalo ištaisyti.

Atkreiptinas dėmesys, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija. Siekiant konkrečios ir visapusiškos teisinės konsultacijos Jūsų aptariamu atveju derėtų kreiptis į kontorą D LEGALS el. paštu info@dlegals.eu arba tel. 8-5-2300885, pateikiant išsamią informaciją apie visas faktines aplinkybes bei turimus dokumentus. 

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.